nocna-ptica

Nekateri se bolje skoncentrirajo ponoči, drugi zgodaj vstanejo in večji del opravijo že dopoldne. Spadate med nočne ptice ali jutranje tipe človeka?

Za nočne in jutranje tipe ljudi bi lahko našli kakšno prednost, vendar se bomo tokrat osredotočili na slabe strani. Nočne ptice morda le v temi najdejo svoj mir in koncentracijo, a tudi to ima svojo ceno.

Tako pogosto ponočevanje vpliva na zdravje:

Nočno življenje sproži občutek lakote, zato smo primorani nekaj pojesti. Redne pozne večerje lahko vodijo do povečanja teže in slabih odločitev glede hrane. Zmeda nastane tudi v prebavnem sistemu, kar telesu povzroči dodaten stres.

Zelo očitna posledica poznega odhajanja v posteljo je pomanjkanje spanja. Ker se delo pogosto prične že v zgodnjih jutranjih urah, telo ne bo imelo dovolj časa za počitek. To se bo pokazalo kot zmedenost, pomanjkanje koncentracije, slabše opravljene zadolžitve, sprejemanje slabih odločitev in razdraženost.

Ljudje, ki raje delajo ponoči kot zjutraj, imajo več težav z vzpostavljanjem urnika vadbe. Optimalni čas za gibanje je odvisen od vsakega posameznika posebej, vendar se manj pogosto gibajo tisti, katerih urnik se zavleče pozno v noč.

Nočne ptice imajo večjo verjetnost za visok krvni tlak. To izhaja iz nezdravega življenja, ki spremlja pozno odhajanje v posteljo in odrekanja počitka, kar na telo nima dobrih posledic. Veliko vlogo ima tudi psihični in fizični stres.

Tisti, ki se spat odpravijo pozno, večkrat trpijo za hitrim menjanjem razpoloženja iz enega negativnega čustva v drugega. To povezujemo z nenehno slabo voljo in depresijo. Poleg tega takšni posamezniki težje zatrejo negativna čustva in sprejemajo razumne odločitve. Pogosto jih boste videli razdražene in nemotivirane za katerekoli opravke.

Neprespanost je velik sovražnik varne vožnje z avtomobilom. Tudi to je vzrok mnogih nesreč. Ker si misli in telo ne morejo odpočiti, težko ohranite pozornost, prav tako so refleksi počasnejši. Če se vsako jutro od doma odpravite z avtom, se morate dobro naspati.

Kaj lahko storite, če ste nočna ptica?

Svojih navad ne moremo preoblikovati kar čez noč, saj smo potrebovali leta, da jih vzpostavimo. Če bi vseeno raje več naredili zjutraj in si (končno) privoščili dober spanec, začnite z majhnimi koraki. Tu je nekaj predlogov:

  • Če imate probleme z vstajanjem, si lahko pomagate s skodelico kave, ki jo naredite še bolj zdravo.

  • Ko vstanete, se izpostavite sončni svetlobi, ki možganom daje znak, da se morajo zbuditi.

  • Vzpostavite sproščujočo večerno rutino, iz katere izločite elektronske naprave, težko hrano, sladkarije in stresne aktivnosti.

Za boljše jutro si pripravite katerega od teh slastnih zajtrkov:

Ste se že pridružili našemu izzivu Zdrav kot riba - skupaj postavimo temelje zdravemu načinu življenja! 

Skupaj bomo poskrbeli za: 
  • čvrste mišice nog, zadnjice, jedra in rok,
  • boljšo vzdržljivost in splošno telesno prirpavljenost
  • ter za boljše počutje in sproščen korak v poletje!

Zato hitro skočite sem in se prijavite: Aktivni izziv: Zdrav kot riba - skupaj postavimo temelje zdravemu načinu življenja! 

Sorodni članki

Ko ste v stresu, telo vključi "alarmno" funkcijo

Če znate uravnavati napetost in poskrbite za redno sprostitev, se po vsej verjetnosti ne boste soočili s slabimi posledicami stresnega življenja. V nasprotnem primeru pa vas...

Kdaj je najboljši čas za vadbo?

Ali obstaja del dneva, ko naj bi bila vadba najbolj priporočljiva?
None

Spite bolje že nocoj

Spanje, ki mu posvetite kar tretjino življenja, pomembno pripomore k zdravju in dolgemu življenju. Zakaj torej ne spite dovolj?
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

5 stvari, ki bi jih morali početi vsak dan, če imate radi sebe in svoje telo

Telo nam omogoča veliko stvari, kar opazimo šele, ko česa ne zmoremo več. Ravnate z njim, kot si zasluži, ali temu ne posvečate veliko pozornosti?
Več...

21-dnevni wellness izziv: Dobro sem

Naše telo je čudovit instrument, ki zaživi v gibanju. Toda ni samo telo tisto, ki potrebuje našo pozornost. Prebudimo tudi pozitivna čustva in poskrbimo za dobro počutje. Pridružite se 21-dnevnemu wellness izzivu Dobro sem.
Več...

7 lastnosti, ki naj bi jih imel vaš partner, ko dopolni 30 let

Ko dopolnemo 30 let, obstaja veliko možnosti, da si vse bolj želimo živeti življenje s smislom. Prav tako si želimo tudi globlje povezave v odnosih, kot smo jih imeli v naših 20-ih. Strokovnjaki za odnose izpostavljajo 7 lastnosti, ki naj bi jih imel naš partner (ali mi sami), ko dopolni 30 let. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri