par-prepir-pogovor

Ker pogovor ni težek, kadar je odnos nepomemben, se večina ljudi – še posebej ženske – izogiba težkim pogovorom, ker se bojijo negativnega razpleta. Čas je, da spremenite razmišljanje. Tu je sedem nasvetov, kako načeti pogovor, v katerem boste svoje najpomembnejše odnose izboljšali, zgladili razlike in osebnostno rasli.

Težki pogovori lahko okrepijo najpomembnejše odnose, zato morda ne bi bilo slabo upoštevati nekaj nasvetov.

1. Sprejmite dejstvo, da morate načeti težak pogovor.

2. Jasno povejte, kaj pričakujete. Tudi s samim seboj razčistite, kakšna mora biti vaša izkušnja – nikakor pa ne zato, da bi uveljavljali svojo voljo oziroma razglasili, kdo ima prav. V pogovor nikar ne stresajte vsega strupa, pomembno je, da se bo odnos izboljšal, okrepil in utrdil.

3. Sami povabite drugo osebo na pogovor. Recite denimo »rad/a bi ti povedal/a za določene stvari, ki se trenutno dogajajo. Rad/a bi, da se pogovoriva o tem.« Če druga oseba pogovor odkloni, tega ne jemljite osebno. Recite raje »te lahko vprašam čez kak teden, ko boš pripravljen/a? To je namreč pomembno.«

4. Določite osnovna pravila, še posebej, če obstaja možnost, da bo kdo užaljen. Recite »nekaj bi ti rad/a povedal/a. Samo poslušaj me, prosim, potem pa bom prisluhnil/a tvojemu odgovoru«. Ne zmerjajte, ne preklinjajte in ne mečite stvari po zraku. Ne glede na osnovna pravila ne sme priti do zmerjanja.

5. Morate biti pripravljeni prisluhniti. Ena največjih napak, ki jih lahko zagrešite, je to, da si pogovor v glavi že prej zavrtite, nato pa svoje domneve vnašate v dejanski pogovor. Raje sedite za isto stran mize, k svojemu sogovorniku, in samo posedite z njim. Prisluhnite mu in tudi sami povejte, kar vam leži na duši.

6. Dopustite možnost, da se motite – glede tega, kar ste mislili, da bo vaš sogovornik povedal, kar bo počel, kako se bo odzval in glede vsega, kar se pravzaprav dogaja.

7. Skupaj določita naslednji korak. Ob koncu pogovora morate začrtati nadaljnje korake v zvezi z obnašanjem, pričakovanji, kakšen bo naslednji korak in kaj pravzaprav pričakujete. Nikar ne končajte pogovora v negotovosti; »v redu, kaj pa sedaj?«

Preberite še: Seznam stvari, ki jih morate čim prej prerasti 

Sorodni članki

35 skrivnosti srečnih parov, kako okrepiti zvezo

Odnos ne more biti samoumeven. Če ga začnemo jemati kot takega, se začnejo dogajati negativne stvari.

Namesto 'LJUBIM TE' povejte to! 5 ljubezenskih izjav, ki so lahko še močnejše

Če se vam zdi, da je besedna zveza »ljubim te« začela izgubljati svoj pomen, kako boste ljubezen sploh izrazili? Naštevamo nekaj predlogov, ki bodo vašim ljubezenskim izjavam dali…

Kaj morate vedeti, ko se zaljubite v najboljšega prijatelja

Sploh ne veste, kdaj ste na najboljšega prijatelja začeli gledati kot na nekoga, ki zaseda posebno mesto v vašem srcu. Če opazite, da do njega/nje čutite nekaj več, najprej…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri