sreca

V osnovi jih vsi dobro poznamo. Lahko bi sicer rekli: Le kaj naj s starimi pregovori? Z njimi nimam ničesar skupnega in kar naprej se ponavljajo. Točno tako! In zakaj?

Ker v sebi nosijo stare modrosti. Modrosti, ki so se izkazale za prave. Modrosti, ki nam lahko olajšajo življenje. Ki nam lahko dajo pravi impulz v pravem trenutku.

Seveda vsak pregovor ne ustreza vsakemu življenjskemu položaju. Nekatere le bežno preberemo in si mislimo svoje. Pri nekaterih pa se zaiskri. Vse, kar moramo storiti, je malce odpreti svoje srce in pustiti, da rek učinkuje na nas. In si vzeti čas razumeti njihov globlji pomen.

1. Kdor ne tvega, ne dobi

Ne, ni treba, da vsi postanemo junaki in kar naprej tvegamo. Toda kako pogosto si nekaj želimo iz vsega srca in si ne upamo storiti ničesar v tisti smeri? Ker nas je strah, kaj vse bi se lahko zgodilo. In potem se zgodi: dejansko nič.

Toda kako naj si nekaj upamo, če pa ne vemo, ali nam bo uspelo? Odgovor na to je podal že rimski filozof Seneka (4–65 let pred Kristusom), ki je rekel: "Ne da si nečesa ne upamo storiti zato, ker je težko, ampak je to težko zato, ker si tega ne upamo storiti."

2. V miru se skriva moč

Vedno v gibanju in vedno aktivni, komuniciramo na vse strani, ker nočemo ničesar zamuditi. Svoj notranji glasek, ki nas prosi za počitek in sprostitev, radi preslišimo.

Vendar pa tako naše telo kot tudi naša duh in duša potrebujejo premor. Drugače se ne morejo razviti nobene nove zamisli. Ne moremo dobro premisliti in tudi ne uživati v tem, kar imamo. In če tega ne uživamo, želimo vedno več. To vzbuja nezadovoljstvo.

Ali kot je rekel francoski filozof Blaise Pascal (1623–1662): "Problem vsega človeštva izvira iz človeške nezmožnosti sedeti tiho sam v sobi."

Preberite še: Kako zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti

3. Prvemu vtisu daj drugo priložnost

Naši možgani imajo sposobnost v nekaj sekundah oceniti neko osebo. Bliskovito znajo odgovoriti predvsem na vprašanje: je moj nasprotnik miroljuben ali agresiven? Prijatelj ali sovražnik?

To je bilo zelo pomembno v zgodovini našega razvoja. Danes pa smo pozorni na še nekaj več stvari. V glavi imamo 1000 rešet, skozi katere presejemo prve informacije. In te sestavljajo predvsem vnaprejšnje sodbe.

Vendar pa je škoda, če neko osebo prezremo samo zato, ker ima predolge lase ali pa preveč ozka ramena. Take sodbe nimajo nič opraviti s tem, ali je oseba dobra ali ne. Morda na ta način iz svojega življenja izpustimo novega prijatelja. Ali pa moškega svojega življenja.

4. Če rečeš A, moraš (še) B

Ni dvoma – disciplina je pomembna. Cilj lahko dosežemo le, če prečimo tudi ovire. In doseganje ciljev je sijajna stvar, ki osrečuje. Ob predpogoju, da nam cilj ustreza.

In prav v tem se skriva modrost. Lahko si premislimo! Lahko opustimo napore. In prepoznamo znak prave veličine: ta cilj mi (več) ne ustreza. Ali pa: postavila sem si previsok cilj.

5. Preteklost naj počiva v miru

Dalajlama je rekel: "V celem letu sta samo dva dneva, ko ne moremo narediti ničesar. Enemu pravimo včeraj, drugemu pa jutri. Tako je samo danes pravi dan, da ljubimo, verjamemo, naredimo in predvsem živimo."

Ljubiti, verjeti, živeti – nič tuhtanja, zmerjanja samega sebe ali pa jeze na druge. Seveda se je pomembno učiti iz napak. Toda če boste z mislimi vedno v preteklosti, boste zamudili sedanjost. Kako to doseči? Tako, da si dopovemo, da tega, kar se je zgodilo, ne moremo spremeniti. Lahko se opravičimo, če smo naredili nekaj narobe. In tudi odpuščamo lahko – sebi. In drugim.

6. Ne misli vedno le nase

Ne vedno. To pomeni: počni to. Pogosto. Dovolj pogosto. Misli nase, bodi prijazna do sebe – drugače ne bo nič s srečo. Pazi na svoje dobro počutje. Sami do sebe bodite dobri prijatelji. To je zelo dobro, kajti psihologi vedo, da lahko le tisti, ki poznajo sebe in se sprejemajo, enako dobro sprejemajo tudi druge. In le tako lahko razvijete sočutje do drugih. Šele tako je naša sreča popolna.

Namig: če kar ne zmorete biti prijazni do sebe, lahko vadite tako, da poskušate začutiti sočutje do tistih, ki jim to prav tako ne uspeva. To zelo osvobaja!

Več: 14 navad, ki vas bodo osrečile

7. Molk je zlato

Kdor nima nobenega mnenja – do pogledov in ljudi – hitro obvelja za nekoliko trapastega. Kot nekakšna ovca, ki teče za drugimi. Takrat se upravičeno vprašamo, kako drugim uspeva, da imajo do vsega neko svoje mnenje? Kje najdejo čas, da se o tem informirajo? Odgovor: tega večina sploh ne počne. Le kul se jim zdi, da so čim bolj glasni in kritični.

Za notranji mir je veliko bolj pametno in bolje, da ste preprosto včasih tudi povsem mirni. In da le poslušate.

Poglejte si še: Lepote Slovenije in citati, ki vas bodo motivirali

Sorodni članki

7 življenjskih lekcij, ki kažejo, ali ste že odrasli

Imate kaj otroka v sebi? Dobro je, da ohranimo otroško razigranost in preprostost, hkrati pa moramo biti odrasli. Vaš odziv na naslednje situacije bo pokazal, kako odrasli ste...

20 korakov do popolne zveze

Ali veste, kako negovati in utrjevati svojo partnersko in ljubezensko zvezo?

Pet stvari, ki se jih zavemo po 30. letu

Nekaj se vendarle spremeni, ko izstopiš iz norih dvajsetih let življenja, iz obdobja, ko je vitalen mladostnik še prepričan, da je nesmrten, da je nezamenljiv v svoji edinstvenosti in...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri