pes-clovek-spanje_92oq8oX

Ljudje se ločijo na dve polovici: na tiste, ki zagovarjajo, da je spanje zraven pasjih prijateljev najboljša stvar in tiste, ki pravijo, da je to nehigienično ali moteče.

Tokrat se bomo osredotočili na vidik prve skupine. Celo center za nazdor in preprečevanje bolezni (CDC) je objavil mnenje, da lahko spanje ob štirinožnem prijatelju prinese številne koristi, če nimamo alergij ali astme.

Kakšne so lahko koristi spanja zraven pasjega prijatelja?
1. Omogočijo udobje

Njihov dih in mehki kožušček omogoči občutek udobja in topline, s tem izboljšajo naš spanec in okrepijo našo medsebojno prijateljsko vez.

2. Izboljšajo kvaliteto spanca

Ker se ob njih počutimo bolj mirno in varno, spimo bolje. Ljudje s težavami s spancem in insomnijo so poročali o izboljšanjem spancu, odkar so spali poleg svojega psa. To je seveda odvisno od vsakega posameznika in tudi psa, je pa vredno poskusiti.

3. Sproščajo stres

Ker psi pomagajo, da se znebimo stresa, zmanjšujejo naš krvni pritisk, jih pogosto uporabljajo za razne terapije. Njihova bližina pa deluje terapevtsko na nas tudi medtem ko spimo.

4. Omogočajo toploto

Fizični kontakt s psom povzroči dodatno toploto in udobnost. So torej odlični namesto dodatne odeje!

5. Pomagajo pri depresiji

Ljudje, ki trpijo za depresijo, imajo pogosto tudi težave s spanjem. Prisotnost psa lahko pomaga pri lajšanju simptomov depresije, saj nam dajejo brezpogojno ljubezen, zvestobo in preprečujejo občutek osamljenosti.

6. Dajo občutek varnosti

Ker so (večinoma) odlični čuvaji, lajajo, ko zaznajo nevarnost, nam ponoči, ko smo najbolj ranljivi, zagotavljajo občutek varnosti.

7. In… tudi oni imajo koristi!

Seveda ne smemo pozabiti na vzajemno korist. Vaš kuža ima najraje čas, ko je z vami. Najbolj pa vas pogreša, ko vas ni. Zakaj mu ne bi omogočili, da spi ob osebi, ki jo ima najraje na svetu?

Vir: Power of Positivity

Sorodni članki

19 znakov, da imate zares radi svojega psa

Vsi lastniki psov, preverite svojo ljubezen do svojih štirinožnih prijateljev. Koliko točk ste obkljukali?

8 načinov, kako živali spreminjajo naša življenja

Danes, 4. oktobra, je Svetovni dan živali, zato namenimo nekaj misli in hvaležnosti njim ter poglejmo, kako ta čudovita bitja spreminjajo naša življenja.

Postavite dovolj dolg in kakovosten spanec na prvo mesto

Povezava med spanjem in splošno kakovostjo življenja postaja vse bolj očitna.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri