10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Človek potrebuje naravne zvoke

Človek potrebuje naravne zvoke (foto: profimedia) profimedia
18. 7. 2019

Tišina in mira sta nujno potrebna pri vsakem posamezniku, da lahko vzpostavi odnos sam s seboj.

Na žalost živimo v kaotičnem in hitrem svetu polnem zvočne onesnaženosti prometa, strojev, radia, televizije, glasbe v trgovinah in kafičih... Vse to predstavlja za naša čutila veliko breme. Človek potrebuje naravne zvoke. Naj se sliši še tako utopično, a zares potrebujemo petje ptic, zvok vetra in šelestenje listov – ti zvoki nas pomirjajo, medtem ko mehanski zvoki povzročajo stres.

Prav hrup je eden izmed razlogv, da je naše življenje še občutno bolj stresno. Bombardirani smo z ogromno količino zunanjih dražljajev, ki jim ne sledimo. Lahko rečemo, da nikoli poprej v zgodovini nismo bili tako bombardirani s količino zunanjih dražljajev in s takšno količino informacij. Vse to nas oddaljuje od naše narave, katera lahko zaživi šele takrat, ko se aktivnost uma umiri. Vse, kar dobivamo in absorbiramo iz okolice v resnici ni naše. Če si ne privoščimo dovolj tišine in miru, nas bo stres povozil, ta pa vpliva na naše psihično in posledično tudi fizično zdravje. 

Kako torej slišati sebe v hrupu?

Skoraj nemogoče. Če morate razmisliti o situacijah, ki se vam dogajajo v življenju, sprejeti pomembne odločitve, razumeti in ugotoviti, kaj si želite, lahko to storite zgolj v miru in tišini.

Kontakt, ki ga vzpostavimo sami s seboj, je edino, kar nam lahko prinese srečo. Sreča, ki je vredna več od vsake materialne dobrine, pohval zunanjega sveta in ostalih užitkov.

Zato je pomembno, da si vsakodnevno vzamemo nekaj časa v tišini zase. Najbolje je, da se odpravimo v naravo, kjer ni elektronskih naprav in hrupa. Lahko se odpravimo na sprehod v gozd, na pohod v hribe ali pa si privoščimo tek v naravi, ki nam bo pomagal razgraditi vse učinke hrupa in stresnega življenja...

Nimate časa zase? Nič ni bolj pomembno kot to, da prvo poskrbite zase.

Prirejeno po: quantumzona.com

Preberite še: Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri