postelja

Ker je stres tako rekoč del našega življenja, se mu moramo naučiti izogniti. V nasprotnem primeru vas čakata izgorelost in težave z zdravjem.

Vzemite si čas za načrtovanje

Spontanost je lahko dobra, če se odpravite na izlet in raziskujete kraje, pri službi in opravkih pa ni prav nič dobrodošla. Zato si vzemite čas za načrtovanje dela, sestankov in opravkov. Prihranili si boste veliko zmede in stresa, ker boste pripravljeni na vse, kar vas čaka. Načrtujte tudi prosti čas, da se ne bo zgodilo, da bi vam zanj zmanjkalo časa. Pričakujete lahko boljši spanec, saj v postelji ne boste razmišljali, kaj vse vas čaka naslednji dan.

Zastavite cilje in ukrepajte

Cilji so pomembni, zato da vedno veste, zakaj se trudite. Vendar se ne bo nič zgodilo, če niste pripravljeni narediti prvega koraka. Ko si na primer zastavite, da se boste naučili bolje kuhati, razmislite tudi, kako boste to storili. Boste za pomoč prosili prijatelje, pobrskali za novimi recepti, se vpisali na kuharski tečaj? Če se ne želite obremenjevati z zamujenimi priložnostmi, že na začetku določite prve korake.

Spopadite se s stresorji

Na nekatere stresne situacije ne moremo vplivati, del napetosti pa lahko odpravite. Ugotovite, kaj vam predstavlja obliko stresa. Vas preveč skrbi za delo, ki bi ga morali opraviti drugi? Imate občutek, da morate vse narediti sami? Se počutite nelagodno ob prijatelju, ki ima izkušnje, ki mu jih zavidate? Verjetno ste dojeli, kam pes taco moli. Poiščite vse vire stresa, na katere lahko vplivate in jih odstranite. Vaš vsak dan bo bolj miren in lažje se boste spopadli z napetostjo, ki ostane.

Obdajte se z ljudmi, ki vas osrečujejo

Nad stres se spravite s hormoni sreče. Preživljate čas z osebami, ki vam pomenijo največ. Vzemite si čas zanje in negujte odnose. V to naj vam nikoli ne bo žal vlagati energije. Trudite se, da boste v svojo družbo pritegnili pozitivne posameznike. To storite tako, da ste tudi sami takšni, kot želite, da so ljudje okrog vas. Podobne energije se privlačijo, zato bodite nasmejani in pozitivni.

Vzemite si čas zase

Pregorimo tudi zato, ker si ne vzamemo časa zase in ne skrbimo za zdravje. Ko se nespečnost, slaba prehrana in delo nakopičijo, telo pregori in obležite v postelji. Da se to ne bi zgodilo, skrbite za svoje zdravje. Vzemite si čas za rekreacijo. Pripravite hrano v naprej, če boste imeli časa kuhati. Popravite spalni ritem in si zagotovite dovolj spanca vsako noč. Delo vas bo počakalo, telo pa ne bo dolgo prenašalo takšnega stresa.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Preženite stres ob izgorelosti

Stres je sestavni del našega vsakdanjika, zato moramo poskrbeti, da ga prepoznamo in se mu izognemo, še preden nas doleti. V nasprotnem…

Kako okrevati po izgorelosti

Izgorelost se ne zgodi čez noč, ampak prihaja počasi skupaj z obilico dela, ki se kopiči. Sploh se ne zavedamo, kdaj se začnemo utapljati v zadolžitvah, zato nam telo to sporoči…

Zakaj je dobro imeti večerno rutino

Jo sploh imate? Ali vaši večeri izgledajo vedno drugače, enkrat stresno, drugič zabavno? Zagotovite si mirnejši spanec in bolj sproščeno jutro z vpeljavo večernih navad. Začnete…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri