tekacica

Velja prepričanje, da ženske med menstruacijo ne smejo telovaditi. Pa je res?

Žensko telo gre v času menstrualnega cilka skozi več hormonskih sprememb. Zato pridejo dnevi, ko se počutimo polne energije, a tudi trenutki, ko se telo na vso moč upira – še posebej v dneh tik pred začetkom menstruacije.

Morda ste že slišali, da obstaja določen čas v menstrualnem ciklu, ko bi se morale popolnoma umiriti in počivati.

Vendar pa dr. Alyssa Dweck pravi, da v menstrualnem ciklu dejansko ne obstaja obdobje, ki bi lahko zmotilo naš že načrtovan trening. Katerakoli naravna hormonska sprememba, skozi katero gre žensko telo, ne bo vplivala na zmožnost treniranja.

"Ko imate menstruacijo, je edini razlog, da ne telovadite, lahko ta, da prekomerno krvavite in tega praktično ne morete nadzirati," pravi dr. Dweck.

"Nekaterim ženskam zna biti zelo slabo in postanejo celo anemične." Ampak to je praktično edini razlog, zaradi katerega telovadba morda ni tako dobra ideja.

Čeprav lahko tik pred menstruacijo izkusimo izčrpanost, migreno ali nerodnost (se strinjamo, da to niso prijetni občutki), pa nas ti načeloma ne onesposobijo za trening – v bistvu nam ta lahko celo pomaga, da se počutimo bolje. Vseeno pa je priporočljivo, da v tem primeru izberemo kakšno preprostejšo aktivnost.

Dr. Dweck prav tako poudarja dokazano dejstvo, da redna telovadba poveča izločanje hormona endorfina, ki povzroči izboljšanje počutja in blokira občutek bolečine ter prav tako pomaga pri menstrualnih krčih.

Čeprav morda niste preveč navdušeni nad treningom med menstruacijo, to še ne pomeni, da ga vaše telo ni zmožno opraviti. Pravilno se odločajte glede na svoje počutje in se gibajte kolikor gre! Tako se boste lažje "prebili" skozi to nekoliko nadležno obdobje v mesecu.

Preberite še: 7 naključnih zdravstvenih problemov, ki jih lahko povzroči stres.

Priporočamo tudi: 9 stvari, ki se jih morate v življenju znebiti, da bi bili bolj zdravi.

 

Sorodni članki

Kaj vam pove barva menstruacije o vašem zdravju?

Barva menstruacije je pomemben pokazatelj, kaj se dogaja z ženskim telesom in na splošno z zdravjem. Če do zdaj niste bili posebej pozorni, boste po tem članku zagotovo vsakič…

Trening in menstruacija: Ali menstruacija dejansko vpliva na naše fizične sposobnosti?

Spet je tisti čas v mesecu in kakorkoli obrnete, menstruacija res ni najbolj prijetna stvar, ki jo doživite vsak mesec. Toda ali gre res samo za neprijetnost, ki nas zmoti tik…
None

Hormonski profil aktivne ženske

Medtem ko imajo moški dokaj stalen vsakodnevni fiziološki status, so ženske od pubertete v stanju nenehnega spreminjanja, katerega podlaga je mesečni ovulacijski ciklus. Večina…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri