To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Juhe za razstrupljanje

Juhe za razstrupljanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 1. 2014

Proces detoksikacije telesa poteka naravno, prek jeter, krvi in transportnega sistema maščobnih celic. Dokler se prehranjujemo zdravo in se redno ukvarjamo z rekreacijo. Ko pa delo, neredna prehrana ali preobilni obroki in pomanjkanje rekreacije prevladajo...

Takrat se zjutraj zbujamo utrujeni, brezvoljni in bolehni.

In takrat je dobro, da tudi telesu privoščimo 'počitnice'. Ni potrebe, da bi take 'počitnice' imeli prepogosto, dovolj je enkrat ali dvakrat na leto po 5 do 7 dni čiščenja.

Juhe so idealna jed za razstrupljevalno dieto. Priprava je zelo preprosta, zanje pa lahko uporabimo najrazličnejše sveže sestavine.

Juha iz pastinaka in koriandra

Koriander je, prav tako kot čili, zelo dobrodošel dodatek k razstrupljevalni dieti.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 700 g pastinaka (sesekljanega)
  • 1 srednje veliko čebulo
  • šopek svežega koriandra
  • 750 ml močne zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 3 žlice svežega jabolčnega soka
  • 1/2 sesekljanega majhnega čilija (brez semen)
  • sveže mlet črn poper in
  • 2 mladi čebuli, narezani na drobno

Priprava:

Na pari pokuhamo pastinak in čebulo, dokler se ne zmehčata. Odstavimo in počakamo, da se ohladita, nato pa ju stresemo v sekljalnik. Sekljamo toliko časa, da dobimo kremasto zmes, ki jo prelijemo v večjo kozico.

Koriander operemo in dobro očistimo. Stresemo v sekljalnik, mu dodamo jušno osnovo, limonin sok in jabolčni sok ter čili. Sekljamo približno 30 minut in nato vmešamo v pastinakovo kašo.

Juho spet segrejemo, a ne do vretja. Na koncu jo začinimo še s sveže mletim poprom in postrežemo z sesekljano mlado čebulo in nekaj listi koriandra.

Hladna juha iz vodne kreše in avokada

Ko kupujete avokado, raje izberite katero od manjših vrst, z bolj nagubano lupino, saj imajo veliko bolj poln okus in bolj kremasto teksturo.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 900 ml vode (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 2 srednje velika avokada
  • 175 g vodne kreše
  • sveže stisnjen sok 1 limone
  • 3 žlice lahkega kozjega ali ovčjega jogurta
  • 1/2 čilija (sesekljanega)
  • malo soli
  • nekaj tankih rezin limonine lupinice

Prprava:

Dve uri pred pripravo vodo v vrču postavimo v hladilnik, prav tako preostale sestavine.

Avokado nato olupimo in razkoščičimo ter skupaj z vodno krešo stresemo v sekljalnik. Dodamo limonin sok, jogurt in čili. Sekljamo približno 20 sekund.

Jed po potrebi dosolimo in postrežemo.

Tajska ribja juha

Uporabimo lahko katero koli vrsto bele ribe.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 2 žlici hladno stiskanega ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 veliko čebulo, ki jo na drobno sesekljamo
  • 4 stroke česna (sesekljanega)
  • 1 velik kos svežega ingverja
  • 2 mala rdeča čilija
  • 300 ml vode
  • 4 liste kombave
  • 2 stebla limonine trave
  • 15 redkvic (obrezanih in sesekljanih)
  • 75 g sveže naribanega kokosa (uporabimo lahko tudi kupljeno kokosovo moko (50 g), ki jo za pol ure pustimo stati v 300 l vrele vode)
  • 350 g svežega fileja bele ribe (brez kože)
  • 2 žlici sesekljanih listov koriandra
  • 2 žlici sojine omake tamari
  • liste koriandra ali bazilike za okrasite

Priprava:

V večji kozici segrejmo olje, dodamo čebulo, česen, nariban ingver in čili ter vse skupaj pražimo približno 4 minute. Medtem ves čas mešamo, da preprečimo obarvanje česna in čebule.

Dodamo vodo, liste kombave in limonino travo in 5 minut kuhamo na zmerni temperaturi. Dodamo redkvice in kokos in kuhamo še 6 minut.

Ribo narežemo na manjše kose in jo dodamo v kozico. Vmešamo še koriander in sojino omako, nato pa še minuto ali dve kuhamo na zelo šibkem ognju, tako da se riba zmehča.

Razdelimo na 4 krožnike, okrasimo in postrežemo.

Nasvet: preden se odločite za takšno dieto, priporočamo, da se o tem pogovorite z zdravnikom in se tako prepričate, ali je dieta za vas primerna.

Vir:

  • Ellis, L. (2012). 7-dnevna razstrupljevalna dieta. Založba Primus, zbirka InZdravje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri