mrzle-noge

Zakaj imajo nekateri ljudje vedno mrzla stopala in zakaj tople nogavice ne pomagajo? Za vas imamo nasveti, kako jih v resnici "za vselej" segreti. 

Marsikdo se spopada z večno mrzlimi stopali, ki niso odvisna od trenutne zunanje temperature. Čeprav jih imajo predvsem ženske, tudi veliko moških pozna ta neprijeten občutek.

Mrzla stopala niso le neprijetna nadloga, pogosto so vzrok prehladov, ki se lahko razvijejo tudi v resnejša obolenja, kot je pljučnica, zato je proiporočljivo poskrbeti, da vas v stopala ne zebe, še zlasti ko zunaj temperatura pade globoko pod ničlo.

Da bi telo ohranjalo stalno telesno temperaturo, v mrazu omeji dotok krvi v stopala in dlani ter tako omogoči srcu in možganom primerno temperaturo za pravilno delovanje. Pri nizkih temperaturah se drobne podkožne arterije zožijo, da se omeji razpršitev toplote.

Tisti z mrzlimi stopali imajo navadno težave s pretokom krvi, so anemični ali pa se srečujejo s hormonskimi motnjami, lahko pa so tudi izraz zmanjšanega delovanja ščitnice oziroma hipotiroidizma.

Vzrok mrzlih stopal

Pogost vzrok je slaba prekrvljenost, ki prizadene predvsem ženske v rodni dobi, kar je posledica hormonov, ki vplivajo na pretok krvi po žilah. Pri nekaterih ženskah težava izgine že po prvem porodu. Drugi vzroki so lahko kajenje, pitje kave in nepravilna prehrana.

Čeprav jih mora vedno odkriti zdravnik, so zdravo življenje, telovadba s stopali in masaža naravna sredstva za izboljšanje teh težav. Če izvor težav niso motnje v organizmu, sta marsikdaj dovolj že zdrava prehrana, bogata z vitamini in minerali, ter gibanje.

Vzroki so običajno torej povsem naravni in preprosti. Pogosto so lahko posledica sedečega dela ali nošenja preozkih čevljev, ki ovirajo pravilni pretok krvi. Na ozke čevlje z visoko peto se torej poskusite omejiti ob posebnih priložnostih, kadar je takšna obutev res nepogrešljiva, sicer pa je priporočljivo nositi udobne čevlje

Pospešite krvni obtok

Da si ogrejete stopala, je najboljša pospešitev krvi po žilah.

  • Na podplatu je živčni splet, ki ga poživimo z masažo (z roko ali s teniško žogo) ali še preprosteje: s hojo v obutvi z anatomskim podplatom.
  • Kadar sedite za pisalno mizo, si poskušajte pod stopala namestiti podnožno desko ali pručko, da noge niso v stiku s tlemi, ki so navadno mrzla.
  • Če imate hladne noge v petek zvečer oziroma na večer, ki mu sledi dela prost dan, priporočamo, da obujete plesne čevlje in si stopala pogrejete s plesom. Zagotavljamo vam, da vas ne bo dolgo zeblo.

Živa M. Brecelj, vir: www.elle.si


Preverite še, kako si lahko pobelite zobe na naraven način, pa tudi, zakaj je mediteranska prehrana najboljša prehrana za zdravje.

Sorodni članki

Imate večino časa mrzle roke in noge? TO je pravi razlog!

Se sprašujete, zakaj vas ves čas zebe v roke in noge? Preverili smo, zakaj je tako in kako lahko to težavo odpravite.

Kako poskrbimo za noge, ko se ne moremo izogniti večurnemu stanju?

Otekle in težke noge predstavljajo breme, zaradi katerega se počutimo hitreje utrujeni, omejeni pri izbiri čevljev in opravljanju vsakdanjih opravil. Kolikokrat bi lahko šli…

Nega suhe in razpokane kože na stopalih

Tisočletja nazaj smo ljudje bosi tekali po mehkih travnikih in zemlji. Danes smo skoraj ves dan v stiku s trdimi tlemi, ženske pa stopala vse prevečkrat stiskamo v ozke čevlje…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri