zenska-sreca-skakanje-skale-narava

Svet je kombinacija zunanjih in notranjih doživljajev.

Bolje kot se bomo počutili v sebi, lepši se nam bo zdel svet. To je ena največjih čarovnij, ki jih ljudje premoremo. S spreminjanjem samega sebe lahko spremenimo ves svet okoli nas.

Če mislimo o sebi, da smo sposobna oseba, potem v resničnem življenju to tudi smo. Dobra samopodoba je nujna za dolgotrajno srečo.

Največji kritiki smo mi sami

Raziskave so pokazale, da svoje telo ocenjujemo veliko bolj kritično, kot ocenjujemo druge ljudi. Kriterije, ki jih postavljamo zase, so veliko strožji, kot jih imamo za ostale ljudi. Sami smo svoji največji kritiki.

Dejstvo je, da se skoraj vsi kritiziramo, vsak ima nekaj, kar mu ni všeč, še posebej, ko gre za zunanji videz. Nekaterim ni všeč njihov nos, drugim se zdi, da imajo velika ušesa, tretji mislijo, da imajo kratke noge, debelo rit, skoraj vsak najde na sebi nekaj, kar mu ni všeč.

Vsaka kritika na naš račun pa tepta našo samozavest.

Kratka vaja za boljšo samopodobo

Če se v vas pogosto prebudi kiritk, vsaj enkrat na dan izvajajte naslednjo vajo, ki vam bo pomagala, da boste videli sebe še iz druge perspektive in izboljšali samopodobo.

Postavite se pred ogledalo in zaprite oči ...

1. Predstavljajte si nekoga, ki je ikonično lep. Postavite se v to osebo in začutite, kako se ta oseba počuti. Kaj je tej osebi najbolj všeč na sebi.

2. Ostanite v perspektivi te osebe in odprite oči ter glejte v ogledalu svoje oči. Kako se počutite?

3. Predstavljajte si trenutek, ko vam je nekdo dal kompliment. Ponovno doživite ta trenutek.

4. Postanite dobri v sprejemanju komplimentov.

5. Predstavljajte si, da pred vami stoji nekdo, ki vas spoštuje in misli, da ste lepa in čudovita oseba.

6. Sedaj pa se prestavite v to osebo in opazujte, kako vas ta oseba vidi, katere so tiste stvari, ki se tej osebi zdijo lepe, naj vas te misli napolnijo.

Velikokrat nas drugi ljudje opazijo drugače, kot opazimo sebe. A dejstvo je, da ima vsak izmed nas v sebi lepe stvari, le opaziti jih mora.

M. P.

Preberite še:
Sorodni članki

Kakšni komplimenti zares štejejo?

Zagotovo se spomnite komplimenta, ki se vam je v spomin vtisnil zaradi njegove specifičnosti, saj je posameznik na vas opazil tisto nekaj, kar ostali niso. Kaj pa bi to lahko…

Kako se odzivate na komplimente?

Naš odziv na kompliment je velikokrat odvisen od naše samozavesti in samospoštovanja. Pa tudi od tega, kakšno sliko si ustvarimo o sebi in drugih ljudeh, ki komplimente izrekajo…

Samospoštovanje in samozavest

Samospoštovanje in samozavest. Dva psihološka pojma, ki ju radi uporabljamo v vsakdanjem življenju. Zavedamo se, kako pomembno je, da človek spoštuje samega sebe ter je…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri