To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kako naredimo milo

2. 3. 2013

Nežna pena, vonj in zapeljivo svilnat občutek. Milo očisti in neguje, je pravi praznik za vse naše čute. Kar je še bolje - milo lahko naredimo tudi sami.

To je skoraj kot čudež: v roke vzamete trdo ploš­čico, čez spustite malo vode, drgnete, zvijate in spreminjate obliko. Potem se zgodi: ustvari se tanka, svilnata pena, z majhnimi mavrični mehurčki in čudovitim vonjem. Milo pokaže svojo moč. Ta čutna izkušnja je verjetno najstarejši ritual čiščenja na svetu in ni izgubil niti malo svoje čarovnije.

Dolga tradicija

Idejo o milu so Arabci dobili že v 7. stoletju. Naredili so rastlinska olja, kot so kokosovo, olivno olje, palmovo olje ali živalske maščobe, jih stopili in ga zmešali z natrijevim hidroksidom.

Ko se mešanica kuha, se sproži kemični proces in maščoba se spremeni v milo. Zgodbe, da milo izsuši kožo, lahko pozabite, saj olja in rastlinska masla kožo negujejo.

Arabci so, mimogrede, izumili tudi masažo z milom.

Odličen konjiček

Ustvarjanje mil je umetnost, ki se je lahko vsakdo nauči, le z lugom morate biti previdni. Najlepše pa je, da si lahko dodate svoje najljubše negovalne sestavine, kot so milo čebeljega voska, med, mleko ali pa dodate dekorativne sestavine, kot so suho cvetje, rastline ali pigmenti.

Tudi vonj lahko določimo sami. Najstarejši vonji so vonji sivke, rožmarina in limonino olje. Ko delate milo, morate biti potrpežljivi, saj lahko od začetka pa do konca traja nekaj tednov. Najprej se mora ohladiti, nato se razreže in še nekaj tednov suši.

Kako naredimo milo

Milo lahko izdelamo iz dveh različnih snovi. Iz maščob, luga in vode, pri čemer moramo biti previdni glede razmerja snovi, in iz glicerina, katerega pogosto najdemo v vseh kozmetičnih izdelkih.

  • Hladna izdelava mila

Pri hladni izdelavi mila mešamo tako dolgo, da ni več posameznih kepic, potem vlijemo v kalup, pustimo, da se strdi, in lahko začnemo uporabljati po treh tednih.

  • Vroča izdelava mila

V parno kopel damo kozarec, kjer je olje. V drug kozarec na lug počasi vlivamo vodo in medtem mešamo. Ker bo zmes postala vroča, jo moramo pustiti, da se malo ohladi.

V segreto olje primešamo mešanico z lugom. Mešajmo tako dolgo, da ni več grudic. Nato milo odstavimo in pustimo, da se ohladi. Medtem mu lahko dodamo eterično olje, začimbe dišave, med ...

Zmes vlijemo v kalupe in pustimo stati nekaj ur. Potem ga vzamemo iz kalupa in ga sušite na časopisnem papirju še nekaj tednov. Vmes ga obračajmo.

Slovar mila
  • Milo iz rastlinskega olja je iz rastlinskih izvlečkov, se dobro peni in vlaži kožo.
  • Milo z glicerinom je bolj ali manj prozorno in nima nekega posebnega vonja.
  • Dišeče milo: Zanj je značilna dolgotrajna dišava do zadnjega koščka.
  • Tekoče milo: Ne vsebuje pravega mila, ampak detergent.
  • Milo za pranje: To je milo, ki ne neguje, ampak je bilo uporabljeno za pranje perila.
  • Zelena milo: Imenuje se tudi mehko milo, je zelenkaste barve in je kot pasta za poliranje.
Okrasite milo

Potrebovali boste:Kuhanje mila

  • kose mila
  • širok lepilni trak iz zelišča za dekoracijo
  • prosojno milo z glicerinom

Postopek:

Milo okrasMilo oblepimo s folijo, dekoracijo položimo na milo, glicerin stopimo in prelijemo prek dekoracije, da je visoko pet milimetrov.

Pustimo, da se ohladi, in odstranimo folijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri