10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Varni pod soncem

27. 6. 2002

Leno poležavate na soncu, prsti rok in noge rijejo po pesku, nežna sapica pihlja z morja, ogledujete si minimalke na zapečenih ritkah, na koži okus soli, diši po poletju . . Ste pomislili na zaščito pred na videz prijaznimi toplimi žarki?

Za urice pred sončenjem

Pretirano sončenje postara kožo, povzroča alergije, opekline, v najhujšem primeru lahko zbolite za kožnim rakom. Po mesecih z malo sonca potrebuje koža čas, da se ponovno navadi na žarke. Kdor ne želi tvegati opeklin, naj svoje golote ne nastavlja soncu ali pa se ustrezno zaščiti.

Sonce, veter in morska voda izsušujejo kožo. Dobra zaščitna sredstva vračajo koži tudi vlažnost. Zelo pomemben je vitamin E, ki nevtralizira proste radikale.

Nekaj koristnih nasvetov:

Zaščitni faktor

Kakšen zaščitni faktor je za vas primeren, je odvisno od občutljivosti kože in intenzivnosti sonca. Žarki so agresivnejši na višji nadmorski višini in bližje ekvatorju. Sneg, pesek in voda njegovo delovanje še okrepijo. Prvim sončnim žarkom namenite dokaj visok zaščitni faktor, da se koža na žarke navadi. S kremo, vsaj na začetku, ne varčujte. Obilna količina od glave do pet.

Kako visok naj bo zaščitni faktor?

Številka na embalaži je za orientacijo, kako dolgo se lahko varno zadržujete na soncu, ne da bi dobili opekline. Teoretično: kdor dobi po 15 minutah brez zaščite rdečo kožo, bi smel s faktorjem 10 ostati na soncu desetkrat dlje, preden bi ga opeklo. A treba se je zavedati, da so to le povprečni časi, zato ne smete čakati in vztrajati na soncu do zadnje sekunde. Zdravniki priporočajo, da se po dveh tretjinah priporočenega časa umaknete v senco.

Kdaj se zaščititi?

Tudi sredstva, ki so obstojna v vodi, ne ščitijo neomejeno, zato se po 20-minutnem kopanju ponovno namažite. Ko je sonce najmočnejše, med 12. in 15. uro, si privoščite senčko. Tudi pod senčnikom se namažite. Zavedajte se, da vas lahko opeče tudi, ko je vreme oblačno. Ne pozabite na pokrivala in zaščito oči.

Vplivi

Nekatera zdravila (npr. antibiotiki in antidepresivi) lahko povečajo občutljivost na svetlobo in povzročijo kožne reakcije. Posvetujte se z zdravnikom! Pri sončenju se odpovejte kozmetiki, predvsem parfumom in deodorantom, kajti na koži lahko povzročijo alergije in grda obarvanja, ki se jih zelo počasi znebite.

Za urice po sončenju

Dnevi pod vročim soncem so za kožo naporni, zato po sončenju potrebuje ustrezno nego. Temu so namenjeni posebni izdelki za po sončenju (after sun). Od njih pričakujemo, da bodo kožo pomirili, prijetno osvežili, sprostili in ohranili dolgotrajno porjavelost.

Ti preparati ne blažijo opeklin, njihova naloga je, da oskrbijo kožo z vlažilnimi sestavinami. Nekateri izdelki za po sončenju vsebujejo dodatno še porjavitveno kremo. To nas lahko nevarno zavede. Zavedati se je treba, da sredstva ne vsebujejo zaščitnega faktorja, zato je zanj treba dodatno poskrbeti.

Izdelki za športnike

Na policah najdemo tudi zaščitna sredstva za športnike. Njihovi glavni prednosti sta, da niso tako mastna in da so nekoliko odpornejša proti znojenju in vodi. Drugače pa so razlike v primerjavi z drugimi zaščitnimi sredstvi minimalne. Če ste bili v vodi več kot 20 minut, je tudi tu priporočljivo, da se ponovno namažete.

Ostalo vam je še nekaj lanske kreme za sončenje?

Ni panike. Če krema nima čudnega vonja in se snovi ne ločijo, ga lahko uporabite še letos.

Krema ali mleko?

Še pred kratkim je bilo v modi mleko, lani pršilo, ki je obljubljalo preprost in hiter nanos. Letos najdemo različne proizvajalce, ki ponujajo tudi peno, gel in balzam za sončenje.

Cena glede na kakovost

Pri kremah za sončenje ne drži, da je cena odvisna od kvalitete. Večina krem je podobne kakovosti, ponavadi pa sežemo po tisti, katere reklama nas najbolj prepriča. Na prodajnih policah najdemo tudi kreme, ki so do petkrat cenejše od tistih z bolj zvenečimi imeni.

Pomembna je deklaracija, ki nam mora sporočati čim več podatkov. Opozoriti mora, da je za učinkovito delovanje treba kremo nanesti od 20 do 30 minut pred sončenjem. Pomembno opozorilo je tudi, da krema, če jo boste nanesli večkrat, ne bo delovala dlje in da je treba preprečiti opekline.

Mirjana Vozlič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri