10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zadetek iz tube

28. 2. 2002

Kdor se hoče z novim negovalnim izdelkom uveljaviti na trgu, mora vložiti ogromno truda, preden se pokažejo rezultati. V laboratorijih L'Oreal so nam zaupali, kako potekajo raziskave.

Prva grozljiva slika: najprej en mozolj, dva, nato trije in že jih je poln ves obraz. Če jih stiskate, se predrejo in iz njih priteče gnoj. Podoba je lahko katastrofalna - videti ste kot svinja bradavičarka.

Druga grozljiva slika: ko se brijete, vas koža peče, kot bi vas žgali. Ker vas srbi, se praskate. Ko se pogledate v ogledalo, zagledate namesto lepega obraza nič kaj simpatičnega žabca. To vas povsem potre, vaše razpo-loženje je na psu in najraje bi se skrili pred vsem svetom. Ostanejo vam tri možnosti: pustite si rasti brado in brke (trenutno ni v modi), obiskujete psihoterapevta (preveč stane) ali kupite novo kozmetiko. Pogoj za zadnjo možnost je, da natančno veste, kaj potrebujete. Za to pa morate poznati svoj tip kože.

Pripravili smo test, da boste znali izbrati zase primerne izdelke. Takšni testi še zdaleč niso samo za ženske. Raziskave so pokazale, da je mogoče polepšati kožo na obrazu tudi moškemu in mu s tem okrepiti samozavest. Ker nas je zanimalo, kaj vse in zakaj se znajde v tubah in stekleničkah, smo pokukali v laboratorije L'Oreala.

Izhodiščna točka so osnovni podatki raziskovalcev:

Koža zavzema približno 1, 8 kvadratnega metra površine telesa. Je največji organ človeškega telesa, ki mu pripada 7-odstotni delež telesne teže. Ker je kožo težko varovati, jo moramo najprej dobro poznati. Sestavljena je iz treh plasti: najgloblja je podkožje (subcutis), kjer se nabira maščoba, ki je potrebna za toplotno izolacijo. Srednja plast se imenuje usnjica (cutis) in je med vsemi najbolj aktivna, v njej je tudi največ krvnih žil.

Tu so še znojnice in živčni končiči za zaznavanje temperature, pritiska in bolečine. Nad njo je vrhnjica (epidermis), ki je prav tako sestavljena iz več tanjših plasti, bolj ali manj obarvanih, ki dajejo polti barvo. To je plast, ki na soncu porjavi. Kot zunanja meja organizma koža aktivno sodeluje pri obrambi pred napadi mikrobov, kot organ dihanja pa prinaša pomemben del kisika. Uravnava telesno toploto in odstranjuje pomemben del strupenih snovi iz organizma.

Koža moškega je vsaj za 20 odstotkov debelejša od ženske, ima več lasnih mešičkov, proizvaja več loja in je zato tudi bolj nagnjena k nečistosti. Nenehno britje kožo draži in s tem pospešuje nastajanje mozoljev. Koža moškega potrebuje po eni strani posebno nego, po drugi pa dobro osnovno oskrbo.

Vitamini

Dr. Katrin Kipper, farmacevtka blagovne znamke Vichy, pravi: »Danes vemo, da je treba koži nenehno dovajati hranilne snovi, zlasti vitamine. « Vitamin A preprečuje izsuševanje kože, vitamin B5 pomirja razdraženo kožo, vitamin C učinkuje proti bledi kožni sliki in vitamin PP oziroma niacin kožo gladi. Vitamini tudi ščitijo pred UV-žarki in vplivi okolja. Skupaj z minerali blažijo občutljivost kože, jo čistijo, navlažijo ter povečajo njeno prožnost. Zato so vitamini pomemben sestavni del krem.

V središču raziskave, ki jo izvaja skupina znanstvenikov (mikrobiologi, farmacevti, kemiki, inženirji kemije in zdravniki), je sinteza nove molekule. Njeno delovanje raziskujejo z različnimi testi.

Pravila

Znanstveniki ne smejo primešati vsega, kar bi jim tisti trenutek šinilo v glavo. Dr. Kipperjeva pravi, da je treba paziti, da izdelek ne škoduje porabnikovemu zdravju. Kozmetična sredstva smejo učinkovati le na zunanji plasti kože. Preparat, ki prodre globlje in učinkuje fiziološko, na primer krema proti aknam, ne sodi več v kozmetiko, temveč med zdravila in ga sme predpisovati le zdravnik. Pomembno je, da je novo odkrito sredstvo učinkovito in da nima stranskih učinkov. Kaj bi vam koristila senzacionalna krema proti mozoljem, če bi vam potem izpadli lasje?

Testiranje

Od leta 1986 je v kozmetični industriji prepovedano testirati izdelke na živalih. Namesto tega pridejo v poštev: 1. Citotoksinski test: vzgojene celice preizkušajo na testu zastrupljenosti. 2. Test Het-Cam-Hen's: lahko zelo natančno napove vnetje oči in sluznice, saj je membrana oplojenih kokošjih jajc podobna strukturi sluznice. 3. Test vzgojene kože: človeške celice, ki so jih pri liposukciji odvzeli, vzgajajo naprej. Na površini 50 mm2 preizkušajo, kako vplivajo posamezne snovi na kožo.

Laboratoriji L'Oreala uporabljajo med drugim tudi episkin, umetni tridimenzionalni model kože, v katerega jim je uspelo vstaviti tudi visoko diferencirane celice in z obsevanjem celo doseči, da je koža porjavela.

Galenika

Naslednje vprašanje je tehnološko, saj premišljujejo, kje in kako bi snov uporabili. Če jo uporabijo v gelu, sme učinkovati le na površini, če dodajo snov emulziji, sme prodreti tudi pod kožo. Revolucionaren izum zadnjih let so liposomi.

To so majhne snovi v kroglicah, podobne kožnim celicam. Njihova zunanja plast brez težav vzpostavi stik s kožno maščobo. V notranjosti lahko liposom vsebuje vodotopne snovi, na primer vitamine. Te snovi pospešujejo prodiranje liposomov globlje v notranjost. Ni pa še dokazano, ali transportirani liposomi v celoti dosežejo celice, ne da bi pri tem izgubili kakovost.

Katrin Kipper zagotavlja, da tovrstni kozmetični preparati, če jih uporabljamo redno, zunanje plasti kože zgladijo. Čim bolj mastni so in čim drobnejše delce vsebujejo, tem globlje prodrejo v kožo. Če uporabljate le gele, se odpovedujete marsikateri podkožni blagodejnosti.

Potrditev kakovosti

V naslednji fazi raziskujejo mikrobiološko stabilnost novih snovi. Izpostavljajo jih izrednim razmeram, kot so visoka temperatura, zelo nizka ali visoka vlažnost zraka. Raziskovalce zanima, katere snovi so morda izpuhtele ter kako stabilne so preostale. Odgovori so pomembni, kajti še tako odlični izumi iz tube bi šli v nič, če bi zaradi vročine propadli.

Razvoj izdelka

Ko krhke molekule in njihove zveze uspešno opravijo naštete teste, sledi nadaljnji razvoj. Nove sestavine in galenika se morajo v novem izdelku združiti. Najpomembnejši je rok uporabnosti izdelka. Bakterije pridejo v kremo že po prvem stiku s prsti. Nekatere emulzije reagirajo občutljivo že ob najmanjšem stiku s kisikom, tako da lahko postanejo kalne, se čudno obarvajo ali začnejo celo smrdeti.

Po zakonu morajo biti kozmetični preparati uporabni 30 mesecev od dneva izdelave in opremljeni z datumom izdelave oziroma uporabnosti. Kreme in losjoni so zaprti uporabni praviloma tri do štiri leta, že načeti pa leto do dve. Izdelki v tubah so uporabni dalj časa kot tisti v stekleničkah, saj se na manjših površinah bakterije počasneje širijo. Posebno dolgo so obstojna razpršila, saj ne pridejo v stik z bakterijami. Veljalo naj bi pravilo, da čim temnejša je posoda in čim manjša je njena odprtina, tem daljši je rok uporabnosti.

Mirjana Vozlič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri