ziberna-norma-knjiga

Streljati je mogoče tudi tako, da strel zadene dve tarči naenkrat. Je pa izjemno tvegano. Zlahka se vam zgodi − celo zelo verjetno je −, da obstanete s kadečo se cevjo in zelo dolgim nosom.

Vendar je Marjanu Žiberni v romanu z večpomenskim naslovom Norma, ki je izšel v začetku februarja, uspelo zadet dve 'tarči.' Na eni strani ljubitelje leposlovja in na drugi strani tiste, ki jih to morda ne zanima prav posebej, jih pa zanima šport, natančneje tek.

Knjig o teku je danes prava mala poplava, a Žiberna se je temu, da bi bila njegova le »še ena, joj!« v tej vrsti, elegantno izognil. Bralcu, ki mu prestavljanje ene noge pred drugo ni nič kaj domače, je prihranil z neskončnimi popisi teka, zapriseženemu tekaču pa mimogrede postregel z vrsto zamisli, kako bi lahko treniral bolje in uspešneje.

Norma je knjiga o tekaču, ki ga motivirata olimpijska maratonska norma in ljubezen do ženske, z vsemi lastnostmi, ki jih tekoče berljiv polnokrvni roman ima. Z resnostjo in mestoma odmerjenim humorjem, z osebno dramo, zapleti in ovirami, ki se junaku postavljajo na poti do cilja, z nenadnimi zasuki in razrešitvami, kakršnih ne bi pričakovali.

Roman, kakršen je, seveda ni nobeno naključje. Avtor v njem spretno združuje lastne izkušnje iz svetov, ki ju dobro pozna. Žiberna je nekdanji atlet, tekač na srednje in dolge proge, ki se že dolgo ukvarja s pisanjem. Kot avtor sodeluje z revijami, kot so Playboy, National Geographic Slovenija, Adria in-Flight Magazine in mnogimi drugimi, je avtor več turističnih vodnikov in treh leposlovnih knjižnih del (Beznica v Kitalah, Bazni Ščurek in Dobri pastir in druge kratke ženske).

Knjiga je izšla pri založbi Modrijan.

Sorodni članki

Tone Kosmač: Pri 40 letih na Olimpijske igre

Kdor je leta 2009, ko je bilo že jasno, da se Slovenija krizi ne bo izognila, pustil službo, je moral imeti za to posebne razloge. In veliko poguma. Tone Kosmač je pustil…
None

Roman Kejžar o pripravah na tek Wings for Life World Run

Roman Kejžar je 57-letni tekač na dolge proge in maratonec ter trikratni udeleženec olimpijskih iger in državni maratonski prvak leta 2004. Leta 2000 je postavil državni rekord…

Video: Videmšek, Rugelj in Gombač o peklenski južnoameriški preizkušnji

Slovenci smo od 1. septembra bogatejši še za eno odlično knjigo o teku. Gre za osebno izpoved treh 'kompanjonov', treh tekačev in piscev (Sama Ruglja, Žiga X Gombača in Boštjana…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri