Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika

12. 6. 2014
Deli
Bolgarija - Sončna obala in odlična kulinarika (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Bolgarija je zanimiva dežela z bogato zgodovino, veliko starega in veliko novega.

Seveda poleti vsi turisti drvijo k morju na Sončno obalo, znanemu letoviškemu središču z dolgo peščeno plažo, ki leži na črnomorski obali.

Shutterstock

Na eni strani zaliva Sončne obale je manjše letovišče Sveti Vlas, na drugi pa stoji starodavno mesto Nessebar.

Obala ima kar 10 kilometrov dolgo in 100 metrov široko peščeno plažo, ki je zaradi nizke obale primerna tudi za otroke.

Shutterstock

Bolgari so tako kot vsi Balkanci znani po svoji gostoljubnosti, zato ni čudno, da je ob plaži bogata ponudba domačih restavracij s tradicionalnimi jedmi. Zagotovo so prav njihove kulinarične specialitete ena od stvari, ki si jih boste najbolj zapomnili iz Bolgarije.

Močan okus in začimbe

Shutterstock

Za bolgarsko kuhinjo so značilni močan okus začimb ter skrbno pripravljene glavne jedi in sladice z dodatkom sveže zelenjave in sadja.

Med tradicionalne bolgarske jedi spadajo

  • torte,
  • musaka z mletim mesom in krompirjem – banska kapama,
  • solate (šopska, snežanka in čepulo),
  • domači jogurt,
  • juhe (fižolova, juha iz vampov – škembe čorba, tarator),
  • jagnetina,
  • piroške ...

Bolgarska vina

Ne smemo pa pozabiti tudi na njihova odlična vina, saj je poleg Francije, Španije, Italije in Grčije Bolgarija eden od največjih proizvajalcev vina na svetu.

Njihovi aduti so gamze, pamid, mavrud, cabernet, merlot in muškat beli. Tradicionalni bolgarski aperitiv je brandi – iz svežega grozdja ali slive.

Tarator – hladna juha za vroče dni

Shutterstock

Za 2 osebi:

  • večja skodelica kislega mleka ali jogurta
  • pol skodelice vode
  • pol skodelice drobno narezane kumare
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 narezana stroka česna
  • 2 žlici zmletih orehov
  • ščep drobno narezanih koprovih listov

Priprava:

Kislo mleko zmešamo z vodo. Dodamo kumare in česen ter v juho vmešamo olje. Potresemo z orehi in koprovimi listi. Ponudimo ohlajeno.

Juho bi po okusu lahko še posolili, nujno pa ni, saj je aroma kopra v družbi drugih sestavin dovolj čudovita, da ne potrebuje slanega okusa. Po želji lahko dodate še malo oljčnega olja in popra.

Snežanka (solata)

Shutterstock

Za 2 osebi:

  • 500 g jogurta
  • pol kumarice
  • 1 fino sesekljan strok česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • nasekljan svež koper
  • sol

Priprava:

Olupite kumarico, jo narežite na majhne koške in ožemite, da odteče večina vode.

Posolite, dodajte česen, oljčno olje in koper in pustite stati 10 minut.

Potem dodajte jogurt, in preden postrežete, pustite počivati vsaj 1 uro. Zraven ponudite bolgarsko pito.

Preverite še:
Shutterstock

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"