So vam gradovi v navdih? Se radi izgubljate med njihovimi zidovi in v mislih romate v zgodbe, ki jih prežemajo? Poiskali smo gradove nedaleč od naših meja, ki so vsekakor vredni obiska.

Slika 1/5

Miramar, Italija

Le šest kilometrov od Trsta se na koncu čudovite sprehajalne poti ob morju bohoti eden najlepših gradov v tem delu Evrope, pravljični grad Miramar. Njegovo ime pomeni 'pogled na morje' – in ne brez razloga.

Grad, ki ga je sredi 19. stoletja dal zgraditi habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I., je s treh strani obdan z morjem in ponuja osupljiv razgled na Tržaški zaliv. Ferdinand Maksimilijan je bil ustreljen le sedem let za tem, ko je bil Miramar dokončan, in grad je pozneje služil kot poletna rezidenca Habsburžanov. Kraljica Sisi ga je obiskala vsaj 14-krat.

Danes je Miramar priljubljena turistična točka tudi zaradi 22 hektarjev velikega parka s številnimi sprehajalnimi potmi in vrtovi z redkimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s potovanj. V notranjosti gradu je urejen muzej, v katerem si lahko ogledate njegove zasebne prostore.

Shutterstock.com


Članek je bil objavljen v reviji Jana. Zgodbe z najnovejše naslovnice preverite na www.jana.si

Sorodni članki

Ideja za izlet: Lambergova pot

Privoščite si pohod po slikoviti krožni Lambergovi poti – mimo razvalin gradu Kamen vas popelje v zeleno naročje doline Drage.

Zakladi Slovenije

Združili smo slovenske znamenitosti, ki si jih lahko na lepo sobotno ali nedeljsko popoldne ogledate skupaj z družino in si tako popestrite konec tedna.

Ne zamudite – na Grajskem griču bo zažigalo kot že dolgo ne!

Med 7. in 9. septembrom bo na Ljubljanskem gradu Zmajev festival s številnimi koncerti, plesnimi in akrobatski nastopi, uprizoritvami, ustvarjalnimi delavnicami, pripravili pa…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri