Slika 2/5

Hochosterwitz, Avstrija

Približno 20 kilometrov severovzhodno od Celovca je grad Hochosterwitz, eden najbolj osupljivih avstrijskih srednjeveških gradov, ki je bil kar štiri stoletja v lasti karantanskih knezov. Mogočen kompleks se vije okrog 172 metrov visoke vzpetine vse do višine 664 metrov. Zaradi izjemne lokacije je grad na jasen dan mogoče videti od 30 kilometrov daleč.

Mogočen kompleks, ki je bil zgrajen leta 860, ima kar 14 močno utrjenih vrat, povezanih z visokim zidom. Čeprav je bila utrdba med turškimi vpadi večkrat poškodovana, ni gradu nikoli dosegel noben zavojevalec. Nikomur ni nikoli uspelo priti dlje od četrtih vrat. Pot skozi vsa vrata je dolga 620 metrov in je tako kot grad odprta za turiste med aprilom in oktobrom.

V grajskem muzeju vas pričakujejo prazgodovinski artefakti, slike, zbirke orožja in oklepi. Maketa gradu Hochosterswitz je na ogled tudi v znamenitem celovškem Minimundusu.

Shutterstock.com
Sorodni članki

Ideja za izlet: Lambergova pot

Privoščite si pohod po slikoviti krožni Lambergovi poti – mimo razvalin gradu Kamen vas popelje v zeleno naročje doline Drage.

Ne zamudite – na Grajskem griču bo zažigalo kot že dolgo ne!

Med 7. in 9. septembrom bo na Ljubljanskem gradu Zmajev festival s številnimi koncerti, plesnimi in akrobatski nastopi, uprizoritvami, ustvarjalnimi delavnicami, pripravili pa…

Zakladi Slovenije

Združili smo slovenske znamenitosti, ki si jih lahko na lepo sobotno ali nedeljsko popoldne ogledate skupaj z družino in si tako popestrite konec tedna.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri