Dolina Trentino

27. 3. 2012
Deli

V osrčju Dolomitov ležijo čudovite doline Val Gardena, Val di Fassa in Val di Fiemme. Sicer so nam bolj znane po smučarskih centrih, a šele ko sneg skopni, se nam pokažejo v vsej svoji lepoti.

Ko pridete v dolino Trentino, vas najprej očarajo rožnato rdeči Dolomiti in modro nebo nad vršaci, ki je podobno neskončnemu morju. Navdušeni boste tudi nad gostoljubnostjo domačinov.

Dolomiti vabijo vse leto

Te tri doline imajo veliko skupnega – ljubke gorske vasice s cerkvicami ob vznožju gora, prelepe vedno zelene gozdove, v katerih lahko nabirate gobe (po plačilu takse), ali pa se odpravite na raziskovanje po brezhibno pripravljenih učnih poteh ali pa tistih, ki so pripravljene posebej za otroke in so seveda nadvse zabavne.

Prelaz Passo Pordoi

Tu pridejo na svoj račun tudi kolesarji, pozimi pa seveda predvsem ljubitelji smučarskih radosti.

Najtopleje in najbolj stanovitno vreme je v juliju, ko temperature dosežejo približno 22 stopinj. Kljub temu je za kopanje premrzlo – svojo utrjenost lahko sicer preizkusite v kristalno čistih jezerih, a tudi poleti voda ni toplejša od 10 stopinj.

Nič ne de, saj vožnje s čolni ali ribarjenje dokaj dobro nadomestijo kopanje. Plavati pa je seveda mogoče v hotelskih bazenih ali v kopališčih.

Narava, zgodovina in kulinarika

Toda v Dolomitih bi bil greh, če se ne bi podali v 'zgornje etaže'. Z gondolo se odpeljite na Joch Passo Pordoi (2.239 m) in v trenutku si boste iz oči v oči zrli s 3.000 metri visoko Marmolado.

In če se vam bo zdela italijanščina, ki jo govorijo, nekoliko čudna, potem ste slišali ladinščino, star jezik, ki ga še danes poučujejo v šolah. Ladinska zgodovina, kultura in gastronomija so tu trdno vpleteni v današnji čas.

Gastronomski raj

Kulinarika Trentina je znana po vsem svetu. Tu se poje veliko polente, krompirja, divjačine, na krožnikih pa so pogosto tudi gozdni sadeži, jabolka, slanina, žganje, ribezov sok ali sir.

Kolac z mandlji in suhim sadjem

Veliko izdelkov nosi certifikat o izvoru, njihov okus in aroma pa ne smeta manjkati pri opisu doživetij. Seveda z uživanjem kaloričnih dobrot ne gre pretiravati, toda poskusite vsaj en košček sira Puzzone di Moena ali pa sir Trentingrana – različico sira GranaPadano.

Originalno je tudi vinsko žganje grappa z okusom po borovih storžih. Od vin poskusite penino (na primer Ferrari Rosé DOC Trentodoc 2005), rdeče vino Marzemino, Teroldego Rotaliano ali pa Schiavo.

V restavracijah z oznako Osteria Tipica Trentina vam bodo gotovo postregli z dobro domačo hrano in vinom, in to v značilnem okolju in z vsem srcem.

Iz revije Lisa - Čarovnija okusa

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"