10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Enodnevni izlet: Ferrarijev vrt v Štanjelu

2. 6. 2012

Iščete idejo za enodnevni izlet? Obiščite čudoviti terastati Ferrarijev vrt, ki leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem, pot do njega pa pelje skozi Kobdiljski stolp.

Kompleks vile z vrtom je nastajal v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, pod vodstvom arhitekta Maksa Fabianija, in je najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama v Sloveniji.

Lastnik je bil Enrico Ferrari, zdravnik iz Trsta, ki je bil tudi svak Maksa Fabianija, odkupil pa je večino stavb v stavbnem nizu nad parkom in tudi nekatere v drugem nizu.

Parkovna stran hiš je urejena kot podeželska vila s parkom. Sam vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino.

Ferrarijev vrt v Štanjelu

Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, različnih rastlin in dreves, pergole, balinišča, razgledišča in paviljona pa je posebnost parka bazen, ki se je napajal z vodo iz posebej zasnovanega vodovodnega sistema, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča.

Vila in park imata tudi svoj lastni dostop v obliki poti, ki obkroži štanjelski grič in se zapira s kovanimi vrati z monogramom lastnika.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri