Iščete idejo za enodnevni izlet? Obiščite čudoviti terastati Ferrarijev vrt, ki leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem, pot do njega pa pelje skozi Kobdiljski stolp.

Kompleks vile z vrtom je nastajal v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, pod vodstvom arhitekta Maksa Fabianija, in je najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama v Sloveniji.

Lastnik je bil Enrico Ferrari, zdravnik iz Trsta, ki je bil tudi svak Maksa Fabianija, odkupil pa je večino stavb v stavbnem nizu nad parkom in tudi nekatere v drugem nizu.

Parkovna stran hiš je urejena kot podeželska vila s parkom. Sam vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino.

Ferrarijev vrt v Štanjelu

Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, različnih rastlin in dreves, pergole, balinišča, razgledišča in paviljona pa je posebnost parka bazen, ki se je napajal z vodo iz posebej zasnovanega vodovodnega sistema, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča.

Vila in park imata tudi svoj lastni dostop v obliki poti, ki obkroži štanjelski grič in se zapira s kovanimi vrati z monogramom lastnika.

Iz revije Lisa

Sorodni članki
None

Enodnevni izlet: Botanični vrt v Ljubljani

Botanični vrt je v Ljubljani prava oaza za oddih, saj boste tam redko naleteli na gnečo, v vrtu namreč vlada nekakšen poseben mir in človek se ob vsem tem zelenju povsem…
None

Enodnevni izlet: Krajinski park Logarska dolina

Ko je vroče, ko se po slovenskih cestah vijejo dolge kolone in sta Primorska in Gorenjska okupirani s turisti z vsega sveta in ko na lep sončen dan razmišljate, kam bi se…

Ideje za enodnevne izlete po Sloveniji

Slovenija je dežela številnih krajev, kjer si lahko po dolgem in napornem tednu oddahnemo vsaj za en dan. Kljub temu da imamo na razpolago številne možnosti, pa se vedno znova…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri