ja05_71_rekreacija_radovljica_1_pm

Radovljica ima cel kup zanimivosti. Če ne drugega, se lahko pridružite delavnici tradicionalnih lectovih src in eno izdelate za svojo ljubljeno osebo.

Izlet po mestnem okolju ne bo naporen, večji del ga poteka v notranjih prostorih, zato je primeren tudi za manj simpatično vreme.

Lectarska delavnica

V starem delu Radovljice stoji delavnica še iz daljnega leta 1766. Odprl jo je Jakob Krivec, v njej pa so ponujali medičarske, svečarske in druge s čebelami povezane izdelke. Zdaj je tu gostilna Lectar, ki pa ima v stari kleti še vedno delavnico, pravcati muzej, v katerem vam ne bodo le pokazali, kako se naredi lectovo srce, temveč ga boste lahko izdelali kar sami.

Po radovljiški graščini

Radovljica slovi po čebelarstvu in dandanes tudi po Čebelarskem muzeju. Našli ga boste v srčiki Radovljice, v graščini, čudoviti baročni palači. V muzeju boste izvedeli vse o panjih, orodju, o avtohtoni slovenski kranjski čebeli in marsikaj tudi o znanih čebelarjih. Čisto na koncu pa si boste lahko ogledali še največjo zbirko panjskih končnic pri nas.

V radovljiški graščini je na ogled tudi zbirka o Antonu Tomažu Linhartu, avtorju prve v slovenščini uprizorjene gledališke predstave.

Umetnostno-zgodovinski sprehod po Linhartovem trgu

Če ne bo preveč zeblo, se sprehodite še po starem mestnem jedru oz. po starem, nekoč z zidom obdanem Linhartovem trgu. Oglejte si: vhodni portal na Lectarjevi hiši, Malijevo hišo, Šivčevo hišo, spomenik Josipini Hočevarjevi in ne spreglejte srednjeveškega vodnjaka.

V okolici:
  • V Begunjah – Muzej talcev
  • Pri Begunjah – slikovita razvalina gradu Kamen iz 12. stoletja
  • Dolina reke Drage – okoliš lahko spoznate s polurnim sprehodom iz Begunj v smeri proti Tržiču. Avto pustite pred gradom Kamen.

Iz knjige 52 izletov avtorice Nine Arlič

Več informacij (urnike in cenike) boste našli na: www.lectar.com, mro.si in www.radolca.si

Sorodni članki

Nedeljski izlet: S kočijo po Radovljici

Radovljica, ki slovi tudi po lectarjevih srčkih in je zrasla v 14. stoletju, danes hrani edinstvene primere srednjeveške arhitekture v Sloveniji. Odpravite se na nepozaben…

Kam v Sloveniji z otroki? Naredili smo bogat seznam krajev za zabaven počitniški izlet

Slovenija je zelo zabavna dežela za domače in tuje otroke. Prav presenetljivo veliko zanimivih stvari lahko otroci počenejo v Ljubljani, imamo kup zanimiv muzej, jam, rek in…

Hamburg: Sprehod po enem najbolj živahnih, zelenih in netipičnih nemških mest

Eno od najbolj priljubljenih, živahnih, zelenih in netipičnih nemških mest je med zvezde izstrelilo skupino The Beatles.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri