10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kinkaku (Zlati pavilijon) - najspokojnejši in najintimnejši kraj Japonske

Kinkaku (Zlati pavilijon) - najspokojnejši in najintimnejši kraj Japonske (foto: profimedia) profimedia
5. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Tempelj, ki je v mestu Kjoto na Japonskem, je bil zgrajen za časa dinastije Kamakura (1185–1332), kot podeželska vila s posestvom tedanje aristokracije.

Leta 1394 je za časa dinastije Murumači (1337–1573) prešel v lastništvo Jošimicuja, tretjega šoguna iz rodbine Ašikaga, ki jo je preuredil v elegantno in lepo vilo (leta 1397), saj si je po upokojitvi zaželel, da bi užival mirno življenje v raju na Zemlji.

Do Jošimicujeve smrti je bilo posestvo Kitajama zgolj rezidenčni objekt in je bil središče takratnega kulturnega življenja. V tem obdobju je cvetela trgovina s Kitajsko, od koder so prišli tudi vplivi zen budizma in kitajske umetnosti. Po Šogunovi smrti je njegov sin na očetovo željo vilo spremenil v zen budistični tempelj šole Ranzai.

Tempelj

Zlati paviljon (12,5 metra visok), služi kot šariden, v katerem naj bi bili shranjeni posmrtni ostanki samega Bude, je mešanica treh različnih arhitekturnih slogov.

Prvo nadstropje (šindenzukuri) je zgrajeno v slogu palač, drugo nadstropje (bukezukuri) posnema slog samurajskih hiš, tretje nadstropje pa slog zenovskih templjev. Drugo in tretje nadstropje sta pobarvana z zlatim lakom, konstrukcija templja je iz lesa. Na strehi (prekrita z lesenimi deskami) je tudi podoba zlatega kitajskega feniksa, mitološke ptice.

Mogočni vrt

Zlati paviljon stoji sredi veličastnega, spokojnega in neverjetno intimnega japonskega vrta z ribnikom.

V Ribniku odsevov je več otočkov in kamnov, ki ponazarjajo budistično zgodbo o stvarjenju. Japonska že skoraj fanatična skrb za detajle v minimalističnem slogu se opazi tako na Zlatem templju kot tudi v parku, ki ga obkroža. Vrt je lep primer urejanja vrtov za časa dinastije Murumači, ki velja za zlato obdobje (klasiko) japonskega dizajna vrtov. Zlati odsev paviljona v ribniku še bolj poudari mističnost kraja.

Kamera v živo: www.shokoku-ji.jp/k_live.html

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri