10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Krakov - skrivnostno mesto

Krakov - skrivnostno mesto (foto: Shutterstock, arhiv Burdy, profimedia.cz) Shutterstock, arhiv Burdy, profimedia.cz
30. 11. 2012

Nekdanje glavno mesto Poljske se uvršča med največje arhitektonske zaklade Evrope. Krakov je drugo največje in najbolj gosto naseljeno ter najbolj obiskano mesto na Poljskem. Leži ob reki Visli in številne spominja na Dunaj ali Firence.

Kanček srednjega veka

Srce mesta je grad Wawel, kjer je bil nekoč sedež poljskih kraljev. Danes je v njem muzej, ki hrani kronske dragulje. V tem gradu so kronali poljske kralje, in sicer tudi po letu 1609, ko so za glavno mesto izbrali Varšavo.

Večina turistov obišče zgodovinski center mesta, ki se uvršča med UNESCO-vo kulturno svetovno dediščino. Ena od privlačnih znamenitosti je tudi eden najlepših evropskih srednjeveških osrednjih trgov Rynek Glowny. Tam stojita srednjeveška mestna hiša in poleg nje Marijina cerkev.

Na drugi strani trga stojijo poševen stolp Ratusz s 55-centimetrskim odklonom, nekdanja trgovska hiša in pokrita tržnica.

Ogleda vredna je tudi židovska četrt Kazimierz, ki jo sestavljajo kratke ulice z nizkimi hišami in dominantno sinagogo.

Kraj, kot ustvarjen za sladokusce

V središču mesta je veliko restavracij, bistrojev, kavarn in čokoladnic – pravi raj za sladokusce. Tradicionalna poljska kuhinja je nekoliko podobna češki, vendar pa v sebi nosi tudi elemente drugih evropskih kuhinj.

Iz Madžarske so denimo prinesli golaž, iz Francije različne sladice, iz Ukrajine priljubljenost rdeče pese in iz Italije pogosto uporabo zelenjave in testenin.

Poljska nacionalna jed je bigos, ki ga pripravijo iz kislega in rdečega zelja, čebule in različnih ostankov mesa.

Meso, ki je vedno na poljskem jedilniku, je svinjina, ki je tudi osnovna sestavina za kakovostne šunke, salame in klobase. Dobra poljska klobasa je cenjena celo v Ameriki.

Poljska je tudi obmorska država, zato so v poljski kuhinji priljubljeni predvsem slaniki, sladkovodne postrvi in lososi.

Zrazy

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g telečjih zrezkov (stegno)
  • sol, poper
  • 30 g masla
  • 2 šalotki
  • 2 žemlji
  • 70 ml mleka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 4 žlice olja
  • 1 žlica moke
  • 70 g paradižnikove mezge
  • po potrebi zelenjavna ali mesna juha
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 ščepec timijana

Zrezke potolcite, solite in poprajte. Na polovici masla popecite sesekljano šalotko in ponev odstavite s kuhalne površine. Žemlji narežite na drobne kocke, te namočite v mleku in jih nato skupaj s peteršiljem dodajte šalotki.

Na sredino vsakega zrezka denite majhen kupček nadeva, meso prepognite, potolcite robove in jih spnite z zobotrebci. Mesne žepke nato z obeh strani popecite na olju v ponvi.

V posodi razpustite preostalo maslo ter primešajte moko in paradižnikovo mezgo. Prilijte malce juhe in vse skupaj zavrite. Omako solite in jo začinite še sladkorjem in timijanom. V omako položite meso in ga dušite do mehkega. Postrezite s testeninami ali rižem.

Priprava približno 45 minut.
Na osebo približno 380 kcal B: 23 g, M: 21 g, OH: 24 g.

Kraljevsko pecivo

Tradicija peke obwarzaneka' je stara več stoletij. Prve ohranjene omembe izvirajo iz 14. stoletja – gre za račun kraljevega dvora, ko je kraljica naročila pecivo. Drugi ohranjeni vir je privilegij kralja Johanna Albrechta iz leta 1496, ki določa, da lahko obwarzanek pečejo in prodajajo le krakovski peki.

Ime kolača izhaja iz načina priprave – obroč iz dveh zvitkov testa, ki se pripravi več ur pred tem, je treba naenkrat položiti v vrelo vodo in ga kuhati (po poljsko obwarzit) toliko časa, dokler ne priplava na površino.

Obwarzanek

Sestavine za približno 10 kosov:

  • 250 g mokeObwarzanek
  • 4 jajca
  • 30 g drobno mletega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • grobo mleta sol za posipanje
  • mak

Moko presejte v skledo, ji dodajte 3 razžvrkljana jajca, sladkor in ščepec soli. Vse skupaj zgnetite v testo. Na pomokani delovni površini testo zrežite na 10 delov, iz vsakega zvijte 1,5 cm debel zvitek in jih spletite kot preste.

Obwarzanek položite v vrelo slano vodo in ga, ko priplava na površino, preložite v pekač. Na koncu jih premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite s soljo in makom. Približno 20 minut jih pecite v pečici, ki ste jo segreli na 180 stopinj.

Priprava približno 25 minut; peka približno 20 minut.
Na kos približno 140 kcal B: 6 g, M: 4 g, OH: 20 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri