To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kraljevina Belgija - užitek za vse čute

Kraljevina Belgija - užitek za vse čute (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
13. 5. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Belgija je ena manjših, a bogatejših evropskih držav, ponaša pa se tudi z nazivom kraljevina.

Belgija je zvezna država treh regij: Flandrije z nizozemsko jezikovno skupnostjo na severu, Valonije s francosko jezikovno skupnostjo na jugu ter dvojezične prestolnice Bruslja s francoščino in nizozemščino kot uradnima jezikoma. Na vzhodu države živi še manjše število pripadnikov nemške manjšine.

Ugodna lega, prometne povezave in dejstvo, da je mati Evropske unije, jo uvrščajo med turistično zanimivejše države. Belgija je znana po svoji arhitekturi, umetnosti, krasnih parkih, čokoladi in odličnih pivih. No, za pokušino smo samo preleteli državo, ki skriva evropsko prestolnico Bruselj, ustavili pa smo se tudi v Waterlooju, kjer je potekala znamenita zadnja Napoleonova bitka.

Belgija

Obisk Atomiuma v Bruslju je obvezen. Predstavlja simbol mesta, ponuja panoramski razgled na Bruselj in okolico. Atomium sestavlja devet krogel, ki predstavljajo devet atomov in so povezane s tekočimi stopnicami. Gosti muzej in je prizorišče za posebne dogodke.

belgija, pivo

Belgija spada med najbolj cenjene varilke piva. Večino ga varijo v samostanih po stoletja starih receptih, poznajo pa več kot 800 različnih vrst piva.

belgija, krompirček

Belgijski frites je najboljši krompir te vrste na svetu. Ocvrejo ga dvakrat v kakovostnem olju, da dobi rjavkasto barvo in hrustljavost. Postrežejo kot prilogo ali kot samostojno jed z majonezo.

belgija, sladice

Belgijski čokoladarji se lahko pohvalijo z več kot 600 vrstami pralinejev.

manneken pis

Manneken Pis – ena od večjih znamenitosti Bruslja - je priljubljena tudi kot suvenir, posebno iz odlične belgijske čokolade.

200 let bitke pri Waterlooju

bitka pri Waterlooju

Kakšnih 15 kilometrov južno od Bruslja se je odvila slavna bitka pri Waterlooju. 18. junija 1815 se je na ozemlju današnje Belgije zgodila ena najpomembnejših bitk v zgodovini, saj je končno pomenila konec Napoleonovih osvajanj, pred katerimi je dolga leta trepetala vsa Evropa. Malega Francoza so združene sile premagale že leta 1813 v bitki narodov pri Leipzigu, nato so ga izgnali na otok Elba, od koder pa je pobegnil in začel načrtovati veliki pohod proti Parizu. Pri Waterlooju se je nato spopadel z zavezniško vojsko združenih pruskih, nizozemskih in britanskih vojakov, vendar je znova doživel poraz. Izgnali so ga na oddaljeni otok Svete Helene v Atlantskem oceanu, kjer je leta 1821 tudi umrl.

bitka pri Waterlooju

In med 18. in 21. junijem bodo prav v Waterlooju uprizorili ponovitev bitke z več kot 5.000 statisti in s 300 konji. Več o zanimivem dogodku na www.waterloo2015.org.

Značke: Belgija

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri