Maldivi - pobeg od realnosti

8. 5. 2011
Deli
Maldivi - pobeg od realnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Sanje postajajo resničnost. Z lahko prtljago odpotujte v smer Indijskega oceana, kjer se boste kopali v turkizno modrem morju in lenarili v snežno belem pesku. 

Le približno 10 ur in že lahko zagledate legendarno otoško skupino Maldivov na južni konici Indije, pristanete na letališču blizu glavnega mesta otoka Maléju in se predate bleščeči sončni svetlobi, toplim temperaturam in eksotičnemu tropskemu vzdušju.

Slovo od vsakdanjika pri 30 stopinjah niti ni tako težko

K temu kraljestvu spada več kot tisoč koralnih otokov. 200 je naseljenih, na 90 drugih pa so letoviška središča – kot kraji pobega za sprostitev in dobro počutje. Potapljači in uživači se bodo na primer podali na severni Atol Malé do Baros Maldives.

Letovišče s petimi zvezdicami med drugim obsega 30 slikovitih vil, ki stojijo na kolih nad vodo, odlikuje pa jih tipična otoška arhitektura. Nastanitev vključuje zasebni dostop do morja in nočno šumenje valov.

Maldivi, bungalovi

Tamkajšnji potapljaški center nosi oznako eko: malim in velikim gostom namreč s potapljanjem, prijaznim do okolja, predstavljajo fascinanten in zaščiten življenjski svet koralnega grebena (www.baros.com).

Koralni greben

Vam pa je prepuščena odločitev, ali se boste odločili še za večdnevno krožno potovanje s katamaranom od enega rajskega otoka do drugega ali pa boste 'svoj' otok obhodili bolj po robinzonsko.

V južnem atolu Malé boste za odkrivanje otočka Embudu s čudovito Embudu Village potrebovali slabih 15 minut. Nikakor pa seveda ne smete izpustiti tudi ogleda glavnega mesta Malé – na primer nakupovanja spominkov v trgovinah na glavnih ulicah Majeedhee in Chaandanee Magu. Tu lahko kupite barvite tkanine ali ročno izdelane kokosove predpražnike. Malce bolj na severu mesta najdete lokalno tržnico, kjer lahko kupite sveže sadje ali sokove (na primer slastno kokosovo mleko) in tudi okusne domače marmelade.

Trznica, Maldivi

Počitnice za vse: pare, samske in družine

Ljubitelji vodnih športov in mladoporočenci so klasični gostje Maldivov, enako dobro zastopane so tudi družine z otroki (največ se jih odloči za severni atol Malé, One & Only Reethi Rah na otoku Medhufinolhu ali pa DIVA Maldives na Dhidhoofinolhu na atolu Ari).

Varovanje otrok vseh starostnih skupin je del raznolikega programa, ki vključuje izlete in gusarske pustolovščine za otroke ter disko in šport za najstnike (www.oneandonlyresorts.com, www.naiade.com).

Samski in družine so navdušeni na Kuramathi Maldives ma atolu Rasdhu. Na največjem hotelskem otoku Maldivov lahko najdete tako mirne kot živahne prostorčke (www.kuramathi.com). Prav gotovo vam ne bo dolgčas: nočno ribarjenje, dnevni izleti do samotnih otočkov ali potapljanje na vdih po grebenu.

Maldivi, potapljanje

Pa ne pozabite, da ste na počitnicah in da lahko uživate v vsakodnevnem brezdelju.

Ribji Maldivi

Seveda na Maldivih prevladuje morska hrana, predvsem tunina. A popotniki so na otoke prinesli tudi zelenjavo, na jedilniku pa je veliko tudi sladkega krompirja. V kuhinji se mešajo okusi arabskih, indijskih, šrilanških in orientalskih kulinaričnih mojstrovin. Skratka, na Maldivih se je zdravo, okusno in raznovrstno.

Mediteranska hrana

Kuhan jastog

Pravijo, da je najboljši jastog težak okoli pol kilograma. Jastoga je treba pripraviti – malo kruto, a vseeno –, ko je še živ. V dovolj veliko posodo damo vodo, jo solimo, dodamo še pol kozarca rdečega vinskega kisa ter damo kuhati na ogenj. Ko voda zavre, vanjo položimo jastoga. Rep moramo zvezati z vrvico.

Jastog se kuha eno uro, če je manjši, bo dovolj pol ure. Pustimo, da se ohladi, nato pa izluščimo meso.

V posodi medtem zmešamo četrt litra olivnega olja, sol, poper, 4 žlice belega kisa, in ko je zmes dovolj gosta, jo polijemo po jastogu. Postrežemo z rezinami limone.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"