10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najbolj nori festivali

Najbolj nori festivali (foto: Shutterstock, profimedia) Shutterstock, profimedia
25. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Če nimate idej, kam bi se odpravili na počitnice, si preglejte kaj vse vam nudijo različni festivali po svetu, zagotovo boste našli kaj za svoj okus.

Palio, Siena, Italija

g

Tradicionalna konjska dirka se v Sieni, na glavnem trgu, odvija dvakrat letno, 2. julija in 16. avgusta. Začetki dirke segajo v srednji vek, v njej pa se za trak (italijansko: palio) pomeri deset jezdecev, ki zastopajo eno od posameznih mestnih četrti. Več na www.ilpalio.siena.it

Svetovni festival body paintinga – Pörtschach ob Vrbskem jezeru v bližini Celovca, Avstrija

b

Največji svetovni festival poslikave teles se vsako leto (letos od 1. do 7. julija) odvija ob Vrbskem jezeru, v neposredni bližini Slovenije. Izjemno zanimiv, pisan in žurerski dogodek. Več na www.bodypainting-festival.com.

Roswell UFO Festival, Roswell, New Mexico, ZDA

n

Festival nezemljanov in drugih vesoljskih bitij se bo letos odvijal od 5. do 7. julija. Dogodek je posvečen padcu neznanega letečega predmeta, julija 1947, pri Roswellu. Pozneje je vojska trdila, da je bil meteorološki balon. Incident je še vedno predmet intenzivnih razprav med ufologi in privrženci teorij zarote. Več na www.ufofestivalroswell.com.

Festival Tomatina, Bunol (v bližini Valencie), Španija

m

Tedenski festival se zaključi z vrhuncem na zadnjo sredo v avgustu, ko se po ulicah mesteca Bunol odvija bitka v obmetavanju s paradižniki. Vsako leto, vse od leta 1945, festival privablja več obiskovalcev, ki bi se radi udeležili paradižnikove bitke. Poleg se odvijajo še glasbeni in plesni koncerti, parade, ognjemeti ... Več na www.tomatina.es.

Festival kotalečega se sira, Coopers Hill, Gloucestershire, Anglija

z

Tekmovanje po strmem hribu, kdo prvi ujame kotaleči se hlebec sira, se vsakoletno zgodi zadnji ponedeljek v maju, med prazniki. Tradicionalno tekmovanje (od 15. stoletja) vaščanov iz vasice Brockworth vsako leto pritegne veliko pozornosti. Več na www.cheese-rolling.co.uk.

Kanamara Matsuri, Kavasaki, Japonska

f

Festival jeklenega falusa se odvija prvo nedeljo v aprilu (letos 7. aprila). Penis je osrednji lik festivala in se pojavlja v vseh mogočih oblikah, strukturah, barvah in velikostih. Festival se je razvil iz vraževerja lokalnih prostitutk, ki so tako odganjale spolne bolezni. Danes ima festival obiskovalce iz vsega sveta, zaslužek pa namenijo raziskavam o AIDS-u. Več na tomuraya.co.jp.

Festival Onbashira, ob jezeru Suwa, Nagano, Japonska

s

Festival, posvečen stebrom, organizirajo že več kot 1200 let, vsakih šest let. Naslednji bo leta 2016. Najbolj je znan po jahanju pogumnih 'norcev' na obrezanih orjaških deblih dreves (dolgih 16 metrov in težkih do 10 ton) po strmem hribu. Festival poteka v dveh delih, aprila in maja, ter privabi približno dva milijona obiskovalcev. Več na www.onbashira.jp.

Festival blata, Borjeong, J. Koreja

cc

Od leta 1998 v Borjeongu (200 kilometrov južno od Seula) prirejajo blatni festival, ki se ga udeleži več kot dva milijona obiskovalcev. Blato ima zdravilne učinke (bogat je z minerali), festival pa je marketinška poteza reklamiranja lokalnega blata v kozmetične namene. Letos bo potekal od 19. do 27. julija. Več na www.mudfestival.or.kr.

Calcio Storico Fiorentino, Firence, Italija

y

Antični nogomet, tekma brez pravil, ki izvira iz 16. stoletja. Čeprav je za dvesto let zamrl, so ga leta 1930 obudili. Nastopajo štiri ekipe, ki predstavljajo mestne četrti v Firencah. Ekipo sestavlja 27 igralcev (menjave niso dovoljene), ki so oblečeni v srednjeveške obleke. Tekma traja 50 minut, igra pa je veliko bolj podobna ragbiju z veliko boksarskimi vložki, poteka pa na pesku na trgu Santa Crocce. Po polfinalih, ki potekajo nekaj dni prej, je veliki finale 24. junija, na praznik zaščitnika Firenc Sv. Giovannia. Več na www.calciostoricofiorentino.it.

San Fermin, Pamplona, Španija

p

Slavni tek pred biki po ulicah baskovskega mesta Pamplona in še marsikaj. Festival v poklon sv. Ferminu poteka že dob­rih 500 let, pred biki pa so tekli že pred 400 leti. Eden od najboljših in najbolj norih festivalov na svetu poteka od 6. do 14. julija. Več na www.sanfermin.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri