To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Najbolj prepoznavne zastave držav in njihov pomen

Najbolj prepoznavne zastave držav in njihov pomen (foto: shutterstock) shutterstock
29. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Za zastavami držav se vedno skriva simbolika in zgodba naroda, ki tam prebiva.

Japonska – izvor sonca

Japonski pravimo tudi dežela vzhajajočega sonca in ni čudno, da ima njena zastava obliko sonca.

japonska

Po japonsko se Japonski reče nihon (nipon), kar dobesedno pomeni izvor sonca. Službeni naziv zastave je nisshōki (日章旗) ali 'sončeva zastava'. Med Japonci se je pogovorno bolj prijel izraz hinomaru (日の丸) ali 'sončev disk – krog'. Zastava je za uradno državno veljala med letoma 1870 in 1885, med letoma 1889 in 1999 pa je bila Japonska brez uradne državne zastave. Leta 1999 je nisshoki ponovno postala uradni državni simbol.

Brazilija – red in napredek

Zastava je postala uradni državni simbol Brazilije leta 1889, njena kreatorja pa sta Miguel Lemos in Manuel Pereira Reis.

brazilija

Zelena podlaga in rumeni romb simbolizirata čas, ko je bila Brazilija del Braganza – Habsburške dinastije. V rombu je modri krog, v katerem je od leta 1992 27 zvezdic – toliko je brazilskih zveznih držav. Prej je bilo zvezd več in so predstavljale nebo nad mestom Rio de Janeiro. Za napis na zastavi Ordem e Progresso (red in napredek) je Brazilce navdahnil francoski filozof Avgust Comte (1798–1857).

Švica – kvadratne oblike

Švicarska zastava je poleg vatikanske edina državna zastava na svetu, ki ima obliko kvadrata, in ne pravokotnika.

švica

Nastala je po zastavi kantona Schwyz. Leta 1889 so dokončno določili velikost in obliko križa v zastavi. Zastava Rdečega križa je nastala po švicarski zastavi (zamenjani barvi), v spomin na ustanovitelja Rdečega križa Švicarja Henryja Dunanta.

Kanada – javorjev list

Državno in civilno zastavo Kanade, znano tudi kot Maple Leaf (angleško) in l'Unifolié (francosko), je uradno potrdil kanadski parlament leta 1964, javorjev list je že od 18. stoletja državni simbol Kanade.

kanada

Javor je bil že pred prihodom prvih ljudi iz Evrope na kanadsko ozemlje zelo pomemben, saj so v vsakdanji prehrani uporabljali javorjev sirup. Rdečo in belo barvo je kot uradni barvi Kanade določil angleški kralj Jurij V. leta 1921. Rdeča barva simbolizira žrtve Kanadčanov med prvo svetovno vojno, medtem ko bela predstavlja zasneženi sever Kanade.

Nepal – trikotna zastava, polna simbolike

Edina zastava na svetu, ki ni štirikotne oblike.

nepal

Zastava se je prijela za časa kitajske dinastije Rana (221 p. n. št. do 220 n. št.) in je najstarejša uradna zastava neke države na svetu. Modri okvir na zastavi predstavlja mir in harmonijo (budizem). Temno rdeča ali škrlatna je narodna barva Nepala ter simbolizira hraber duh Nepalcev. Trikotna zastava je simbol zmage hinduizma od časov Ramajane in Mahabharate. Nebesni telesi – sonce in luna – sta na zastavi zaradi upanja, da bo Nepal obstajal tako dolgo, kolikor dolgo bosta sijala luna in mesec.

Butan – dežela zmajev

Zastava ima narisanega belega zmaja na rdeči in oranžni trikotni podlagi in skupaj sestavljata pravokotno obliko.

butan

Zastava se uporablja od 19. stoletja, današnjo obliko pa je dobila leta 1960. Zmaj na zastavi se imenuje Pijani zmaj ali Zmaj grom ter predstavlja lokalno ime Butana – dežela zmajev. V krempljih zmaj nosi diamante, kar predstavlja bogastvo. Rumena barva predstavlja sekularno monarhijo, oranžna pa budizem.

Libanon – cedra

Zastava je bila uradno proglašena za simbol Libanona leta 1946.

libanon

Rdeče proge predstavljajo prelito kri, ki je tekla za svobodo države, bela pa predstavlja mir ter sneg na zasneženih vršacih libanonskih gora. Drevo na zastavi je libanonska cedra (Cedrus libani)) iz družine borovcev ter simbolizira večnost, svetost in mir.

Južna Koreja – jin-jang

Službeno je zastava postala simbol Koreje leta 1886.

j koreja

Na beli podlagi (predstavlja čistost naroda) je narisan rdeče-modri simbol jin-jang, v vsakem kotu pa ima zastava tri črte. Simbol izhaja iz kitajske knjige (ene najstarejših knjig na svetu), imenovane Knjiga sprememb.

Črte pomenijo:

  • ||| Sila = nebo, pomlad, vzhod, vrlino
  • ¦¦¦ Polje = zemlja, poletje, zahod, pravičnost
  • |¦| Zračenje = sonce, jesen, jug, lepo obnašanje
  • ¦|¦ Žrelo = mesec, zima, sever, znanje, modrost
Mozambik – kalašnikov

Na zastavi je narisana knjiga (simbolizira izobraževanje), motika (simbolizira agrikulturo) ter puška z bajonetom – AK47, bolj znana kot kalašnikov (simbolizira borbo za svobodo).

mozambik

Rumena zvezda simbolizira socialistično ureditev. Zelena barva simbolizira bogastvo, črna Afriko, bela mir, rdeča borbo za neodvisnost, rumena pa rudna bogastva.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri