Poleti je lepo tudi v gorah. V Ellmauu ob Wilder Kaiserju lahko preživite napet in pustolovski dopust. Na voljo so vam pohodi, plezanje, kolesarjenje in še veliko več.

Ellmau je občina z 2.799 prebivalci v okraju Kufstein v zvezni deželi Tirolski v Avstriji. Leži ob vznožju zaščitenega območja Wilder Kaiser (divji cesar) na 820 m višine v Sölllandu, umeščena med apnenčast masiv Wilder Kaiser na severu in Hartkaiser na jugu, približno 17 km od izvoza z avtoceste Kufstein – jug. Naselitveno področje se razteza čez celotno sedlo Ellmau, ki tvori razvodje med rekama Inn in Großache.

Zanimiva zgodovina

Kraj so prvič omenili v letih 1153–1156 v listini samostana Herrenchiemsee. V tistem času je Sigbotto von Stöttham (Chieming, Zgornja Bavarska) posestvo Horngach v Elmöwe, kot se je takrat imenoval Ellmau, skupaj s podložniki predal samostanu. Okrog leta 1240 je Ellmau spadal k Sölllandu. Danes so ohranjeni le pravni napotki, v katerih so zanimive informacije o takratni sodni oblasti.

Ellmau je bil že v pradavnini znano trgovsko središče. Ker vas leži na poti med Kufsteinom in Innsbruckom, so okrog leta 1616 v njem uredili poštno postajo, ki jo je še v 20. stoletju upravljala družina Kaisermann. V srednjem veku je Tirolsko upravljalo zemljiško gospostvo. Zaradi večje preglednosti so okraje razdelili na tako imenovane četrti. Ellmau so sestavljale tri četrti: Ellmau, Weißach in Riese. V 19. stoletju je iz teh četrti nastala politična občina Ellmau, leta 1850 so se četrti Ellmau, Scheffau in Söll združile v občino Söll. Četrtega oktobra 1865 so območje znova razdelili na tri samostojne občine.

Ellmau se je do danes razvil v turistični kraj. S priključkom na tretje največje smučarsko področje Wilder Kaiser-Brixental je postal ena največjih regij za zimski šport in s skoraj milijon prenočitvami na leto spada med vodilne kraje v tirolski nižini.

Za pohodnike, kolesarje, uživalce ...

Ne le zima, tudi poletje v gorah je lahko očarljivo. Večno mlad kraj ne navdušuje le s čudovito pokrajino in tipično tirolsko gostoljubnostjo, ampak tudi s številnimi aktivnostmi v prostem času.

Na voljo so številne pohodniške in gorske ture za uživalce in profesionalce. Za tiste, ki bi si lepe kraje želeli ogledati malo bolj udobno, so številna pohodniška območja dostopna z žičnico ali železnico.

Ellmau

Regija Wilder Kaiser ni primerna le za vrhunske ekstremne plezalce. V skalni steni, vodi, peš ali na kolesu ste v gorah, dolinah, soteskah in skalah okrog krajev Ellmau, Going, Scheffau in Söll takoj v neposrednem stiku z naravo in njenimi elementi.

V krajih so vodniki, ki vam v raznovrstnih tedenskih programih lahko približajo različne gorske športne zvrsti. Za individualne ture in doživetja se lahko v vsakem trenutku dogovorite neposredno z vodiči.

Veselo na kolo

Vožnja z gorskim kolesom po poteh okrog Ellmaua je odlična dejavnost. Ob Wilder Kaiser lahko raziščete edinstveno pokrajino na obeh straneh doline.

Kolo – gorsko in električno – je udobno prevozno sredstvo za gibanje med kraji in izletniškimi točkami. Najrazličnejši programi za vse starosti in stopnje znanja zagotavljajo veliko zabave, sprememb in izzivov ljubiteljem kolesarjenja.

Če se raje sami zavihtite na kolo, najdete več kot 350 km poti. Položni hribi severnih kitzbühelskih Alp in tudi južna stran Wilder Kaiserja do strmih skalnih sten ponujajo razvejeno mrežo izzivov in spektakularnih panoramskih odsekov. Od maja do oktobra vsak teden pripravljajo treninge tehnike vožnje, na katerih lahko preverite svojo pripravljenost.

Ellmau, Avstrija, pohodništvo

Tukaj je tudi največja regija z električnimi kolesi na svetu.

Gostje imajo na voljo 275 električnih koles in 75 postaj za izposojo ali zamenjavo baterije. Z električnim kolesom lahko obiščete devet turističnih regij (45 krajev), se peljete po odlično zgrajenih kolesarskih poteh daleč stran od glavnih prometnih poti: od Kufsteina do Wildschönaua in Hohen Salve prek Brixentala, Kitzbühela, St. Johanna na Tirolskem do Kaiserwinkla, Wilder Kaiserja in po Pillerseetalu.

Osvežujoče kopališče

Ko se spotite na kolesu, se lahko osvežite v vodi. Cesarsko kopališče ponuja svojim gostom vodno pokrajino z doživljajskim pokritim bazenom, tokovnimi kanali v bazen na prostem in biološki ribnik.

Otroke zunaj čaka veličastno vodno igrišče z vodnimi topovi in gobami, poletni in zimski tobogan skrbita za celoletno kopalno veselje.

Termalno območje z zeliščno savno in kamilično parno kopeljo zagotavlja blagodejen mir in sprostitev. Lahko se nadihate v evkaliptovi jami, finski savni in tirolski brunarici z nudističnim zunanjim območje ter se sprostite na vodnih posteljah, v infrardečih kabinah in solariju. Po sprostitvi se lahko znova aktivirate v teniški dvorani, igrate skvoš ali plezate po steni.

Tukaj je doma Gorski zdravnika

Strokovnjak za film in vodnik Peter Moser ob torkih pripravlja vodene pohode na prizorišča snemanja nadaljevank Divji cesar, Klic gora, Upravnica koče, Planika in Gorski zdravnik s Hansom Siglom, ki je zelo priljubljen tudi v Sloveniji. Moser zna povedati veliko zgodb o snemanju filmov in obiskovalcem dovoli vpogled v zakulisje.

Peturno pešačenje je srednje težavno. Poteka čez planino Ellmau, Ellmauer Kaiser Bad, Postbauer in hišo gorskega zdravnika do planine Rübezahl na srednji postaji Hartkaiser. Tam sledi počitek s panoramskim razgledom in anekdotami upravnika koče Rübezahl, ki rezlja figure. Pohod je namenjen izključno posamičnim gostom pokrajine Wilder Kaiser, ne skupinam.

Preberite še: Ideja za izlet: Lignano z zlato mivko 

Sorodni članki

Očarljiva vzhodna Tirolska: v objemu pristnih naravnih lepot

Želite uživati v vsem, kar vam lahko podari narava, in si spočiti ob vrhunski wellness postrežbi nedaleč od doma? Avstrijski narodni park Visoke Ture (Hohe Tauern) in dolina...

Kulturno-kolesarske poti v Avstriji

Tokrat smo pokukali k sosedom v Avstrijo. Poiskali smo nekaj čudovitih kolesarskih poti za vse, ki ste radi športno aktivni in hkrati radi uživate v naravi ter kulturnem bogastvu.

Wilder Kaiser – najboljša smučarska zabava

Približno 280 kilometrov urejenih prog vseh ravni zahtevnosti z 91 žičnicami – spoštovani smučarji, kaj bi si želeli več?
Jana

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Jana

Naročite se na revijo Jana:

04 511 64 44 spletni nakup

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Izbor uredništva

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

7 stvari, ki jih zreli moški nikoli ne naredijo

Zrelost vsekakor ni odvisna od starosti. Vsakdo dozori ob svojem času. Danes si bomo pogledali, kaj naredi moške zrele.

Več...

Vabljeni na nepozaben tekaški konec tedna – oktobra v Umagu!

V oktobru se pripravlja nepozaben tekaški konec tedna! Pridružite se nam! Preživeli ga bomo na obali, v družbi vrhunskih strokovnjakov...

Več...

Najbolj brane vsebine

To se zgodi, če 30 dni pijete samo vodo

Vsaka celica, organ, tkivo - torej celo telo – je odvisno od vode. Ta vpliva na različne procese v telesu in skrbi za zdravje. Preverite, kaj se lahko zgodi, če ob pravilni prehrani in rednemu gibanju pijete samo vodo.
Več...

7 lastnosti, zaradi katerih drugim niste všeč

V sodobni družbi obstaja močna tendenca, da smo drugim všeč in da nas osebnostno sprejemajo. Pri soočanju z morebitnimi negativnimi odzivi iz okolice, pa se začnemo spraševati, zakaj je temu tako. Tukaj je 7 lastnosti, zaradi katerih morda drugim niste všeč.
Več...

Če želite shujšati, zjutraj ne počnite tega

Vi ste odločeni, da se boste znebili kakšnega kilograma … Pa je videti, da je ta kilogram prav tako odločen, da ostane. Bi verjeli, da vpliva tudi to, na katero nogo vstanete?
Več...

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.
Več...

Pijača iz 2 sestavin, ki pospeši metabolizem, uničuje rakave celice in vas varuje pred srčnim infarktom

Kajenski poper je prisoten praktično v vsaki kuhinji, saj se vedno več ljudi zaveda, da je zelo zdrav. Kakšne pa so pravzaprav njegove zdravilne lastnosti in zakaj bi ga bilo dobro uživati vsak dan?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri