profimedia-0330770681

Kampiranje je odličen način preživljanja časa v naravi. Vendar je razlogov, zakaj kampirati, še mnogo več!

1. Vzpostavi se hvaležnost in povezava z naravo
Smo v stiku z zemljo, vodo, živalmi, rastlinami ... Smo kot človek ponovno v svojem naravnem habitatu. 

2. Omogoča digitalno razstrupljanje

Pustite elektronske naprave doma in poskusite preživeti kakšen dan brez računalnika, tablice, tudi telefona, če je mogoče.

3. Vzpostavi se naravni bioritem

Imate sicer težave s spanjem? Ljudje naj bi se ravnali po soncu, takrat tudi spijo in se počutijo bolje. Med kampiranjem običajno ne bedimo dolgo v noč (z izjemo noči ob ognju), pač pa gremo spati prej in se zbudimo s svetlobo. Prav tako smo tudi odmaknjeni od umetne svetlobe in razsvetljave, ki dokazano ne vpliva dobro na človeka.

4. Izboljša se imunski sistem

Kar vam bo prišlo še kako prav.

5. Omogoča fizično aktivnost

To sicer, razen postavljanja šotora, ni povsem nujno. A kampiranje je odlično, če ga združimo z dnevnimi aktivnostmi kot je pohodništvo, kolesarjenje, plavanje, supanje, vožnja s kanujem ali katerakoli druga aktivnost.

6. Razgraditev stresov

... In posledično vplivanje na dobro počutje in zdravje. Bližje naravi, stran od mestnega vrveža, morda slab signal, ki bo povzročil, da se umaknete od uporabe digitalnih naprav. Možnost tišine, z izjemo ptičjega petja in čričkov. Čas in tempo življenja bo nenavadno počasnejši kot v vsakodnevni naglici.

7. Vzpostavljanje medčloveških odnosov

S komerkoli se odpravite kampirati, družino ali prijatelji, se bodo med vami vzpostavile tesnejše vezi ali pa boste zgradili nove. Prisiljeni boste v sodelovanje in skupno reševanje problemov. V kampih si ljudje tudi več pomagajo – pri postavljanju šotora, posojanju posode, pripomočkov, soli... Ljudje lahko zopet živimo v skupnostih, nekaj, kar danes družbi zelo manjka.

8. Ugodno raziskovanje sveta

Kampi so običajno ugodnejši od drugih možnosti počitnic. Ko imate opremo in hrano, je ostalo zelo ugodno.

9. Opazovanje zvezd.

Zvečer postavite blazino zunaj šotora, vzemite odejo in opazujte zvezde. Morda vidite tudi kakšen utrinek. Potrebujete še kakšen razlog za kampiranje?

Sorodni članki
Kampiranje ima svoj čar.

Praktični nasveti za kampiranje

Kampiranje je priljubljena oblika počitnikovanja za številne Slovence. 'Spanje na zemlji' ima svoj čar, prav tako kuhanje na odprtem ... Nekaj koristnih nasvetov, preden se odpravite…

7 pozitivnih učinkov kampiranja v naravi

Ste letos že preživeli nekaj dni v šotoru? Če še niste, je skrajni čas, saj vam bo to prineslo veliko pozitivnih stvari.

Najlepši evropski kampi

Kampiranje ima poleti zagotovo svoj čar - šotor pod milim nebom in zajtrk z najlepšim pogledom na gore ali morje marsikdo ne bi zamenjal za nič na svetu. In poletje se…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri