Grad Tivoli stoji na koncu Jakopičeve promenade v osrčju ljubljanskega parka Tivoli. Njegova zgodovina je burna, polna vzponov in zatonov. V njem so bivali plemiči, redovniki, vojska, mestni uradniki in nazadnje najemniki.

Danes v njem domuje Mednarodni grafični likovni center, sicer pa Grad Tivoli s kavarno in okoliškim parkom spet postaja priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov.

Pod turnom

Zgodovina gradu sega v 13. stoletje, ko je tu stal stolp Turn v lasti koroških vojvod. Stolp so leta 1442 v bojih za Ljubljano z avstrijskim cesarjem Friderikom II. porušili Celjani. Lastnik zemljišča baron Jurij Apfoltrer je dal sezidati nov grad, ki so ga poimenovali Pod pustim turnom ali Podturn, od katerega se je ohranilo ime, ki danes služi kot naslov (Pod turnom).

Burna zgodovina

Leta 1607 je cesar Ferdinand poslopje podaril jezuitom, ki so ga popolnoma preuredili. Po opisih Valvazorja je postala okolica prijetno sprehajališče in v naravnem amfiteatru za gradom so jezuitski študentje prirejali gledališke igre.

Z razpustitvijo jezuitskega reda leta 1773 je postal grad poletna rezidenca ljubljanskega škofa, kasneje pa je prešel v last deželnih stanov. V njem so bili tudi vojaška bolnišnica, skladišče in vojašnica, kar je poslopje močno prizadelo.

Deželni stanovi so grad prodali cesarju Francu Jožefu I., ki ga je po obnovi leta 1853 podaril maršalu Radetzkemu, ta pa mu ga je leta 1856 vrnil.

Do druge svetovne vojne so v gradu živeli mestni uradniki, po njej pa so v njem stanovali najemniki vse do leta 1986.

Vodomet

Leta 1870 so v parku pred gradom postavili vodomet s kipcem fantička. S tem verjetno sovpada tudi namestitev štirih kipov bronastih psov brez jezikov kiparja Antona Dominika Fernkorna. Leta 1889 se je z zamenjavo stopnic skrb za videz gradu končala.

Tinca Stegovec, Klic, 1978, barvna jedkanica in akvatinta

Po prenovi od leta 1986 ima svoje prostore v gradu Mednarodni grafični likovni center z galerijo in bogato zbirko grafične umetnosti. Lani je slovenska slikarka in grafičarka Tinca Stegovec MGLC podarila svoj celotni grafični opus ter velik del svoje strokovne knjižnice.

Retrospektivna razstava je na ogled do 8. 2. 2012. V MGLC organizirajo tudi strokovne in družabne dogodke ter številne likovne in grafične delavnice.

Črta Zemlje

Skozi Ljubljano tečejo geomagnetne črte Zemlje, ki obdajajo zemeljsko oblo, tako imenovane zmajeve črte. Glavna vodoravna os oziroma Marijina črta ali črta Zemlje teče čez Čopovo ulico, Opero in Tivoli. Tod je že pred drugo svetovno vojno potekala tudi priljubljena sprehajalna promenada.

Foto: H. Kermelj, B. Gradnik in arhiv LTB

Sorodni članki

Pohodniške tematske poti za vso družino

Privoščite si sprehod po čudovitih kotičkih Slovenije. Za vas smo zbrali nekaj najlepših pohodniških tematskih poti.

Foto: Gradovi Evrope

Skrivajo se po vseh kotičkih Evrope... skrivnostne trdnjave, dvorci in gradovi. Obiščite jih, če se boste letos podali do katerega od Evropskih mest, do tistih bližnjih...

Ideja za izlet: K trem loškim gradovom

Po poti, ki vodi do treh gradov, se lahko odpravite kakšno lepo sobotno ali nedeljsko popoldne. Ne vzame veliko časa, a vas bo prevzela pestra zgodovina, ki se skriva za zidovi...
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri