kakav_afrodiziak_razpolozenje_uUC9Nol

Zahvaljujoč njegovi glavni sestavini, lahko ta napitek poimenujemo kar eliksir zdravja.

Govorimo o surovem kakavu v prahu (recept za napitek na koncu članka), ki je bogat z minerali, antioksidanti in aminokislinami. Uporablja se tudi kot afrodiziak in za izboljšanje razpoloženja, saj vsebuje različne spojine, ki zvišujejo nivo hormona sreče.

V resnici je kakav živilo z neverjetnim seznamom zdravilnih učinkovin, ki vplivajo na telo in dušo.

Od vseh živil vsebuje največ magnezija in antioksidantov, veliko železa, kroma, teobromina in cinka.

Koristi srcu, ožilju, prebavilom, kostem, imunskemu sistemu, možganom, znižuje krvni tlak in LDL-holesterol v krvi, dviguje energijsko raven našega telesa in deluje kot antidepresiv.

Kakav je bogat vir flavonoidov, najbolj znani med njimi so flavanoli, ki preprečujejo mašenje arterij, omogočajo zdravo, pretočno kri in tako, kot odkriva raziskava, varujejo pred boleznimi srca in ožilja.

K še boljšemu učinku pripomore tudi visoka vsebnost magnezija, minerala, ki je eden najpomembnejših za zdravje srca.

Kakav poveča nivo nevrotransmitorjev, ki spodbujajo občutek dobrega počutja in ljubezni.

Flavonoli v njem pomagajo izboljšati razpoloženje, zmanjšati depresijo in lahko spodbudijo izboljšane kognitivne dejavnosti med trajnim mentalnim naporom.

Prisotnost nevrokemijskega feniletilamina v kakavu pomaga povečati občutek zadovoljstva in ima celo učinke afrodiziaka.

Čokolada (oziroma kakav v njej) je bila od nekdaj znana kot afrodiziak. Spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko kemikalijo.

Ta spojina, ki povečuje nivo serotonina (hormona sreče), se sicer normalno tvori v možganih, ki se v 'centrih zadovoljstva' pretvarja v dopamin, ta pa je med drugim odgovoren za večjo spolno moč.

Recept za napitek

Napitek je zdrava različica vroče čokolade:

Sestavine za 2–3 osebe:

  • 800 ml gostega kokosovega mleka (iz konzerve)
  • 1 tablica ali kocka (domače) surove čokolade
  • 3–4 žlice surovega kakava v prahu
  • ½ do ¾ skodelice kokosovega sladkorja (lahko nadomestite s svojim najljubšim sladilom)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička cimeta
  • 1,5 žlice tapioke v prahu

Po želji lahko dodate tudi malo naribane pomarančne lupine (bio), čili, ingver in/ali maca prah.

Priprava:

Kozico s kokosovim mlekom postavite na srednji ogenj in dodajte vse sestavine, razen tapioke. Rahlo mešajte in ko začne vreti, dodajte tapioko ter mešajte 2–3 minute (odvisno od željene gostote). Odstavite z ognja in uživajte v napitku.

Kakav se sicer že od nekdaj uporablja kot antidepresiv, za uravnavanje razpoloženja in kot način za izboljšanje kognitivne funkcije.

Dodajanje surovega kakava v prehrano lahko tudi zmanjša poškodbe, ki jih povzroči oksidativni stres in pomaga obnoviti nivo glutationa, ki velja za enega najmočnejših antioksidantov v telesu.

Poskusite tudi:

Preverite še: Izjemne zdravilne lastnosti cimeta in pomaranče

Sorodni članki
None

Čokolada – sladki greh

Nedvomno je čokolada kraljica med sladkarijami. Mnogim je čokolada užitek, ki se mu ne morejo in ne želijo odreči. Zaradi njene mehkobe in izrazitega okusa je čokolada nekaj, kar imajo…

5 razlogov, zakaj jesti čokolado

Saj jih ne potrebujete zares? No, mi smo jih vseeno poiskali 5.

Kakav - naravni antidepresiv

Inki so kakav poimenovali 'hrana bogov'. Je odličen vir beljakovin in balastnih sestavin, poleg vsega pa je tudi zelo močan antioksidant in antidepresiv.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri