Na razstavi so prikazana celotna telesa, posamezni deli, prerezi in organi.

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.

To ni ista razstava, ki je leta 2012 obiskala Ljubljano, to so pripravili na Inštitutu za plastinacijo iz Heidelberga v Nemčiji. Gre za originalno razstavo pravih človeških teles, ki ponuja edinstveno spoznavanje anatomije lastnega telesa, pomena zdravega življenjskega sloga ter zavedanje o tem, kaj pomeni biti človek. Razstavo sestavlja unikatna zbirka pravih človeških eksponatov. Prikazana so celotna telesa, posamezni deli, prerezi in organi, ki skupaj podajajo popolno sliko o delovanju organizma kot celote.

Kaj je plastinacija?

Eksponati Body Worlds Vital so izdelani s pomočjo plastinacije, ki omogoča, da obiskovalci lahko opazujejo zgradbo človeškega telesa od zunaj in znotraj. Plastinacija je proces, ki nadomesti naravne telesne tekočine s posebno vrsto plastike in po obdelavi omogoča namestitev teles v pristne položaje. Vsak položaj, v katerega je telo nameščeno, ponazarja, kako so zgrajena naša telesa in kako delujejo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Z uporabo plastike za konzerviranje postanejo vzorci brez vonja in popolnoma suhi. Plastinacija je izjemno dolg postopek. Za pripravo celotnega telesa je potrebnih tudi do 1500 ur. Telesa, uporabljena na razstavi, pripadajo darovalcem, ki so še za časa življenja podpisali, da se lahko njihova telesa po smrti uporabijo v znanstveno-izobraževalne namene, na javni razstavi.

Za dobro počutje v svoji koži

Razstavo v Ljubljani dopolnjuje zanimiv spremljevalni program, ki ga je ekipa Gospodarskega razstavišča zasnovala s številnimi partnerji, med njimi je tudi Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. Slednja se je povezala z Brigito Langerholc Žager, ki bo imela 23. oktobra, med 17. in 17.45 predavanje na temo dihalne tehnike Tummo, ki jo bodo obiskovalci tudi izvedli. Gre za dihanje, ki ima izjemen vpliv na zdravje. Temelji na zasičenju telesa s kisikom in zadrževanju diha. Izhaja iz starodavnih znanj in je podprta z znanstvenimi izsledki. Koristi tovrstnega dihanja so večja odpornost proti stresu, razbremeni se telo, srčni utrip se zmanjša, okrepi se imunski sistem, umiri se um, izboljšata spomin in spanje ter poveča kapaciteta pljuč, izboljšajo se psihofizične oz. športne sposobnosti.

Ali ste vedeli?

  • da ima človek ob rojstvu 300 kosti, ko pa odrašča, se večje število manjših koščic zarase skupaj? Odrasel človek ima tako v telesu le 206 kosti.

  • da je desno pljučno krilo večje od levega? Del prostora na levi strani prsnega koša zavzema srce.

  • da je srce veliko približno toliko, kot je velika stisnjena pest, tehta pa okoli 300 gramov? Utripne okoli 70-krat na minuto in prečrpa približno 5 litrov krvi v eni minuti. Kri zaokroži po telesu okoli 1500-krat na dan.

Sorodni članki

V Ljubljani odprli svetovno razstavo Body Worlds Vital - razstavo pravih človeških teles

V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču je od 20. oktobra prvič v Sloveniji na ogled svetovna razstava pravih človeških teles, ki ponuja edinstveno spoznavanje anatomije lastnega…
None

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica podelila priznanja za odličnost zdravstvenim ustanovam (foto in video)

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d., je je že tretje leto zapored zdravstvenim ustanovam, ki so jim zavarovanci namenili najvišje ocene za zadovoljstvo z obravnavo, podelila…

Podarjamo vstopnice: Genij - Da Vinci!

Največjo svetovno potujočo razstavo o Leonardu da Vinciju, ob kateri doživite dediščino največjega genija v zgodovini človeštva, si lahko ogledate še en mesec - do…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri