otrok

Starši so prvi, ki bi morali spodbujati in opogumljati svojega otroka. Dajte mu vedeti, da ste na njegovi strani in boste vedno tu, ko vas potrebuje.

Te vzpodbude besede bi moral vsak otrok slišati od svojih staršev:
  • “Izjemen/izjemna si.” Samo dve besedi, ki imata v sebi veliko moč. Otrok bo vedel, da je odličen takšen, kot je. Ne bo podlegel kritikam otrok ali gojil prepričanja, da se mora spremeniti.

  • “Uspe ti lahko vse, česar se lotiš.” Otroštvo je polno prvih korakov in odkrivanj, saj se morajo otroci veliko naučiti. Opogumite jih za čisto običajna dejanja, pa tudi za tekmovanja in krožke, v katere se želijo vključiti. Naj rastejo z zavedanjem, da s trudom lahko dosežejo vse, kar si zadajo.

  • “Pametno razmišljaš.” Najraje bi namesto otroka zavezali vezalke, pokazali rešitev uganke ali opravili druga težja opravila, vendar ga s tem ne spodbudite k razmišljanju. Naj se potrudi sam priti do rešitve, vi pa stojte ob strani le za morebitno pomoč.

  • “Zelo si pogumen/pogumna.” Na poti v odraščanje bodo to morali slišati večkrat, zato jim ne pozabite povedati pred vsakim večjim izzivom.

  • “Tvoje mnenje in ideje štejejo.” Vi v vlogi staršev ste prvi, ki mora sprejeti mnenje in ideje otroka. Ne zapostavljajte jih le zato, ker so preveč “otroške”.

  • “Nič ni narobe, če padeš.” Pri učenju in prvih korakih vedno delamo napake, otroci niso izjeme. Ko jim ne bo uspelo, bodite ob njih in jih spodbudite, da se iz napake česa naučijo.

  • “Verjamem vate.” Bolj kot vse pohvale na svetu, za otroka šteje tista, ki jo dobi od staršev. Zaupajte vanj, ko mu gre dobro in slabo. Tako bo v vas vedno iskal varnost in se k vam zatekel z vprašanji in problemi.

Preverite še: 5 trikov delovnih mam, ki niso povsem brez energije.

Sorodni članki

Kaj je skupnega otrokom, ki so zrasli v uspešne posameznike?

Začetniki svetovno znanih podjetij, kuharski mojstri, izumitelji, veliki voditelji – vsi so bili nekoč otroci, ki so se izoblikovali v uspešne posameznike. Kaj imajo skupnega?

10 navdihujočih besed, ki bi jih starši morali povedati svojim otrokom

Otroci pri odraščanju potrebujejo veliko usmerjanja in spodbude staršev. Zelo veliko lahko naredite že s pravimi besedami, ki bodo otroku vlile samozavest in veselje.

7 fraz, ki jih morajo otroci slišati pogosteje

»Ko odrastemo, radi poustvarimo čustveno okolje našega zgodnjega domačega življenja. Nagnjeni smo k poustvarjanju odnosov, ki smo jih imeli z mamo in očetom, ali odnosa, ki...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Ustno zdravje je pomemben del celotnega zdravja

Ustno zdravje velja za zelo pomemben sestavni del splošnega zdravja in blagostanja. Skrb zanj je zato izjemno velikega pomena, saj se nanaša na naše celotno zdravje. V nadaljevanju si preberite  nasvete za odlično ustno zdravje.
Več...

5 zmotnih prepričanj o zdravi prehrani športnikov

Toliko diet, modnih “prehranskih” muh in zdravih smernic preplavlja splet in družbena omrežja. Kako vedeti, kaj drži in kaj ne?
Več...

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri