mati-hci-konj

Svet danes obvladujeta tehnologija in pritiski, kot so, kako povečati otrokove možnosti šolanja. Morda je napočil čas, da si zastavimo vprašanja ...

  • Kaj, če bi otroci raje opazovali ptice, namesto da na svojih tablicah igrajo igrico Angry Birds?
  • Kaj, če bi več otrok v vrtcih dejansko urejalo svoje vrtove?
  • Kaj, če bi več šol podaljšalo glavni odmor, namesto da pomnožujejo število učnih ur in nacionalnih preverjanj znanja?
  • Kaj, če bi več otrokom, ki se upirajo, dovolili iti ven?
Otroke bi morali spodbujati k igri, učenju in preživljanju časa v naravi

Igra je pri mlajših otrocih kot poligon za učenje, a otroci in starši tega ključnega vira kljub temu ne izkoriščajo dovolj. Če že kaj, sproščeno igro – naj bo tista na prostem ali notranja – kvečjemu krajšajo.

Igra pa ni pomembna le za otroke, temveč predstavlja ključni del tistega, zaradi česar smo kot ljudje tako bistri, pravi Alison Gopnik, profesorica psihologije in predavateljica filozofije na univerzi v Kaliforniji v Berkleyju.

Vse preveč malih učencev se ne igra na prostem – na plaži, v parku, v gozdu, v dežju oziroma snegu. Preprosto igro je nadomestila oblika zgodnjega izobraževanja, sestavljenega iz učenja črk in ogromno časa, preživetega pred ekranom. Prepogosto se pozablja na prednosti igre s prijatelji, domišljije in raziskovanja.

Opuščanje igre na prostem pa deloma prispeva tudi k naraščujoči prekomerni teži med otroki.

"Narava ne bi smela biti abstrakten koncept, o katerem se otroci učijo, temveč bi morala predstavljati neločljiv del njihovega vsakdanjika. Tudi čas, preživet v naravi, je ključen pri vzgoji otrok. Med drugim jih lahko vzpodbuja k boljši ekološki zavednosti, pripomore pa tudi k duševnem in fizičnem zdravju. In ja, tudi umazanija je zdrava: vsebuje mikrob, ki izboljšuje kognitivne funkcije, kot npr. učenje," meni Linda Åkeson McGurk, švedsko-ameriška novinarka.

O tem piše v svoji knjigi There's No Such Thing as Bad Weather: A Scandinavian Mom's Secrets for Raising Healthy, Resilient, and Confident Kids (from Friluftsliv to Hygge).  McGurkova priporoča in hkrati ponuja trdne dokaze za to, da je igra na prostem ključna za otrokov razvoj. Pravi: "V nasprotju z ameriškim mišljenjem, se večina švedskih staršev boji, da jih bodo označili za »slabe starše«, če dojenčki in otroci vsak dan ne bodo na svežem zraku."

Ni slabega vremena torej, so samo slaba oblačila.

Raziskava, objavljena v reviji Pediatrics, je razkrila, da kar 77 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, pri igri, gledanju videov in drugih dejavnostih vsakodnevno uporablja mobilno napravo, druga raziskava z naslovom "Izpostavljenost in uporaba mobilnih medijskih naprav pri mlajših otrocih" pa je pokazala, da ima četrtina otrok, mlajših od pet let, lastno tablico, ki jo ponavadi uporabljajo 'brez vsakšnega nadzora oziroma pomoči staršev'.

STOP - evropski projekt za zmanjševanje otroške debelosti v Evropi

Prav te dni se je zagnal evropski projekt za zmanjševanje otroške debelosti v Evropi, v katerem bo sodelovalo kar 31 raziskovalnih, nevladnih in vladnih organizacij iz dvanajstih držav Evropske Unije v sodelovanju z univerzami iz tujine. V projekt sta vključena kar dva partnerja iz Slovenije, Univerza v Ljubljani s Fakulteto za šport in Fakulteto za družbene vede ter Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Več kot desetina otrok med 5. in 19. letom starosti v južni ter delih osrednje in vzhodne Evrope ter Velike Britanije se namreč spopada s prekomerno telesno maso, v nekaterih državah, kot so Italija, Malta in Grčija, pa je prekomerno prehranjen kar vsak tretji otrok.

Projekt STOP (Science and Technology in childhood Obesity Policy) bo proučil možnosti za intervencije na področju otroške debelosti, s katerimi bi bilo mogoče zmanjšati tudi veliko breme bolezni, povezanih z debelostjo v Evropi.

Cilj projekta je izboljšanje razumevanja, kako okolje, v katerem živimo, oblikuje vedenje otrok in izbire staršev, ki se zgodijo že pred rojstvom otroka.

Projekt bo proučeval tudi zgodnje znake bioloških sprememb zaradi posameznih vedenjskih izbir, ki lahko pripeljejo do debelosti, vključenih pa bo kar 17 kohort otrok iz vse Evrope (kohortna študija pomeni, da raziskovalci od določene starosti naprej spremljajo določeno skupino otrok v rednih časovnih razmakih in merijo njihov prehranski status, različna vedenja, vpliv okolja, zdravstvene izide in podobno).

Podrobneje o projektu na www.nijz.si

Preberite še: Aktivne športne počitnice: Naj otroci pozabijo na računalnik in preživijo cel dan v naravi! 

In preizkusite 7-dnevna izziva:

Sorodni članki

6 razlogov, zakaj bi morali otroci preživeti več časa v naravi

Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj bi moral vsak otrok vsaj nekaj časa v dnevu preživeti v naravnem okolju, se igrati, raziskovati in se tudi umazati, saj je to nenazadnje del...

Ne pozabite: otroci se morajo igrati!

Igra je bistvena za razvoj otrok na vseh področjih, saj se otrok ob njej razmiga, druži, uči in čustvuje. Prav tako pa je odlična priložnost, da starši ustvarjajo in zganjajo...

Skandinavski nasveti za starše: 6 prijemov, ki jih je vredno uvesti

Linda Åkeson McGurk, švedsko-ameriška novinarka, v svoji knjigi There's No Such Thing as Bad Weather: A Scandinavian Mom's Secrets for Raising Healthy, Resilient, and...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri