pamet

Pametnejši ljudje se od drugih ne ločijo le po dobrih rezultatih na testih, ampak tudi po nekaterih drugih značilnostih. Se prepoznate v njih?

1. Ste prvorojenec

To je potrdila tudi raziskava, v kateri je sodelovalo 250.000 prostovoljcev. Inteligenčni kvocient naj bi pri prvem otroku bil višji kot pri njegovih sestrah in bratih. To naj bi se zgodilo, ker prvorojenec dobi vso starševsko pozornost v svojih prvih letih. Ko dobi mlajšega brata ali sestro, mora zanj/o tako ali drugače poskrbeti, kar spodbuja inteligenco, povečuje kognitivne sposobnosti in izboljša osebnost.

2. Primanjkuje vam preproste »kmečke« pameti

V nasprotju s pričakovanji se nadpovprečno inteligentne osebe slabše znajdejo v povsem preprostih situacijah. Kadar bi morali čutiti in se prepustiti toku, razmišljajo, kar jim preprečuje iskanje preprostih rešitev, ki jih imajo pred nosom. Včasih se je potrebno prepustiti čustvom.

3. Pišete z levo roko

Levičarji naj bi imeli boljše in natančnejše prostorske predstave ter spretnosti, boljši delovni spomin in boljšo mentalno fleksibilnost kot desničarji. Nekateri naj bi lahko celo ustvarili odlične ideje in končne izdelke z malo truda.

4. Ste glasbenik

Če igrate vsaj en glasbeni inštrument, se vaši možgani rahlo razlikujejo od ljudi, ki se ne ukvarjajo z glasbo. Melodije obdeluje poseben del možganov, ki ima ključno vlogo pri govoru in spominu. Glasbeniki bolj spodbujajo ta predel, zato naj bi imeli od njega več koristi.

5. V posteljo se odpravite pozno

Če se vaše delo šele dobro začne, ko se skrijejo zadnji sončni žarki, ste verjetno pametnejši kot vsi, ki raje vstanejo zgodaj in postorijo najnujnejše. Veljalo naj bi tudi, da »nočne sove« živijo bolj udobno življenje in se raje izobražujejo o svojem poklicu.

6. Žene vas radovednost

Veliko radovednost vodi motivacija, zato se takšni ljudje vedno želijo učiti o vsem mogočem. Posvetijo se stvari, ki jih zanima in o njej izvejo vse. To ne počnejo le s knjigami, ampak tudi s prakso, s čimer si pridobijo nove spretnosti.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Najbolj nadležne stvari o vas, ki temeljijo na tem, koliko bratov in sester imate

Ste najstarejši otrok v družini, srednji ali najmlajši? Sploh nimate bratov in sester? Preverite, katere so vaše najbolj moteče lastnosti, glede na to zaporedje.

Teh 6 hobijev vas bo naredilo pametnejše

V prostem času lahko poskrbite za »možgansko telovadbo« in s tem izboljšate miselne sposobnosti s preprostimi aktivnostmi. Posvojite katerega izmed teh hobijev.

Z glasbo je vse lepše

Glasba nas zjutraj dodobra prebudi, nam zvečer pomaga pri sproščanju, tolaži ob ljubezenskih tegobah in lahko včasih celo pozdravi bolezni – glasba je včasih prav čudodelna!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri