V sedmih dneh do zdravja in mladostnega videza

6. 7. 2013
Deli
V sedmih dneh do zdravja in mladostnega videza (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Poleti je pametno uživati živila, ki vas s svojo sestavo ščitijo tudi pred soncem, posledično pa zavirajo nastanek diabetesa in raka – mimogrede pa boste stopili še od štiri do pet kilogramov.

Prvo pravilo

Kože nikar preveč ne izpostavljajte soncu, saj jo to najbolj stara, no, vseeno pa poskrbite za odlično nego s kremami, a tudi s hrano.

Ameriški dermatolog dr. Adam Friedman tako svetuje, da v vročini jejte veliko polnozrnatih izdelkov, maščobne kisline omega 3, nemastne proteine, veliko sadja in zelenjave, predvsem pa veliko vitamina C.

Vitamin C

Koža, ki je nahranjena z veliko vitamina C, je blažena in ima manj gub. Torej jejte citruse, rdečo papriko, paradižnik, melono in ohrovt.

Beljakovine so naravni lifting

Proteini so gradbeni material kolagena, ki je odgovoren za čvrstost kože. Ženske, ki jedo malo beljakovin, imajo več gub, zato imejte na svojem krožniku veliko rib, mesa in mlečnih izdelkov.

Tofu in proteini – brez kalorij

Perutnina, beljaki in ribe so izvrsten izvor beljakovin, ki čuvajo napetost kože, a tudi nimajo veliko kalorij, zato so pravi zaščitnik vitke linije. Elastičnost kože povečuje tudi tofu, je pokazala ena od japonskih raziskav.

Ribe

Ribe ščitijo vaše srce in žile, poleg tega pa maščobne kisline omega 3 ščitijo kožo pred sončnim žarčenjem. Ribe imejte na jedilniku vsaj trikrat na teden.

Rešitev je v betakarotenu

Na jedilniku imejte redno korenje, melone, marelice, pomaranče in zeleno listnato zelenjavo (špinača, solata, ohrovt, blitva ...), saj ta živila vsebujejo betakaroten, ki uničuje proste radikale in spodbuja proizvodnjo kolagena.

Oreški

Oreški imajo veliko vitamina B in E ter selena, ki so vsi zavezniki mladostne kože, no, zaradi kaloričnosti pa le nikar ne pretiravajte z njimi.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj vas ščiti pred številnimi sodobnimi civilizacijskimi boleznimi, poleg tega je nepogrešljiv pri hujšanju in preprečevanju staranja.

Je lovec na proste radikale, ki povzročajo raka in infarkte, lajša sončne opekline, znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, prenavlja mladostnost kože, dviguje koncentracijo. Skratka, pijte ga vsaj dvakrat na dan.

Superhrana za poletje

Supehrana je skupina živil, ki jim je skupna visoka koncentracija zdravju koristnih hranil, predvsem vitaminov, različnih mineralov, esencialnih maščobnih kislin in aminokislin ter rastlinskih barvil.

Večina teh snovi med drugim deluje antioksidativno, kar pomeni, da nase vežejo proste radikale, ki spontano nastajajo ves čas v metabolizmu vsakega živega organizma.

Izbrali smo nekaj živil iz domačih logov:

  • Jagode acai.
  • Camu camu (vsebuje kar 30-krat večje količine vitamina C (antioksidant) od pomaranč).
  • Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Samo pet gramov ječmena  vsebuje 11-krat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča.
  • Zelena hrana  (solata, špinača, blitva, ohrovt ...).
  • Ajda spada med rastline z najvišjo vsebnostjo flavonoida rutozida, ki je naravni antioksidant, ima pa tudi ugodne učinke na ožilje.
  • Stročnice.
  • Čili.
  • Oreški (veliko vitamina E in B).
  • Kalčki. Sojini kalčki imajo veliko vitaminov B-kompleksa in prav neverjetno količino vitaminov A in C, ki sta tudi antioksidanta in pomagata ohranjati zdrav organizem. Kalčki stročnic  vsebujejo zelo veliko vitaminov B-kompleksa, folne kisline in vitamina E.
  • Jogurt in kefir sta odlična za zdravo življenje.
2 primera jedilnika

1. jedilnik

  • Zajtrk: 2–3 žlice kosmičev, 1/2 skodelice manj mastnega mleka, 1/2 žlice biokakava, 3 jagode, 1/2 jabolka in 2 žlici orehov.
  • Malica: 5 polnozrnatih krekerjev.
  • Kosilo: Korenčkova juha z ingverjem in porcija polnozrnatega riža z zelenjavo.
  • Malica: 15 arašidov in jogurt.
  • Večerja: filet lososa, olivno olje, zelena solata, kos polnozrnatega kruha, kos melone.

2. jedilnik

  • Zajtrk: pol skodelice rikote, žlička medu, pol pesti mandeljnov, pol breskve.
  • Malica: svežir sir s  sezamom.
  • Kosilo: tunina, 5 mini paradižnikov, 1/4 kumarice, 2 žlici fete, 2 žlici manj mastnega jogurta, kos pirinega kruha.
  • Malica: jabolko, 3 orehi, 2 žlici jogurta.
  • Večerja: skodelica polnozrnatih testenin, omaka iz korenja in perutnine, 3 žlice sveže špinače, pol česna in olivno olje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"