10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vsestranski pecilni prašek - preverite najpogostejše možnosti uporabe

Vsestranski pecilni prašek - preverite najpogostejše možnosti uporabe (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 2. 2016

Čistilec odtokov, odstranjevalec madežev, posebna zobna krema – vsega tega ne potrebujete, če imate doma pecilni prašek. Stane le nekaj centov in je zares vsestranski.

Pripravili smo nekaj najpogostejših možnosti uporab, obstaja pa še vrsta drugih.

Z njim lahko recimo čistite keramične zunanje ploščice, očistite obarvane nohte ali pa pomijete kuhinjske omarice.

1. Pobelite porumenelo perilo

Ko bela ni več bela, temveč je rumena ali siva, tkanino za nekaj ur namočite v mlačno vodo s pecilnim praškom. Potem oblačilo kot običajno operite v pralnem stroju.

Če se vam mudi, lahko pecilni prašek dodate hkrati s pralnim praškom.

2. Odstranjevanje zobnih oblog

Malce pecilnega praška zmešajte z malo vode in mešanico s prsti nanesite na rob dlesni. Potem si skrtačite zobe brez uporabe zobne kreme.

Ponovite enkrat na teden – razen če imate občutljive zobe.

Poskusite še ta preprost recept za pasto, ki pobeli zobe in zdravi vnete dlesni

3. Čiščenje termovke

Robov čaja in kave se boste znebili tako, da boste termovko do vrha napolnili z vročo vodo in v njej raztopili pecilni prašek (en zavitek na 1 liter).

Toda previdno: lahko se močno peni.

4. Čiščenje fug

Fuge, ki so že videle boljše dni, bodo kot nove! Pecilni prašek zmešajte z vodo in fuge skrtačite z zobno ščetko. Zdrgnite, izperite in umazanije ni več!

5. Čiščenje zažganih posod

Lahko še tako drgnemo in drgnemo – zažganega nikakor ne moremo odstraniti.

Bolje bo, če boste v lonec nalili vodo, v njej raztopili zavitek pecilnega praška in pustili stati čez noč. Skorja se bo ločila sama od sebe, lonec pa ne bo spraskan.

6. Odmašitev odtokov

V odtok dajte tri žlice pecilnega praška in vanj takoj zlijte še pol skodelice kisa. Nato odtok zaprite. V cevi bo začelo klokotati. Ko preneha, vlijte vrelo vodo. In odtok je odmašen!

Preverite še 18 načinov uporabe sode bikarbone

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri