dreamcatcher

Delček starodavnih modrosti ameriških Indijancev ...

Obredi in duhovna praksa, ki jih izvajajo domorodna ljudstva, kot so Indijanci, izhajajo iz tega, da je čas, da se povežemo in zbližamo z naravo; da nas lahko kaj nauči, se pravi, da sprejmemo njene modrosti, moči in energije v vsem, kar je.

Modrost domorodnih ljudstev je ravno v tem, da se zavedajo povezanosti z Zemljo, naravo in njenimi prebivalci ter tega, da je treba vsaj delno spoznati njihovo pravo resnično delovanje prek konkretnih izkušenj. 

20 modrosti ameriških Indijancev

1. Bodi strpen do tistih, ki so se na poti izgubili. Neznanje, jeza, ljubosumje in pohlep prihajajo iz izgubljene duše. Moli, da najdejo način vodenja.

2. Bodi uravnotežen. Tvoj inteligentni jaz, duhovni, telesni in čustveni – vsi morajo biti enakomerno močni, čisti in zdravi. Vadi telo, da okrepiš um. Bogati se duhovno, da pozdraviš čustvene rane.

3. Išči sebe skozi sebe. Ne dovoli drugim, da upravljajo tvojo pot. To je tvoja pot in le tvoja – drugi lahko gredo s tabo, ampak ne morejo iti namesto tebe.

4. Gostom se obračaj z ogromno pozornosti. Postrezi jih z najboljšo hrano, daj jim najboljšo posteljo, izkaži jim čast in spoštovanje.

5. Ne jemlji, kar ni tvoje, bodisi da je od neke osebe, skupnosti, divjine ali nekogaršnje kulture
Ni zasluženo, ni ti dano. Ni tvoje.

6. Spoštuj vse, kar na Zemlji obstaja, bodisi so to ljudje bodisi rastline.

7. Spoštuj tuja mišljenja, želje in stvari. Nikoli ne prekinjaj nekogaršnjega govora, ne norčuj se iz njega. Vsem daj pravico do osebnega izražanja.

8. Nikoli o drugih ne govori slabo.  Negativna energija, ki jo s tem pošiljaš v veselje, ti bo večkratno povrnjena.

9. Vsi ljudje delajo napake. Vse napake lahko oprostimo.

10. Negativne misli so vzrok bolezni telesa, duha in uma. Vadi optimizem.

11. Narava ni naša, je del nas Je del naše svetovne družine.

12. Otroci so seme prihodnosti. Sadi ljubezen v njihova srca in jih zalivaj z modrostjo in z življenjskimi lekcijami. Dokler odraščajo, jim daj prostor, da rastejo.

13. Bodi vedno iskren. Poštenost je izpit volje v tem univerzumu.

14. Izogibaj se temu, da bi poškodoval tuja srca. Strup te bolečine se ti bo vrnil.

15. Vstani s soncem in moli. Moli sam. Moli pogosto. Veliki Duh bo poslušal že ko boš govoril.

16. Zavestno odločaj o tem, kdo boš in kako se boš pogovarjal. Bodi odgovoren za svoja dejanja.

17. Deli svojo srečo. Sodeluj v dajanju miloščine.

18. Spoštuj zasebnost in osebni prostor drugega. Ne dotikaj se tujega lastništva, še posebej svetih predmetov in svetih in religijskih predmetov. To je prepovedano.

19. Spoštuj tuja verska prepričanja. Ne vsiljuj svojih prepričanj drugim.

20. Predvsem bodi iskren do sebe. Ne moreš biti pozoren in pomagati drugim, če nisi najprej pozoren do sebe in ne pomagaš sebi. 

Preberite še:

Sorodni članki

26 pomembnih stvari, ki nas jih lahko nauči narava

Naravi se nikamor ne mudi, pa vendar je v njej vedno vse prav. Zakaj se ne bi torej k naravi zatekli po odgovore. Ko se boste začeli narave bolj zavedati, boste odkrili nekaj...

Vaši najhujši strahovi glede na vaše astrološko znamenje – in kako jih premagati

Soočenje z lastnimi strahovi terja veliko poguma, še več pa ga potrebujete, da si to priznate. To je prvi korak. Ko človek spozna samega sebe, postane gospodar lastne usode, astrologija...

25 budističnih modrosti za mir v vaši duši

Morda med 25 budističnimi modrostmi najdete kakšno, ki vam lahko pokaže drugačen pogled na življenje ali pa vsaj vsebuje odgovor na marsikatero pomembno življenjsko vprašanje
Liza

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Liza

Naročite se na revijo Liza:

04 511 64 44 spletni nakup

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri