sreca

V čem je skrivnost srečnih ljudi? Očitno so našli smisel življenja in vidijo priložnosti za srečo, medtem ko ostali zaloputnejo vrata. Obvladujejo neuspehe in padce ter se ne izgubijo na poti do cilja.

Srečnim ljudem so skupne nekatere lastnosti, zaradi katerih jim včasih zavidamo.

Imajo 5 oseb, s katerimi so zelo povezani

Najdaljša raziskava o sreči, ki so jo opravili na Harvardu, je pokazala, da so zdrava razmerja najbolj zanesljiv pokazatelj sreče. Nekaj tesnih odnosov nam nudi kvalitetnejše življenje, saj imamo osebe, na katere se lahko vedno zanesemo. Zato so pravi prijatelji resnično nenadomestljivi. Številka 5 ne pomeni, da so vsi ljudje z manj prijatelji nesrečni. Pomembno je, koliko truda vložite v odnose in kako močno si jih prizadevate graditi.

Ne povezujejo sreče z zunanjimi dogodki

Če svoje dobro počutje in samozavest oprete na zunanje dogodke, ste lahko hitro razočarani. Pravzaprav takšnih dosežkov včasih sploh ne cenimo. Če je na primer vaša sreča odvisna od razgovora za novo službo, boste veseli, če jo dobite, a le kratek čas. To ne bo nekaj, česar bi se lahko še dolgo spominjali z nasmeškom na obrazu.

Redno se gibajo

Vedno znova znanstveniki dokazujejo, da ima vadba na nas pozitivne učinke. Če jo boste izvajali redno, vas bodo preplavili hormoni sreče in verjetno ni treba omenjati, kako se boste počutili. Izboljša se tudi samopodoba, saj boste slej ko prej opazili rezultate na svojem telesu in fizični pripravljenosti. Najdite svoj priljubljen šport in se spravite v gibanje.

Preberite še: Terapevtske lastnosti planinarjenja 

V nečem postanejo dobri

Srečni ljudje imajo običajno hobi ali aktivnost, v kateri so boljši od ostalih ali vsaj zelo dobri. Spretnost, ki so jo razvijali skozi leta in jo izpopolnili. Tudi če so morali vložiti veliko truda in so pri tem doživeli nekaj neuspehov, so ponosni, ko se obrnejo nazaj in pogledajo opravljeno delo. Občutki, ki jih imajo ob tem, odtehtajo nelagodje, ki so ga doživeli.

Več denarja porabijo za izkušnje

Izkušnje jih naredijo bolj srečne kot zapravljanje denarja za materialne dobrine. Enako velja za vse nas. Doživetja si namreč zapomnimo bolj kot predmete, v nas vzbudijo veselje, so edinstvene in jih pogosto povežemo z bližnjimi osebami. Česa si boste bolj zapomnili: obiska zabaviščnega parka s prijatelji ali nove računalniške igrice, zaradi katere ste poletje preživeli med štirimi stenami?

Ne ignorirajo negativnih čustev

Nemalokrat se zgodi, da ignoriramo žalost, vznemirjenost in druga čustva, ki v nas vzbujajo nejevoljo. Resnica je, da brez žalosti ne moremo imeti veselja, tako kot brez dežja ne more nastati mavrica. Če se takim čustvom upirate, boste potonili v še večjo žalost. Včasih se iz težkih trenutkov največ naučimo, zato jih ne skušajte pomesti pod preprogo.

Več: 10 stvari, ki jih bomo kasneje obžalovali 

So zaposleni, a niso v naglici

Če nenehno čutite, da vas čas preganja, imate večjo možnost, da ste nesrečni. Po drugi strani pa tudi brezdelje terja svoj davek. Kako vzpostaviti ravnovesje? Srečni ljudje živijo produktivno življenje, a v tempu, ki ga lahko dohajajo. Najboljši nasvet pri tem je, da se naučite reči ne stvarem, za katere si ne boste morali vzeti dovolj časa.

Preberite tudi: Zakaj so ljudje, ki čas preživljajo sami, pametnejši?

Sorodni članki

10 navad, ki vam vsak dan prinesejo srečo

Sreča je tisto, kar pogosto zaželimo ob rojstnodnevnih in drugih voščilnicah. Ko smo srečni, za trenutek pozabimo na probleme in se sprostimo. Zakaj torej ne bi bili srečni vsak...
None

Metodologija nesrečne ljubezni

Že to, zakaj in v koga se zaljubimo, je velika skrivnost. Toda še bolj nejasno je, zakaj smo, če nas ljubljena oseba zapusti, tudi najbolj samozavestni moški popolnoma obupani...

Obstaja nekaj, kar je pomembnejše od sreče

Sreče ni lahko začutiti. Ves čas jo imamo na dosegu roke, pa je ne znamo prijeti. Tudi okoli nas je toliko dražljajev, da si želimo vedno več, a je občutek sreče, zadovoljstva vedno...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri