Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

8 izgovorov, ki vam preprečujejo, da bi uresničili svoje sanje in bili srečni

8 izgovorov, ki vam preprečujejo, da bi uresničili svoje sanje in bili srečni (foto: Arhiv) Arhiv
21. 1. 2019

Z izgovori upravičujemo svoja dejanja, obrazložimo situacijo, a se hkrati tudi omejujemo … Zakaj menite, da vi in vaše sanje oziroma vaši cilji niso pomembni?

Poglejmo z drugega zornega kota.

Naredite preprost test:

Pomislite in odgovorite: če bi imeli ta trenutek na bančnem računu 500.000 evrov, bi lahko opravili delo v roku, poiskali novo službo, se manj jezili, začeli bolj zdravo živeti, bi skočili do prijatelja brez vprašanj in pogosto?

Seveda bi lahko.

Pa bi?

Ker, vidite, ko nam je dana prava spodbuda (v tem primeru denar), lahko kar naenkrat v svojem življenju spremenimo marsikaj.

Vrnimo se k prvemu vprašanju: zakaj menite, da vi in vaše sanje oziroma vaši cilji niso pomembni in vredni?

Tako naredite:

Ko se (na kateremkoli področju) izid ne sklada s tistim, kar ste si želeli oz. ste načrtovali, razmislite o izgovorih, ki ste jih morebiti uporabili. Ko jih boste slišali in se jih zavedali, jih boste videli natančno take, kot v resnici so: razdiralci sanj.

Vremena morda res ne moremo kontrolirati, ne moremo izbirati staršev in spremeniti dejstva, da se vsi staramo. V večini primerov tudi ne moremo vplivati in nadzorovati dejanja drugih. Lahko pa se naučimo, kako ustaviti trpljenje, ki ga povzročamo sami sebi.

Preberite še: Majhne stvari, ki jih lahko vsak dan naredite za srečo

Zakaj tako radi uporabljamo izgovore?

Izgovori so priročni. Z njihovo pomočjo se izvlečemo iz situacije, ki povzroča nelagodje, ni nam treba narediti stvari, ki jih ne želimo, in ni se nam treba soočiti s težkimi odločitvami.

Ko se s pomočjo izgovora izvlečemo iz (takrat nam) težke situacije, občutimo olajšanje. To okrepi občutek, da je bil izgovor dobra ideja, opravičuje našo izbiro. In ker smo se po tem počutili dobro (pa čeprav le za kratek čas), je več verjetnosti, da bomo izgovor ponovno uporabili. Ujamemo se v začaran krog izgovorov.

Toda, ali ne bi bilo boljše, če bi se s situacijo preprosto soočili? Kot odrasla in zrela oseba. Ali ne bi potem živeli boljše in izpopolnjeno življenje?

V nadaljevanju nekaj najpogostejših tipov izgovorov:

Ki jih bomo odslej uporabljali manj in raje poiskali drugačne rešitve.

Jih prepoznate?

Tip 'vseeno mi je'. Sami sebe prepričate, da nečesa/nekoga tako ali tako ne potrebujete oz. nočete. Npr. napredovanja.

Tip 'tako ali tako mi ne bo uspelo'. Že prej ste poskusili, večkrat, a ni šlo, ni delovalo, zakaj bi se stvari spremenile zdaj.

Tip 'tako pač je'. Kar želite, vam ni dosegljivo. Tako vi menite. Npr. nikoli ne boste dobri v …, ker niste imeli prijetnega otroštva, ne boste uspeli nikoli narediti koraka naprej.

Tip 'vsi to počnejo'. Ali ne počnejo. In zato je v redu, če tudi jaz.

Tip 'takšen/a pač sem'. To je moja genetika. Takšen/a sem se rodila in drugače ne znam. Taka je moja družina. Npr. mama je bila vedno kritična.

Tip 'nisem sam/a kriv/a'. Ne morem pomagati. Npr. zamujate zato, ker ste se s prijatelji dobili na pijači in niste hoteli biti prvi, ki boste odšli domov.

Tip 'to je življenje'. Življenje teče in vi ne morete imeti vsega pod kontrolo.

Tip 'dovolj sem že naredil/a'. In nihče vas nima pravice spraševati za več. Npr. imate službo, za vami je 20 let zakona, vzgojili 3 otroke, le kaj več bi še želeli.  

Preberite tudi: 10 stvari, ki niso vredne vaše pozornosti in časa

Značke: izgovori

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri