sklece

Če vam tik pred koncem dneva zmanjka energije, da bi postorili še tistih nekaj majhnih stvari in končno opravili vse, kar ste si zadali, poskusite drugače. Znanstveniki so potrdili, da obstaja način, kako se spraviti v dobro voljo.

O dobrih učinkih vadbe razpravljajo vsi in znano je, kako pozitivno vpliva na telo, če jo izvajamo pravilno ter v zmernih količinah. Tokrat se bomo osredotočili na dobro počutje. Raziskava je namreč pokazala, da so ljudje, ki vsaj 15 minut na dan posvetijo fizični aktivnosti, bolj srečni in navdušeni kot tisti, ki se ne rekreirajo. Približno 200 študentov univerze Penn je 8 dni pisalo dnevnik, kamor so beležili vsako fizično aktivnost, ki je trajala najmanj 15 minut, količino in kvaliteto spanca ter splošno miselno zbranost. Raziskovalci so potrdili, da so aktivni sodelujoči večkrat občutili pozitivna in vesela čustva kot sta navdušenje ter sreča kot tisti, ki svojega časa niso posvetili gibanju.

Ker je študija temeljila na opazovanju in od udeležencev ni zahtevala prilagoditve življenjskega sloga, avtorica Amanda Hyde predpostavlja, da so rezultati odsev naravnega vedenja sodelujočih in ne kratkotrajen pojav. Še več dobrih novic za vse, ki redno telovadite: znanstveniki so ugotovili tudi, da ljudje, ki izkusijo dober občutek po opravljenem treningu, dobijo vzpodbudo za nadaljevanje v daljšem časovnem obdobju. Potrjeno je torej, da redna vadba izboljša razpoloženje, vendar moramo upoštevati, da so občutki prisotni predvsem v dneh, ko je na sporedu trening. Tudi če se fizični rezultati ne pokažejo takoj, za čustvene velja, da jih občutite še isti dan.    

Hydova opozarja, da niso preizkušali, kaj točno je povzročilo nastanek povezave med vadbo in navdušenjem, vendar so se s tem v preteklosti ukvarjale nekatere druge raziskave. Povezali so ravni noradrenalina, dopamina in serotonina s telesno aktivnostjo, ki je privedla do pozitivnih občutkov. Ko iščete srečo v vajah, boste poleg tega skrbeli za zdravje srca, se utrdili in poskrbeli, da boste s svojim videzom zadovoljni. Kadar kolebate med ležanjem na kavču in tekom, se spomnite, kaj z gibanjem pridobite ter oblecite športna oblačila. Že to dejanje vas bo »prisililo«, da se odpravite razgibavat na svež zrak. Saj veste, malo vadbe je bolje kot nič in še vedno boste prehiteli vse, ki so raje izbrali kavč.

Preberite tudi: 

Sorodni članki
None

Pomanjkanje gibanja lahko povzroči krčenje možganov

Nevrologi so ugotovili, da je fizična vadba najboljši način za povečanje števila možganskih celic, njeno pomanjkanje pa povzroči krčenje in staranje možganov. 

Kako prekiniti dneve, ko gre vse narobe in poskrbeti za več energije

Se težko pripravite h gibanju in vam misel na mučno potenje v telovadnici vzame še tisti kanček volje do vadbe, ki jo imate? No, od danes naprej nič več ne boste odlašali, kajti…

5 stvari, ki se jih naučimo med tekom

Tek ni le vrsta vadbe, ki vpliva na oblikovanje postave in izboljša fizično pripravljenost. Tako kot druge aktivnosti pomaga sprostiti misli in omogoča, da v glasnem vrvežu, ki…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri