profimedia-0261234899

Verjetno se niti ne zavedate, da vam ti dejavniki kradejo energijo. Kdo so glavni krivci za večno utrujenost?

Dejavniki, ki nam kradejo energijo, prežijo na nas povsod. Običajno so nevidni in to, da so spet udarili in nam črpali življenjsko energijo, nam je jasno, ko je že prepozno.

Za vas smo izbrali najpomembnejše sovražnike energije in jih razkrinkali.

Energijska past 1

Pomanjkanje gibanja

Nimate energije za šport? Ojej, potem ste se že ujeli v energijsko past. Gibanje je namreč najpomembnejša energijska 'bencinska črpalka'. Če je ne izkoriščamo, potem nas premaga lenoba.

Seveda se vam ni treba siliti k obsežnemu programu v fitnes centru. Pojdite na sprehod med malico, izberite stopnice namesto dvigala, zvečer pa namenite še nekaj časa kratkemu sprehodu. To že zadošča za napolnitev naših rezerv.

Naslednja zgodba vas bo zagotovo motivirala: Spoznajte najbolj fit 80-letnico na svetu

Energijska past 2

Nered

Res škoda, da se kaos v pisarni ali doma v omari ne razblini v zraku, ker bi bili takoj boljše volje. Nered obremenjuje večino ljudi, ki zaradi njega postanejo nezadovoljni, to pa krade energijo.

Žal pa pomaga le eno, in sicer pospravljanje, prebiranje in urejanje. Za nagrado pa se odpravite v kino ali na večerjo.

Energijska past 3

Naglica in kaos v glavi

Biti pripravljen v službi, se držati rokov, skrbeti za gospodinjstvo in potem najti še čas za prijatelje in družino. Za to potrebujemo moč. Te pa nam zmanjka, ker sive celice med stresom porabijo zalogo vitalnih snovi.

Utrujenost, živčnost in pritisk v želodcu nam pokažejo, da telo potrebuje odmor. Pomaga že pet minut poslušanja glasbe, sprehajanje ali pa če preprosto zapremo oči. Poleg tega si pripravite dnevni načrt, zastavite si prioritete in vse mirno obdelajte. Ampak ne pozabite na odmore!

Energijska past 4

Napačno prehranjevanje

Človek je, kar jé. Tisti, ki jedo veliko hitre hrane, mesa in sladkorja, se počutijo brez energije. To je logično, ker jim manjka mineralnih snovi in vitaminov, ki prek želodca napolnjujejo energijska skladišča.

Jejte več polnozrnatih izdelkov, sadja in zelenjave in naj bo ta vrsta hrane ena glavnih sestavin vašega jedilnika. Izogibajte se alkoholu, ki uničuje vitamin B2, ki je najpomembnejša energijska snov za sive celice.

Več moči s penne all'arrabbiata

Skuhajte 500 g testenin penne. 100 g slanine, 1 čebulo in 2 stroka česna narežite na kocke ter vse skupaj dušite na 2 žlicah olivnega olja. Dodajte pločevinko paradižnika, narezanega na kocke, in 2 na pol narezana razkoš čičena feferona. Kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut. Dodajte skuhane testenine in po želji okrasite z baziliko.

Energijska past 5

Preveč hrupa

Že zvoki nad 55 decibelov (to je tako glasno kot normalen pogovor) zmedejo hormone v našem telesu. Pri 75 decibelov in več (glasnost sesalnika) je tudi srce v stresu in za obvladovanje tega potrebuje energijo.

Če so zvoki okoli nas le tu in tam glasnejši, kot je dobro, to ni problematično. Morali pa bi se zaščititi pred stalno obremenitvijo, na primer tako, da nosite slušalke, da poslušate tiho, harmonično glasbo in pogosteje uživate v tišini narave.

Energijska past 6

Nevihte očistijo podnebje

To velja za naravo pa tudi za naše poklicno in zasebno življenje. Ampak kakšna potrata energije je to! Ko so pri prepiru napeti živci in hrumi želodec, se izničijo številne vitalne snovi, zato smo po prepiru kot izžeti.

Zamislite se, kaj je to, kar vas jezi, in že bo jeza imela manj moči. S sprostitvenimi tehnikami, kot so tai či, joga ali avtogeni trening pa se boste počutili bolj uravnoteženi. Preverite 15 znakov, da bi morali poskusiti z meditacijo.

Primanjkuje pa vam lahko tudi D vitamina. To so glavni znaki pomanjkanja D vitamina.

Sorodni članki

9 vzrokov za utrujenost (in to ni fizični napor)

Se tudi vam kdaj zgodi, da ste bolj izčrpani po pogovoru z določenimi ljudmi kakor po teku? Ali da vas bolj utrudi nakupovanje, kaos, nered kot fitnes? Vzrokov za utrujenost je…
None

Zakaj preglasna glasba škodl?

Ta razvada se pojavi prav potuhnjeno: ko poslušate glasbo s slušalkami, jo nekajkrat slučajno nastavite malo preveč na glas in že se vaša ušesa navadijo. Potem jo vedno poslušate…
None

Da hrup ne bo škodil zdravju

Vedno bolj nas obremenjujejo tudi zvoki iz našega okolja. Stalen hrup cestnega prometa, glasni sosedi, nenehno poslušanje glasbe prek slušalk … Hrup je za tri četrtine ljudi…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri