stres

Z uspešnostjo pride tudi več odgovornosti in posledično veliko stresa. Kako se z njim spopadajo tisti, ki jim v življenju dobro uspeva?

Stres bo in je vedno prisoten. Razlika je le v tem, kako se z njim spopadete. Boste dovolili, da prevzame krmilo ali ga boste zatrli v kali?

Uspešneži to počnejo takole:

Ne primerjajo se z drugimi in poznajo svoje meje. Stremijo k temu, da bi izpopolnili svoje sposobnosti, vendar ne tekmujejo s sodelavci, kdo je zmožen opraviti več v krajšem času. Delajo po svojih najboljših močeh in pozornost raje usmerijo vase. To jih je pripeljalo visoko in spoznali so, da je vlaganje vase najboljša naložba. Tega se spomnite, ko boste naslednjič nevoščljivi nekomu, ki je dosegel več od vas.

Zastavljajo si izzive. Na obveznosti gledajo kot na aktivnosti, pri katerih se lahko izkažejo in izboljšajo. Če morajo na primer napisati poročilo, nastavijo štoparico in začnejo tipkati. Bodo premagali prejšnji čas, ki so ga porabili za enak opravek? Enako lahko ravnate tudi sami. Opravke zastavite kot izzive in začnite z delom. Opazili boste večjo zagnanost in pripravljenost za delo.

Sproti prilagajajo cilje in načrte. Čeprav si vnaprej zastavijo, kaj želijo doseči tako v službi kot na drugih področjih, to spreminjajo glede na okoliščine. Če dobijo nepričakovano priložnost, jo zgrabijo in prilagodijo smer, v katero hodijo. Ne oklepajte se ciljev za vsako ceno. Morda lahko do istih stvari pridete na drugačen način ali pa so se potrebe spremenile in bolj potrebujete kaj drugega. Ne bojte se sprememb.

Vzamejo si čas za odmor. Ključ do uspeha je trdno delo, vendar ljudje, ki so prilezli daleč, ne pretiravajo do izgorelosti. Zavedajo se, kaj morajo postoriti, vendar je v njihovem urniku vedno čas tudi za odmor. Pa naj bo to kratek sprehod, skodelica kave s sodelavci, malica … Pomembno je, da tudi vi spočijete in osvežite misli, preden nadaljujete z delom, saj ga boste opravili veliko bolje.

Znajo izraziti napetost na koristne načine. Odpravijo se v telovadnico ali naravo, ustvarjajo, posvečajo se hišnemu ljubljenčku, vzamejo si čas za prijatelje … Vsaj nekajkrat tedensko se odklopijo od službe in sproščajo stres skozi aktivnosti, ki jih veselijo. Poiščite svoje hobije in se jih lotite, ko boste potrebovali oddih. Če si ne boste vzeli časa zase, vam ne ostane veliko možnosti: izgorelost, slaba volja in nezadovoljstvo.

Sorodni članki

7 preprostih prilagoditev, s katerimi preprečite izgorelost

Izgorelost je problem vsakogar, ki želi živeti zdravo življenje in hkrati biti produktiven. Z nekaj nasveti boste zmanjšali stres in lažje preživeli dan.

Kako okrevati po izgorelosti

Izgorelost se ne zgodi čez noč, ampak prihaja počasi skupaj z obilico dela, ki se kopiči. Sploh se ne zavedamo, kdaj se začnemo utapljati v zadolžitvah, zato nam telo to sporoči…

Lahko mentalna utrujenost škoduje treningu?

Šport naj bi nas sprostil po stresnem dnevu in pregnal napetost. Pa vendar, kako uspešni smo, če se treninga lotimo miselno odsotni in utrujeni?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri