srecna

Kako pogosto vas prešinejo misli, kot so "tako ali tako ni nikomur mar zame", "zakaj bi se sploh trudil/a", "tako neumen/a sem" ali pa "predebel/a si, da bi se tako oblekel/a"?

Če ste v pogovoru s seboj ves čas negativni, nikakor niste edini.

Vendar pa lahko negativne pripombe, ki jih namenjamo sebi, močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje. In to potrjujejo tudi psihologi.

Naše misli vplivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje. To pa lahko posledično vodi v slabe navade, npr. osamitev, pomanjkanje motivacije in željo po izpuščanju aktivnosti, ki nas osrečujejo. Negativne misli krepijo tudi depresijo in osamitev, to pa lahko pripelje tudi do fizičnih sprememb.

V sklopu raziskave iz leta 2015 so raziskovalci odkrili, da imajo najstniki, ki se imajo za debele (čeprav je njihova teža povsem običajna), več možnosti, da bodo imeli v prihodnosti res prekomerno težo. Če boste parkrat na dan pomislili, da ste »debeli«, to še ne pomeni, da se bo to v prihodnosti res zgodilo, je pa raziskava pokazala neposredno povezavo med negativnimi mislimi in negativno posledico.

To seveda ne pomeni, da je prekomerna teža sama po sebi negativna; gre za to, da je bil tovrsten scenarij negativen po mnenju udeležencev. Vaša telesna teža je vaša stvar!

Negativen notranji monolog povzroča začaran krog uresničenih prerokb, zato se ne morete osredotočiti na lepšo plat življenja.

Namesto da obstanete v tem ciklonu žalosti, lahko spremenite ton notranjega monologa. To ni vedno lahko, a vam svetovalci in psihologi lahko ponudijo nekaj nasvetov.

Kako torej svoj notranji monolog iz negativnega spremenite v pozitivnega?

SLEDITE TEM 7 korakom!

Sorodni članki

7 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste do najpomembnejše osebe v svojem življenju bolj prijazni

Dejstvo: naše misli plivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje, to pa lahko vodi v slabe navade. Spremenite ton svojega notranjega monologa, da se boste lahko osredotočili...

7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost

Če ste oster kritik samega sebe, niste edini: dvom vase, negativne napovedi in ostre besede so pogoste. Ni pa vam treba postati žrtev lastne verbalne zlorabe. Obstaja mnogo vaj...

Skrivnost usmerjanja misli

Negativne misli nam lahko sporočijo nekaj o stvari, ki potrebuje našo pozornost. Vodijo nas do stvari, ki jih moramo narediti. Čisto vse, dobre in slabe, pa nas...
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.
Več...

Prihaja razstava Body World Vital: Telo na ogled od zunaj in znotraj

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.
Več...

Odlične ideje za jesensko-zimske izlete v Avstrijo

Sprehod po enem od avstrijskih mest ali prvo smučanje. Zagotovo boste našli idejo za vaš naslednji izlet preko meje. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri