srecna

Kako pogosto vas prešinejo misli, kot so "tako ali tako ni nikomur mar zame", "zakaj bi se sploh trudil/a", "tako neumen/a sem" ali pa "predebel/a si, da bi se tako oblekel/a"?

Če ste v pogovoru s seboj ves čas negativni, nikakor niste edini.

Vendar pa lahko negativne pripombe, ki jih namenjamo sebi, močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje. In to potrjujejo tudi psihologi.

Naše misli vplivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje. To pa lahko posledično vodi v slabe navade, npr. osamitev, pomanjkanje motivacije in željo po izpuščanju aktivnosti, ki nas osrečujejo. Negativne misli krepijo tudi depresijo in osamitev, to pa lahko pripelje tudi do fizičnih sprememb.

V sklopu raziskave iz leta 2015 so raziskovalci odkrili, da imajo najstniki, ki se imajo za debele (čeprav je njihova teža povsem običajna), več možnosti, da bodo imeli v prihodnosti res prekomerno težo. Če boste parkrat na dan pomislili, da ste »debeli«, to še ne pomeni, da se bo to v prihodnosti res zgodilo, je pa raziskava pokazala neposredno povezavo med negativnimi mislimi in negativno posledico.

To seveda ne pomeni, da je prekomerna teža sama po sebi negativna; gre za to, da je bil tovrsten scenarij negativen po mnenju udeležencev. Vaša telesna teža je vaša stvar!

Negativen notranji monolog povzroča začaran krog uresničenih prerokb, zato se ne morete osredotočiti na lepšo plat življenja.

Namesto da obstanete v tem ciklonu žalosti, lahko spremenite ton notranjega monologa. To ni vedno lahko, a vam svetovalci in psihologi lahko ponudijo nekaj nasvetov.

Kako torej svoj notranji monolog iz negativnega spremenite v pozitivnega?

SLEDITE TEM 7 korakom!

Sorodni članki

7 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste do najpomembnejše osebe v svojem življenju bolj prijazni

Dejstvo: naše misli plivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje, to pa lahko vodi v slabe navade. Spremenite ton svojega notranjega monologa, da se boste lahko osredotočili...

7 načinov, kako premagati škodljivo samokritičnost

Če ste oster kritik samega sebe, niste edini: dvom vase, negativne napovedi in ostre besede so pogoste. Ni pa vam treba postati žrtev lastne verbalne zlorabe. Obstaja mnogo vaj...

Skrivnost usmerjanja misli

Negativne misli nam lahko sporočijo nekaj o stvari, ki potrebuje našo pozornost. Vodijo nas do stvari, ki jih moramo narediti. Čisto vse, dobre in slabe, pa nas...
Najbolj brane vsebine

Samo najboljši prijatelji se lahko pohvalijo s temi 4 lastnostmi

Zakaj je vaš najboljši prijatelj tako poseben in zakaj ravno z njim preživite toliko časa? Verjetno zato, ker ga odlikujejo naslednje lastnosti, zaradi katerih se počutite ljubljeno in sprejeto.
Več...

5 idej za nepozaben vikend izlet

Pet izletniških navdihov za vse, ki radi raziskujete tudi kotičke čez mejo. Avstrijska Koroška namreč ponuja obilo užitkov v vseh letnih časih. In za vaskega se najde nekaj.
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri