To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Najboljša metoda, ki topi odvečne kilograme

Najboljša metoda, ki topi odvečne kilograme (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 6. 2015

Sonce je že ogrelo ozračje, tako da prav paše se malo 'pomartinčkati', kajne? Toplo sonce in daljši dnevi pa nakazujejo tudi na to, da se približuje poletje in z njim stavek: "Pred poletjem moram shujšati" ali pa: "Sezona kopalk se bliža, jaz pa imam vsaj pet kilogramov preveč".

Revije, priloge, oglasi in preostale vsebine vsemu temu dodajo še piko na i, saj so v teh dneh polne nasvetov in opisov najrazličnejših metod, kako izgubiti odvečne kilograme, da bomo še pred poletjem lepe, vitke in postavne.

Če vse to drži, zakaj se potem vsako leto ubadamo z eno in isto težavo – odvečnimi kilogrami, namreč?

Zato, ker se težave lotevamo na napačnem koncu.

Posegamo po tehnikah in metodah, ki nam dajo le občutek, da nekaj delamo zase in verjamem, da je marsikateri ženski tako uspelo izgubiti nekaj kilogramov, vendar tako ne odpravimo vzroka in tako se vsako leto (ali večkrat na leto) znova srečujemo s stavkom: "Pred poletjem moram shujšati".

To že vemo: če želimo ozdraviti neko bolezen, ni dovolj, da le ublažimo simptome, temveč moramo odstraniti vzrok za to bolezen, če želimo, da se nam ne ponovi spet čez dva meseca. Tako je tudi s težo – odpraviti je treba vzrok in tega se je treba lotiti bolj poglobljeno, bolj globoko, če sem natančnejša.

Globoko pomeni, da se je treba obrniti vase in pogledati resnici v oči – kako delam s seboj:
  • Se poslušam in upoštevam ali so najprej vsi drugi na vrsti, šele potem jaz (če sploh pridem na vrsto)?
  • Poslušam svoje telo, kaj potrebuje, ali jem pač to, kar mi prvo pride pod roke?
  • Si vzamem čas za zajtrk, kosilo in večerjo ali jem kar tako, kot nanese (na poti v službo rogljiček in kavo, kosilo kar za pisalno mizo ob delu, zvečer pa pojem preveč sladkega)?
  • Ne morem se upreti sladkemu, zato se po vsaki sladici samoobtožujem, kaznujem in vzbujam slabo vest?
  • Se redno gibam na svežem zraku in skrbim za gibčno telo ali je to bolj redko?
  • Si dovolim počivati, ko sem utrujena ali se ženem do zadnje kapljice moči?
  • Znam postaviti meje? Nadrejeni vpije, jaz pa sem tiho, ker se bojim za službo/partnerju ne upam povedati, kako se počutim, ko ne naredi tega, kar sva se dogovorila, ker se bojim, da bom potem ostala sama.

Kakšen imate odnos do sebe – se imate radi in s seboj delate kot s svojo najdražjo osebo?

Ko rastlino zalivate, gnojite, ji odstranjujete plevel in škodljivce, jo varujete pred močnim soncem in skrbite, da je toča ne poškoduje, ji izkazujete ljubezen in spoštovanje. Enako je z nami – pokažite si, da se imate radi in da se spoštujete tako, da hranite svoje telo z zdravo hrano, da si za obrok vzamete čas in ga v miru pojeste, da spijete dovolj vode, da se gibate na svežem zraku, da dovolj spite in si vzamete tudi čas za počitek in umiritev.

Poleg tega pa se postavite zase, ko je to potrebno: recite NE ljudem, situacijam in stvarem, ki vas ne veselijo in izpopolnjujejo, in recite DA ljudem, situacijam in stvarem, ki vas veselijo, navdušujejo in izpopolnjujejo. Ljubezen do sebe pomeni sprejemanje sebe v celoti – takšni, kot smo.

Ljubezen do sebe je tista, ki topi odvečne kilograme in nas spremeni v zadovoljne, samozavestne in pogumne ženske.

Napisala Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com

Če imate kakšno vprašanje, vas zanima več o storitvi in se želite udeležiti delavnice ali pa naročiti na individualno svetovanje, pišite na tinkara@zdraviodnosi.si ali pokličite na 041/988-646.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri