mezik

Verjetno ste prebrali že tone nasvetov, kako odpraviti stres in zaživeti bolj mirno. Včasih pa ga lahko obrnete kar sebi v prid.

Stres ni nujno nekaj slabega. Včasih vam lahko pomaga, če ga znate uporabiti v svojo korist.

  • Prisiljeni ste se soočati s problemi

Kaj bi naredili, če bi se izgubili? V takem primeru podzavestno pričnemo uporabljati vse znanje, ki ga imamo o orientaciji in se prisilimo govoriti z ljudmi ter vprašati za pot, česar običajno ne počnemo. Podobno je na drugih življenjskih področjih. Ker veste, da vam narobe opravljeno delo ponoči ne bo dalo spati, se reševanja problema lotite kar takoj. Ne morete čakati ali tega prepustiti komu drugemu. Če ne boste dovolili, da vas razjeda stres, ampak raje ukrepali, ga znate izkoristiti v svoj prid.

  • Več se gibate

Ko smo napeti, podzavestno začnemo izvajati gibe, iz katerih tudi ostali razpoznajo, da nekaj ni v redu. Lahko trzamo z nogo, hodimo gor in dol po prostoru, se prestopamo na mestu … Vse to je gibanje. Čeprav se ne more primerjati s treningom, nas odvrne od sedenja. Poleg tega veliko ljudi prav zaradi stresa odide v telovadnico, kjer s sproščanjem hormonov sreče poskrbijo za boljše počutje. Kadar naletite na težavo, opravite vadbo in si razjasnite misli.

  • Stres lahko pomaga rešiti nepredvidljive situacije

Se spomnite noči, ki ste jih prebedeli, ker ste morali ujeti zadnji rok za oddajo poročila? Ali kako izjemno ste se izkazali v krizni situaciji, kjer ste morali sprejeti hitre odločitve? Tu vam je pomagal tudi stres. Zaradi njega se telo pripravi na nevarnost, kar pomeni, da se izostrijo čuti, ki so v tistem trenutku pomembni, imate veliko energije in moči, da bi lahko obvladovali problem. Zaradi takšne reakcije ste se izognili mnogim neprijetnostim in rešili kopico težav.

  • Sili vas, da izstopite iz območja udobja

V stresni situaciji včasih nimate druge izbire, kot da se prepustite nečemu novemu. To lahko izkoristite za spopadanje s strahovi ali povečevanje območja udobja. Opogumili se boste za prihodnje podvige in postali samozavestnejši. Izkoristite priložnost in vzemite iz dogodka največ, kar ponuja.

  • Bolje se spoznate

Če ste bolj pozorni na odzive vašega telesa na stres in druga čustva, se lahko veliko naučite o sebi. Ko nekaj delate zadnji trenutek na primer vedno začutite cmok v trebuhu, ki ga pripisujete prebavi. Kadar ste osramočeni, povesite ramena in škodujete svoji drži. Ko boste našli svoje šibkosti, lahko začnete delati na tem, da jih odpravite.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Triatlonka Mateja Šimic: "Profesionalni šport ni zdrav."

Mateja Šimic je 36-letna Ljubljančanka, ki si je že od srednješolskih dni želela, da bi nastopila na olimpijskih igrah. Želja se ji je uresničila leta 2012 v Londonu, kjer je...

Kaj spodbudi vašo ustvarjalnost?

Pridejo trenutki, ko ustvarjalnost zaide v slepo ulico in včasih se zdi, da rabimo celo večnost, preden najdemo izhod. Da boste vedno založeni z dobrimi idejami, je tu nekaj...

Bipolarna motnja - pomembna je disciplina

"V normalnem življenju se spopadaš z vsakodnevnimi problemi, rešuješ težave, situacije, ki so normalne. Med manijo pa se ukvarjaš z vsem svetom. Rešil boš ves svet, delaš globalne...
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri