jesen-nasmeh

Razdražljivost, kronična utrujenost, zaspanost ... to je samo nekaj simptomov, ki spremljajo 'jesensko depresijo' oz. sezonsko čustveno motnjo. Najboljše zdravilo? Športna aktivnost in pravilna prehrana.

Že samo misel na hladnejše dneve pri nekaterih ljudeh vzbudi občutek tesnobe in vznemirjenosti. In ko takšni dnevi nastopijo, z njimi nastopi tudi brezvoljnost, razdražljivost, utrujenost, zaspanost.

Obstajajo štirje glavni vzroki za 'jesensko depresijo'
  • Psihološki – negativna asociacija na temo.
  • Pomanjkanje sončne svetlobe, zaradi česar se podre raven nevrotransmitorja serotonina ali t. i. hormona sreče.
  • Posledično se (zaradi daljših noči in mračnih dni) tvori več melatonina, hormona spanja. To je tudi razlog, da so nekateri ljudje tudi podnevi še vedno zaspani.
  • Pomanjkanje vitamina D – manjša izpostavljenost soncu, manjše tvorjenje vitamina D.
Znaki sezonske čustvene motnje
  • Socialni umik - vsi se kdaj pa kdaj počutimo melanholično, osebe, ki trpijo za 'jesensko depresijo' pa to še toliko težje prenašajo. Prav zato trpi tudi njihov dnevni ritem.
  • Žalost, depresija - sezonska čustvena motnja je oblika depresije. Zanjo so značilni mnogi simptomi, najpogostejši pa so žalost, brezupnost, nezainteresiranost (tudi za prijetne dejavnosti, kot je druženje s prijatelji).
  • Utrujenost, nenaspanost - veliko posameznikov jeseni čuti večjo potrebo po spanju. Kljub temu pa so čez še vedno utrujeni. S tem povezana je tudi slabša koncentracija in vse manj volje za delo.
  • Razdražljivost - osebe, ki jih je ujela 'jesenska depresija' so mnogo bolj razdražljivi, zato pogosto pride tudi do pravih izpadov besa.
  • Povečan apetit - nizka raven serotonina naj bi bila povezana tudi z apetitom. Ker je serotonin povezan z razpoloženjem, pomaga pri kontroliranju lakote. Na žalost pa je takšna tolažba s hrano zelo kratkotrajna, zato se pri nekaterih pojavijo težave s prekomerno telesno težo.
Obarvajte razpoloženje ...

s pravimi živili. Pomagajo živila, bogata z aminokislino triptofan, ki vpliva na raven serotonina v našem telesu.

Zato jejte: puranje meso, mleko, integrirani riž in testenine, rž, proso, ovsene kosmiče, jajca, lešnike, datlje, lečo ... Triptofan je torej razmeroma lahko dosegljiv, vendar tudi močno občutljiv in ga lahko hitro izgubimo.

Izogibajte se alkoholnim pijačam in zmanjšajte vnos kofeina.

Poskušajte najti ritem - potrudite se, da bodo obroki vsak dan ob približno istem času. Enako velja za spanje. Tudi med vikendom.

Gibajte se!

30 minut hoje, aerobike, joge, plavanja ali kolesarjenja ... Pravzaprav kakršnakoli aktivnost pripomore k boljšemu počutju pa tudi k boljšemu zdravju na sploh.

Ujemite sonce

Ker je eden od vzrokov za 'jesensko depresijo' pomanjkanje sončne svetlobe, se čim večkrat podajte v naravo in ujemite kakšen žarek sonca.

Raziskave so pokazale, da pomagajo tudi barve. Rumena in oranžna, ki hkrati spominjata tudi na barvo sonca, odlično dvigneta razpoloženje. Pobarvajte steno, kupite sliko, kavč napolnite z rumenimi in oranžnimi blazinami, oranžno vazo napolnite s sončnicami ...

Sorodni članki

Preženite sezonsko melanholijo

Pozimi številni postanemo tudi slabše razpoloženi. Kar ne moremo se dvigniti s kavčev in smo slabe volje. Takšno razpoloženje zdravniki imenujejo tudi sezonska depresija. Toda…

Pozitivni učinki sončne svetlobe

V toplih dneh se radi pogrejemo na soncu in tako preženemo zadnje ostanke zime. Če z izpostavljanjem sončni svetlobi ne pretiravate, lahko poleg sprostitve uživate še veliko…

Kako pregnati slabo voljo? Tu je 8 preprostih nasvetov zoper žalost

Ni odveč, če najprej preizkusimo kombinacijo strategij zoper žalost in morda bo vaš pogled na svet prav kmalu spet rožnat.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri