10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako do več veselja v vsakdanjiku?

Kako do več veselja v vsakdanjiku? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 2. 2016

Sreče se lahko naučite! Raziskovalci so namreč ugotovili, da sreča nastaja skozi notranje slike. Odlično, kajti takšne slike lahko ustvarjate tudi sami!

Kako pravzaprav nastane sreča?

Nevrobiologi so raziskovali leta in leta, potem pa jim je uspelo razkriti skrivnost. O tem, kaj čutimo, odločajo notranje slike, torej naše najbolj notranje predstave o svetu in naši usodi. Če so te misli pozitivne, možgani proizvajajo serotonin.

Potemtakem lahko tudi sami odločamo, kdaj bodo naši možgani sproščali ta hormon sreče. In sicer tako, da se veselimo lepih stvari in misli.

Takoj zdajle naredite preizkus in pomislite na posebej harmonične trenutke v vašem življenju – in že se vam bo prikradel nasmešek na usta.

Sledi še nekaj drugačnih namigov, kako lahko spodbudite svojo srečo.

Ljubezen do živali

Okrogle oči in puhek se dotaknejo naših src. Opazovanje živalskih malčkov torej zelo izboljšuje razpoloženje.

Da lahko majhen polarni medved navduši ves narod, je leta 2006 dokazal prisrčni Knut iz berlinskega živalskega vrta. Če Knut ne bi bil snežno bel medvedek, temveč kača, verjetno ne bi zanimal tolikšno množico.

Prisrčne živali, kot so medvedi, psi ali mačke, so pač zelo srčkane in se dotaknejo naših src. Opazovanje živalskih malčkov torej zelo izboljšuje razpoloženje.

Točka sreče

V koži na stopalih je približno 70. 000 živčnih končičev, ki vplivajo na razpoloženje. Primite stopalo in močno pritisnite v kotanjo pod blazinico. Ali čutite, kako ste čedalje bolj sproščeni?

Če boste sedaj še razmišljali o čem pozitivnem, potem se bo v vašem telesu sprožil ognjemet hormonov.

Masaže so dobrodejne

Koža je tako občutljiva, da zadostujejo že najmanjši dotiki, da se sproži pretok serotonina. Predvsem na spodnjem delu hrbtenice, na zatilju, na notranji strani komolca in kolen se skrivajo najobčutljivejši živci, ki imajo neposredno povezavo do možganov. Če ta mesta nežno masirate, se boste sprostili in v vašem telesu se bo razlegel občutek zadovoljstva.

Naši otroci so naša sreča

Naši otroci nas spominjajo na najlepši in najbolj vznemirljiv čas v našem življenju. Tudi če nimate lastnih otrok, bi bilo dobro, če bi bili čim večkrat v njihovi družbi in jih opazovali pri njihovih manjših in večjih podvigih.

Ob tem se prebujajo spomini na lastno otroštvo, ko še nismo imeli skrbi. Takšni spomini v nas sprožijo melanholije, pa tudi veselje. Odpravite se na obisk k nečakinji ali prijateljičinemu sinu. Ali pa se usedite v bližino kakšnega igrišča in opazujte pisan živžav.

Srečni s čokolado

Najljubšo razvado naj bi si občasno privoščili vsi. Sladkor v čokoladi namreč aktivira oblikovanje serotonina v možganih, ki je najpomembnejša prenosna snov za občutek sreče. Ta učinek še dodatno podpira kakavovo maslo, ker njegova maščoba sprošča endorfin oz. hormon dobre volje.

Da pa vas ob uživanju tega kaloričnega užitka ne bo zapekla vest, jejte čokolado v zelo majhnih odmerkih, ki se raztopijo na jeziku.

Daj se spet malo nasmej!

Vsako novo jutro pozdravite z veselim nasmeškom v zrcalu. Raziskovalci stresa so ugotovili, da že pogled na vesele obraze stimulira levi del možganov, ki je odgovoren za naše razpoloženje. Z nasmeškom potemtakem spodbudite proizvodnjo serotonina.

Smeh pa je koristen še zaradi številnih drugih razlogov. Veselo ukrivljanje ust namreč krepi živce, srce in krožni tok, blaži bolečine in sprošča napetosti v glavi. Poleg tega je smeh pravi vrelec mladosti. Pri hihitanju in režanju se premika približno 80 mišic, kar je pravi fitnes program proti gubam.

Skrbite za svoja prijateljstva

Premalo se srečujemo s prijatelji, ki nas hitro razveselijo. Ko smo slabo razpoloženi, lahko pomagajo prijatelji. Ti prisluhnejo, nam pomagajo z nasveti in spodbujajo pozitivne misli.

Premislite, kdaj ste se nazadnje srečali s prijatelji na pivu ali šli skupaj na kakšen izlet? Pokličite jih spet, kajti naklonjenost je edina dragocena stvar na svetu, ki se razmnoži, če jo podarjamo.

Ples osvobaja dušo

Zavrtite glasbo, ki bo prebudila vaše noge in hormone. Naše noge pričnejo poplesavati tako ob roku kot ob popu in klasiki, pomembno je samo, da je glasba ritmična.

Prepustite se zvokom in zaplešite, kakor vas je volja. Ob zibanju, vrtenju in skakanju kri hitreje teče in pospeši se proizvodnja hormonov. Sledijo trenutki popolne življenjske radosti in sreče. Ob plesu pa mimogrede aktivirate še razgradnjo maščob, kar je odlično za lepo in utrjeno postavo. odpirajo naša srca.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri