tekacica-sreca

Neskončno pripomb o videzu, o tem, kaj kdo počne, komu se godi krivica, zakaj lahko drugi tako lagodno živijo ... Zavist, jeza, nezadovoljstvo in slaba volj zavirajo sproščeno življenje.

Zavedajte se, da je vloga zavisti v življenju takšna, da lažje najdemo v sebi, kaj si pravzaprav želimo – potem smo vsekakor veliko bolj motivirani, da točno to dobimo ali si ustvarimo.

Vsekakor pa moramo to doseči tako, da ne škodujemo drugim, kajne?

Ko postanete močnejši na enem področju, ugotovite, da postanejo obvladljiva tudi vsa preostala področja v vašem življenju.

Vedno, ko posadite seme, iz njega zraste rastlina ali drevo. Vsak dan je močnejše in njegove korenine so globoko zakoreninjene. Enako je z nami.

Veselimo se svojih uspehov in zavidanje spremenimo v svojo korist. Tako bo naše življenje celovito in čudovito.

Z vadbo nad negativna čustva

V današnjem sedečem življenju je stresen vsakdan praktično stalnica. Hitenje v službi, skrb za delovno mesto, velika pričakovanja (tudi od vas samih) velikokrat povzročajo nezadovoljstvo. Slednje se veča tudi po delovniku. Pridete domov, hitro kosilo, kratek pogovor z družino in razvažanje otrok na obšolske dejavnosti. Se vam zdi znano?

Kolikokrat ste se zalotili, da ob tako stresnem dnevu razmišljate o fizični aktivnosti, s katero bi vsaj malo razblinili občutek preobremenjenosti?

Negativna čustva, kot so jeza, zloba, nezadovoljstvo, zavist ali celo sovraštvo, v nas hitro vključijo tudi negativni odziv. Običajno je to pobeg.

Kot pobeg lahko smatramo tudi aktivnost, ki je glede na naše trenutno psihofizično stanje pretirano. Občutek je fenomenalen, kajne? Veste, zakaj? V tej fazi 'pobega' stresni hormoni, vključno z adrenalinom in kortizolom, pospešijo srčni utrip, dihanje, sprostijo izbruh jeze, dvigne se tudi krvni tlak v ožilju.

A za tem občutkom fenomenalnosti se počasi vsa negativna čustva vrnejo, vključno z občutkom izčrpanosti. Adrenalin upade, organizem pa zapade v preveliko zakisanost. Ekstremna ali trajna čustva jeze se še kako manifestirajo v našem (ne)zdravju, vodijo v fizični stres.

Naj postane vadba del vašega vsakdana

Izberite si aktivnost, ki bo sprostila vaša negativna čustva, vplivala na celotno telo in predvsem vzela v obzir vaše trenutno psihofizično stanje.

Darja Delavec, AUDEA - Agencija unikatnih doživetij

Preberite še: 7 smrtnih grehov – kako si lahko z njimi tudi pomagamo

Sorodni članki

Kako obvladovati jezo

Jeza je tisto čustvo, ki nas zelo omejuje in povzroča bolezni, nesrečnost in krivdo. O jezi se še vedno postavljajo mnoga vprašanja, s katerimi se…

Stres vpliva na prehranjevanje na dva načina

Vsakodnevni stresni dogodki sami po sebi niso problem in običajno ljudem ne predstavljajo večjih obremenitev. Težava nastane, ko se stresni dogodki kopičijo.

7 čustev, ki se leta in leta nabirajo ter najedajo vaše zdravje

Zaradi dolgotrajnih duševnih vznemirjanj ali nenadne akutne psihološke travme čustvene spremembe postanejo nenadzorovane in lahko povzročijo motnje normalnega pretoka energije v…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri