Preženite spomladansko utrujenost!

15. 3. 2012
Deli
Spomladanska utrujensot

Privoščite si sprehod po bližnjih travnikih in gozdovih ter obogatite jedilnik s koprivami. Učinkovite so pri odpravljanju spomladanske utrujenosti, pa tudi pri začet­nih težavah s povečano prostato, izpadanju las, slabokrvnosti, preprečevanju alergijskih reakcij in še čem. So torej pravo spomladansko krepčilo na kvadrat, na katerega ne smete pozabiti.

Hranilna sestava

  • So prava ‘mesnata’ zelenjava, saj vsebujejo kar do sedem odstotkov beljakovin, s čimer se približujejo hrani živalskega izvora.
  • Vsebujejo veliko najrazličnejših rudnin, tako makro- kot tudi mikroelementov.
  • V njih najdete za polovico več kalcija kakor v mleku, desetkrat toliko železa kot v špinači ter veliko magnezija in kalija.
  • Vsebujejo ogromno klorofila ter antioksidantov karotenoidov, flavonoidov in vitamina C.
  • Bogate so z vitamini skupine B, vitaminom K, organskimi kislinami in fitosteroli.

Izberite pravo

  • Nabirajte cele mlade koprive ter poganjke in vršičke večjih rastlin, preden vzcvetijo. Polagajte jih v košaro ali papirnato vrečko, da lahko ‘dihajo’. Plastične vrečke niso primerne.
  • Pred pekočo rdečico, ki je posledica več­­­je vsebnosti acetilholina, histamina in drugih aminov, se zavarujte z uporabo zaš­čitnih rokavic.
  • Če boste liste in po­­­ganjke počasi pogladili od spodaj navzgor ter jih rahlo pomečkali med dlanmi, ne bodo več pekli in jih boste lahko pojedli surove.
  • Sveže liste in poganjke lahko hranite v hladilniku le dan ali dva.
  • Listi bodo vsebovali manj nitratov, če jih boste nabirali v sončnem vremenu oz. na sončnih rastiščih.
  • Posušene liste in poganjke shranjujte v temnem in hladnem prostoru, najbolje v dobro zaprtih steklenih kozarcih.

Zdravilne lastnosti

  • Pripravki (kapsule) in čaji na osnovi koprivnih korenin zdravijo začetne težave pri povečani prostati. Uporabljajo se tudi kot dodatek pri kasnejših terapijah.
  • Kura s koprivnim čajem odpravi spo­­mladansko utrujenost in pobitost ter raz­­strupi telo.
  • Poživljajo delovanje jeter in ledvic ter preprečujejo zastajanje tekočine v telesu.
  • Pospešujejo presnovo in izločanje sečne kisline, ki se kopiči v telesu zaradi pretiranega uživanja mesa.
  • Koristne so pri različnih boleznih dihal, pred­­­­vsem pri senenem nahodu in astmi. Prepreču­­­jejo alergijske reakcije.
  • Znižujejo krvni sladkor, zato jih priporočajo tudi diabetikom.

Priprava in uporaba

  • Jejte jih kot špinačo, juho, dodatek v enolončnicah, sojinih in skutinih namazih, v rižotah ali polivkah za testenine. Za okusno prilogo jih skuhajte na pari in jih začinite z oljčnim oljem, soljo ali sojino omako ter česnom.
  • Suhe liste in poganjke zmeljite v prah, ki ga čim večkrat dodajte različnih jedem (juhe, sadne solate, omake . . ).
  • V sokovnik med sočenjem preostale zelenjave dodajte še nekaj svežih koprivnih listov.
  • Surove so okusen dodatek k različnim solatam. Uporabite zmlete ali sesekljane liste, ki ste jih prej dobro pogladili in pomedli med dlanmi. Iz njih lahko pripravite tudi polivko za soparjeno zelenjavo.
  • Iz suhih listov si pripravite čaj, ki vas bo okrepil in vam povrnil izgubljeno energijo.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek