utrujenost

Ko pridete iz službe, si vsak dan vzamete nekaj časa za počitek. V posteljo ležete pravočasno in poskrbite, da dobite zadostno količino spanja. Zakaj ste torej še vedno utrujeni?

Najhitrejša pot do izčrpanosti je pustiti, da misli “pobegnejo”


Veliko ljudi bi počitek opisalo tako:

- Ležanje na kavču ali v postelji.

- Delanje ničesar (če je to mogoče).

- Ne delanje zadolžitev.


Medtem ko je vaše telo med temi dejanji v sproščenem položaju, vaše misli niso. Počitek je tudi mentalna aktivnost, ne le fizična. Ko počnete kaj od zgoraj naštetega, spodbujate mentalno delovanje, ki je ravno nasprotno počitku. Gledanje televizije, brskanje po spletu in preverjanje družbenih omrežij v resnici ni tako sproščujoče. Lahko vas celo še bolj utrudi. Vaši možgani namreč sprejemajo vse informacije, ki jih ponujate in se hkrati pripravljajo ter vas opogumljajo za druženje. Raziskava je pokazala, da kadar možgani niso vpleteni v zavedno aktivnost, se pomaknejo v stanje priprave na interakcijo z drugimi. Da bi se spočili, potrebujejo nekaj, na kar se lahko osredotočijo. Rabijo namen. Pomislite na aktivnost, ki od vas zahteva malo pozornosti, na primer prhanje. Pogosto pod curkom prijetno tople vode razmišljate o drugih stvareh in um zaposlite z reševanjem problemov ter povezovanjem skupnih imenovalcev. Takšen tip mentalne aktivnosti je nujno potreben, vendar odganja počitek. Ko dopustite, da se misli naključno podijo sem ter tja in v glavi izdelujete scenarije za prihodnost, se boste hitro izčrpali.


Čustva niso vedno zanesljiva

Kadar zaupamo svojim občutkom, popoldne preležimo na kavču, čeprav vemo, da bi v svojo korist morali obuti športne čevlje in se vsaj 30 minut gibati. Med vikendom podaljšamo spanje, ker imamo občutek, da to potrebujemo, čeprav v resnici s tem samo pokvarimo ritem. Zato tudi počitek v zgoraj omenjenih oblikah, ni vedno tisto, kar potrebujemo.


Kakšen naj bi bil počitek?

Počitek vzemite kot druge aktivnosti, na primer vadbo, popoldanski nogomet s prijatelji ali igranje družabnih iger. Bistvo ni v tem, da ne počnete ničesar.

  • Menjajte opravila, ki so si nasprotna4

Če vsak dan sedite v pisarni za računalnikom, po nekaj urah prekinite delo in ga zamenjajte z nalogo, ki bo od vas zahtevala fizično moč. To je lahko že pospravljanje pisarne ali kaj podobnega, ali pa se odpravite na sprehod in lažjo vadbo (če vam služba to dopušča). Če delate kaj bolj tehnične narave, kar od vas zahteva sledenje natanko določenim navodilom, se kasneje posvetite nečemu, kjer boste lahko pokazali svojo ustvarjalnost. Ko dan preživite na sestankih in ob predstavitvah, najdite počitek v tihih nalogah, ki jih boste opravili sami, kot je na primer kuhanje ali načrtovanje naslednjega dne. Najpomembnejše je, da pri vsem sodelujete tudi z mislimi, saj vam v nasprotnem primeru aktivnosti, med katerimi naj bi se spočili, ne bodo pomagale. Zapomnite si, da se možgani spočijejo, kadar imajo nekaj, na kar se lahko osredotočijo.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

6 priložnosti, ko ne bi smeli telovaditi

Res je, športna aktivnost na telo vpliva pozitivno, vendar so tudi priložnosti, ko biti aktiven kljub vsemu ni dobra ideja. Poglejmo, kdaj je bolje, da se odločite za počitek.

7 preprostih prilagoditev, s katerimi preprečite izgorelost

Izgorelost je problem vsakogar, ki želi živeti zdravo življenje in hkrati biti produktiven. Z nekaj nasveti boste zmanjšali stres in lažje preživeli dan.

Neverjetne zdravilne lastnosti spanca

Če nam trajno primanjkuje spanca, smo utrujeni in bolni in verjetno se moramo spopasti tudi z večjo telesno težo. Znanstveniki so si v tej oceni povsem enotni.

Izbor uredništva

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...

Edinstvena priložnost: Postani del košarkarske ekipe Gorana Dragića ali Jake Blažiča!

Telemach, generalni sponzor Košarkarske zveze Slovenije, ti ponuja edinstveno priložnost. Postaneš lahko del košarkarske ekipe...

Več...

Najbolj brane vsebine

Zakaj so lepa dekleta samska?

Zagotovo ste že srečali osebo, za katero bi rekli, da ima vse: je dobra prijateljica, v službi ji gre odlično, bistro rešuje probleme in je nenazadnje čudovita. Zakaj je še samska?
Več...

10 stvari, ki jih počnejo alfa osebnosti

Mnogi neradi priznajo, da so alfa osebnosti, saj ne želijo pustiti vtisa, da so zato ukazovalni in agresivni, čeprav to za njih ne drži. Nekaterih stvari pa se morajo zavedati, da lahko še bolj zasijejo.
Več...

Znaki kožnega raka, ki jih ne vidite

Večinoma – v 99-ih od 100-ih primerov – je kožni rak na površini telesa zelo dobro viden, čeprav ni vedno lahko ugotoviti, ali so nenavadno znamenje, izpuščaj, lisa ali lezija maligni. Vsako pravilo pa pozna tudi izjeme, zato tudi tu ni nič drugače.
Več...

Foto: Magično Mangartsko sedlo

Fotografinja Katja Jemec se je vedno spraševala, zakaj je Mangarsko sedlo, ki je s svojimi 2055 m nadmorske višine najvišja gorska cesta v Sloveniji, tako popularno med fotografi in snemalci. Zdaj ve. Prepričajte si tudi vi ...
Več...

12 dejstev o Soči, ki jih morda ne poznate

V poletnih dneh Slovenci radi obiščemo našo hladno smaragdno reko Sočo. Tokrat jo malo bolje spoznajmo in poglejmo nekaj dejstev, ki jih morda še ne poznamo.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri